Før kampen: Liverpool–SouthamptonSiste hinder før Wembley

Southampton har ennå ikke sluppet inn mål i ligacupen denne sesongen.

25. jan 2017 kl 15.36 Marius Rabben

Med den svake oppvisningen og 0–1-tap på St. Mary’s for to uker siden må Jürgen Klopps mannskap imidlertid gjøre noe de ikke har klart på 180 minutter mot Southampton denne sesongen: score mål.

I potten ligger det som svært sannsynlig blir en finale mot Manchester United på Wembley søndag 26. februar, da de tar med seg 2–0 til returkampen mot Hull borte torsdag.

– Vi kommer til å slå tilbake. Alt blir annerledes på Anfield. For vår del er det fortsatt mulig å komme til Wembley, og det er målet. Det er den eneste trøsten vi kan ta med fra dette, uttalte Klopp etter den første semifinalekampen.

Clean sheet i ligacupen

– Hvis man ikke vinner eller spiller uavgjort, er det å tape 0–1 det tredje beste resultatet. Jeg liker det ikke særlig, men finalen er fortsatt mulig å nå. Dette laget viser alltid en reaksjon, og vi må vise det mot Southampton, la han til.

Det er imidlertid et noe mer formsterkt lag som nå gjester Merseyside. Resultatet mot de røde i det første oppgjøret brøt en rekke på fire kamper uten seier for Southampton, og etter å ha snublet i Burnley tre dager senere, avanserte de mot Norwich (1–0) i FA-cupen og lekte seg mot Leicester (3–0) i ligaen søndag.

Sørkystklubben står med bare ett baklengsmål på sine fire siste kamper, og i ligacupen har de ennå ikke sluppet inn mål denne sesongen, til tross for å ha møtt kun Premier League-motstand.

De åpnet med 2–0 hjemme mot Crystal Palace i september, der Charlie Austin på straffe og Jake Hesketh gjorde målene, før marokkanske Sofiane Boufal vartet opp med et kremmerhus som fjerde rundes eneste scoring mot Sunderland på samme bane.

I kvartfinalen var Southampton underdog mot Arsenal i London, men Jordy Clasie brukte bare 13 minutter på å sende bortelaget foran. Før pause doblet Ryan Bertrand ledelsen og fastsatte sluttresultatet til 2–0, noe som sørget for klubbens andre seier på Emirates noensinne.

Manager Claude Puel, som ennå ikke har tapt for Liverpool på fire kamper, to av dem med Lyon i Champions League i 2009, sier ifølge Daily Echo at det gjorde godt for selvtilliten til spillerne å vinne i generalprøven.

– Ikke trygt å ri på ledelsen

– Dette er en viktig, spennende kamp. Seieren mot Leicester gjør at vi forbereder oss med en god holdning og godt humør til dette oppgjøret. Liverpool har hatt én dag ekstra på seg til å restituere, noe som er viktig med dette kampprogrammet.

OFFENSIV:
OFFENSIV:  Claude Puel sier at Southampton ikke kun vil forsvare seg i returkampen.

– Vi vet det blir en tøff kamp mot et strålende lag med gode spillere. De tapte sin forrige kamp i Premier League mot Swansea, og de ønsker en reaksjon på det og selvfølgelig en bra returkamp. For vår del er det viktig å fokusere på vårt eget spill, vår stil, å spille med ro og kvalitet, og ikke tenke på resultatet.

Selv om de har med seg en ledelse til Anfield, påpeker Puel at Southampton ikke kan ligge bakpå og forsvare seg i samfulle minutter uten å bli straffet. Han kaller hjemmelaget for favoritter.

– Vi befinner oss i en situasjon hvor det ikke er trygt å ri på ledelsen, med ett mål foran. Det blir viktig å score et mål på bortebane, sier franskmannen.

