27.02.22 EFLChelsea - Liverpool00e.e.o. (10-11 str.)97'88.42
16.02.22 CLInter Milan - Liverpool0259'87.64
10.02.22 PLLiverpool - Leicester2089'87.88
06.02.22 FALiverpool - Cardiff City3157'77.17

Luis Diaz ble Liverpool-spiller rett to dager før overgangsvinduet stengte i januar 2022.

Luis Diaz kom til verden den 13. januar 1997, i Barrancas, Colombia. Bare 18 år gammel var han en del av Colombias tropp i Copa America de Pueblos Indigenas 2015, Copa America. Diaz er av wayuu-opprinnelse. Hans opptreden i turneringen i Chile, som hjalp å ta Colombia til en andreplass, gjorde at han fikk oppmerksomhet fra Atlético Junior. Der var han på prøvespill, og ble signert til deres farmer-lag Barranquilla FC.

I Barranquilla ble den underernærte tenåringen satt på en diett som skulle gjøre at han gikk opp ti kilo. Wayuuene i Colombia og Venezuela har nemlig slitt med underernæring.

Ett år etter at han kom til Barranquilla, ble han promotert til Atlético Juniors seniortropp. Ligaene i Colombia blir spilt fra februar til desember samme år. I 2018-sesongen startet han regelmessig for Junior, og scoret 16 mål totalt på 56 kamper.

Midtveis i 2019-sesongen kom FC Porto på banen. 10. juli 2019 signerte han en femårskontrakt med de portugisiske mesterne, og begynte sin europeiske fotballkarriere på Estádio do Dragao.

Debuten kom i en Champions League-kamp mot Krasnodar den 7. august som Porto vant 1-0, og i returkampen en uke senere scoret han sitt første mål for de blå og hvite. Likevel tapte Porto 3-2, og de klarte ikke å kvalifisere seg til Champions League 2019/20.

På hans første sesong i portugisisk fotball scoret han 14 mål på 50 kamper, da Porto vant ligaen og det portugisiske cupmesterskapet. I finalen i cupen ble han utvist etter 38 minutter, men Porto vant likevel 2-1 over Benfica.

Det var i 2021 Diaz virkelig fikk sitt gjennombrudd. Det startet i Brasil under sommerens Copa America. Der ble Diaz utnevnt som «Revelation of the Copa America» – turneringens åpenbaring, eller gjennombrudd.

Diaz ble toppscorer i turneringen, sammen med Lionel Messi, med fire nettkjenninger. Han scoret to mål mot Peru i kampen om tredjeplassen, og et mål i semifinalen der det ble tap for Argentina. Målet som fikk mest oppmerksomhet var et lekkert saksespark mot Brasil da Colombia tapte 2-1. Målet ga Colombia ledelsen, men Roberto Firmino utlignet i sluttminuttene. Firminos mål var av det kontroversielle slaget – ballen gikk nemlig via dommeren i oppbyggingen til målet og det fikk colombianerne til å protestere. Det ble lagt til ti minutter, og Casemiro scoret vinnermålet for Brasil.

Diaz ble den eneste colombianske spilleren som kom inn på turneringens lag, som ble dominert av argentinere og brasilianere.

Storspillet fortsatte tilbake i Portugal etter sommeren. På 28 kamper i alle turneringer har han scoret 16 mål – inkludert 14 mål på 18 kamper i ligaen. Det er ikke annet enn imponerende for en kantspiller. Bare én spiller i ligaen hadde scoret flere mål, det var Benficas Darwin Núñez med 15 mål.

Diaz fikk sin Liverpool-debut 06.02.2022 i FA-cupen mot Cardiff, der Liverpool vant 3–1. Han scoret sitt første mål mot Norwich i sin fjerde kamp for Liverpool.

Det var ventet at colombianeren kom til å behøve en periode for å tilpasse seg Liverpools spillestil, men det tok ikke lang tid før han etablerte seg i laget. Han var svært sentral i at Liverpool vant de to hjemlige cupene, og at håpet om en kvadrupel levde så lenge som det gjorde.

Tok over drakt nummer 7 fra James Milner, når veteranen forlot klubben sommeren 2023.

Skadehistorikk

9. oktober

Fikk en leddbåndskade i venstre kne da han ble taklet av Thomas Partey i første omgang av Liverpools bortekamp mot Arsenal på Emirates, og måtte byttes ut noen minutter senere. 10. oktober ble det meldt at vingen slapp operasjon. Colombianeren hadde kommet så langt at han allerede løp på gress og trente sammen med lagkameratene med ball under treningsleiren i Dubai – men den 9. desember kom det dårlige nyheter om et tilbakefall. Han ble sendt hjem til Merseyside, og ble operert dagen etter. Var tilbake i full trening den 28. mars. Kom inn som innbytter i kampen mot Leeds.