– Vi kommer til å stille med et bra lag som kan opptre solid i forsvaret av denne stillinga, og som ikke kun er defensivt, men som kan angripe i likhet med den første kampen. Det blir selvfølgelig vanskelig, og Liverpool er favoritter, men dette er fotball og alt er mulig.

Bortemålsregelen

Skulle The Saints score et mål foran The Kop i kveld, trenger Liverpool bare to for å få ekstraomganger. Bortemålsregelen gjelder nemlig ikke før ekstraomgangene er over i ligacupen, i motsetning til europacupene hvor de som kjent trer i kraft allerede ved ordinær tid i returkampene.

Det betyr at hvis Liverpool eksempelvis vinner 2–1 i kveld, og det står 2–2 sammenlagt, blir det ekstraomganger. Er stillingen da den samme etter 120 minutter, går Southampton videre på flere antall bortemål.

Skal semifinalen avgjøres på straffer, må det stå 1–0 til Liverpool ved ordinær tid og etter ekstraomgangene.

Med en finale på spill kan Puel i kveld skrive seg inn på en eksklusiv liste. Kun to Southampton-managere har tidligere nådd finalen i en stor turnering, skriver Daily Echo, og man må tilbake til da Gordon Strachan ledet dem til FA-cupfinalen i Cardiff i 2003, som ble tapt, for å finne den forrige.

Lawrie McMenemy fikk løfte den samme pokalen på Wembley tilbake i 1976, og ledet Southampton også til klubbens første ligacupfinale tre år senere.

– Det er ikke mulig for meg å tenke på finalen før vi spiller returkampen, responderer den nåværende sjefen.

Helt siden Wembley ble reist i 1923, bortsett fra fem år med bygging av den nye arenaen til åpningen i 2007, har Southampton kun spilt fem kamper der.

– Det ville vært en feil å tenke på og drømme om finalen, for akkurat nå har vi ikke gjort noen ting. Dette er bare én kamp, hvor vi er ett mål foran, påpeker Puel.

– Motstanderen kan utgjøre en forskjell mot ethvert lag, mot enhver spiller. De har løsninger og glimrende spillere, og det er viktig at vi kun fokuserer på denne kampen. Ikke bare på forsvarsarbeidet, for det vil ikke være effektivt, men å spille bra og pushe dem til en tøff kamp, hele laget inkludert.

Klopp: – Må vise at vi vil til finalen

Liverpool, som kommer fra 2–3 hjemme mot Swansea, har bortekampen mot Plymouth (1–0) i FA-cupen som den eneste seieren på seks kamper i 2017.

Men i ligacupen har ikke rødtrøyene gått to strake kamper uten å score siden 1979, og det er kun Aston Villa (82) og Arsenal (78) som har vunnet flere hjemmekamper i turneringen enn Liverpool (75).

Dette er de rødes 17. ligacupsemifinale, og den tredje på rad, men klubben har ikke vunnet turneringen siden de gjorde det for åttende gang i 2012.

– Vi kommer til å være klare. Southampton er i god form for tiden, men vi har også lyst til å komme til finalen. Det er det vi må vise, sier Klopp foran oppgjøret.

– Gjenstår det én av to kamper i denne turneringen? Vi har store muligheter her. Jeg forventer 100 prosent av oss; jeg forventer 100 prosent av fansen.

Med forrige sesongs overlegne 6–1 på St. Mary’s i ligacupens kvartfinale inkludert har alle Liverpools fire siste kamper mot Southampton blitt spilt på bortebane. I begge møtene denne sesongen har Klopps menn forlatt gresset uten scoringer, med 0–0 i ligaen i november.

– Jeg tror vi har møtt Southampton flere ganger enn noen andre Premier League-lag så lenge jeg har vært her. De er et ballspillende lag, men mot oss forsvarer de seg ganske dypt, sier manageren.

– Det er en slags respekt for oss, men det endrer ingenting for vår del. I Southampton visste vi at vi ikke spilte noen bra kamp. De hadde sjansene til å vinne med større margin. 0–0 eller 0–1, det utgjør ikke noen forskjell for oss (i returkampen). Dersom det hadde vært 0–3, måtte vi nok tenkt på en del ting. Men det er bare 0–1, så alt er fortsatt mulig for vår del.

Coutinho klar – van Dijk trolig ute

TVILSOM:
TVILSOM:  Virgil van Dijk pådro seg en ankelskade i seieren over Leicester, og skal gjennom en sen test foran Liverpool-kampen.

Klopp avviste overfor pressen at det hadde dukket opp nye skader etter lørdagens tap, selv om mange fryktet det verste da Philippe Coutinho og Nathaniel Clyne ikke trente med resten av laget mandag.

Liverpool Echo opplyser imidlertid at Coutinho trente som normalt igjen tirsdag.

Jordan Henderson fikk en smell mot Swansea, men det skal ifølge Klopp ikke dreie seg om hælen han har slitt med, og kapteinen forventes å spille mot Southampton. I tillegg er Joël Matip aktuell for startplass etter skadeoppholdet og feiden med FIFA og Kamerun.

På motsatt halvdel skal Southampton foreta en sen vurdering og avgjørelse på om midtstopper Virgil van Dijk kan spille etter å ha blitt byttet ut med en skade mot Leicester søndag.

– Det var et solid spark på ankelen, og han klarte ikke å fortsette kampen. Det er ikke alvorlig, men jeg vet ikke om han rekker denne. Vi får se.

Unggutt som erstatter

Gjør han ikke det, ligger Jack Stephens an til å erstatte den ettertraktede nederlenderen mot de røde.

ERSTATTEREN:
ERSTATTEREN:  Jack Stephens debuterte nylig i Premier League, og vil ta plassen til van Dijk dersom han ikke blir klar.

22-åringen gikk gradene i Plymouth Argyle, og kom til Southampton-akademiet for 150 000 pund i 2011. Etter å ha vært på utlån hos Swindon, Middlesbrough og Coventry, debuterte han i Premier League denne måneden.

– Hvis han må spille denne kampen, tror jeg han er mentalt klar og rolig, og han er en god spiller, en U21-landslagsspiller, med viktige kamper bak seg, og han har kvaliteter. Jeg har full tillit til Jack, sier Puel, ifølge Daily Echo.

– Det er ikke et problem for meg. Hvis han må spille, så spiller han. Han er en god forsvarer, han er intelligent, han kan lese spillet med gode posisjoneringer, er veldig teknisk, og etter mitt syn er det viktig å kunne bygge opp spillet bakfra, ha selvtillit og lese alle situasjoner.

Stephens spilte sammen med Maya Yoshida i FA-cupseieren over Norwich forrige onsdag. Puel sier duoen samarbeidet bra og har i tillegg vist seg gode sammen på treninger.

– I forrige ligacupkamp, mot Arsenal, var det en bra kamp med unge spillere som kan få til fantastiske resultater, høyt nivå, fokus på eget spill, deres spill, og det er det viktigste. De ga hverandre selvtillit, og de ga meg gode svar i kampen. Dette er ikke et problem, påpeker Puel.

– For Jack og alle de andre spillerne handler det bare om å tenke på vårt spill og fungere bra sammen, og så får vi se hva resultatet blir til slutt.

Klubbkaptein Steven Davis kan også være tilbake etter å ha stått over de tre siste kampene. Sofiane Boufal er usikker grunnet skaden som har holdt ham ute av Afrikamesterskapet, mens Alex McCarthy, Matt Targett, Charlie Austin og Jake Hesketh er ute med langtidsskader.

TØFFE TAK:
TØFFE TAK:  Puel er ikke bekymret for om laget klarer seg uten spillere som van Dijk mot Liverpool.

Fakta før avspark

I ligacupen har Liverpool slått Southampton tre av fire ganger på Anfield, og totalt står de røde med fire seire mot tre tap og én uavgjort. Dette er åttende gang klubbene er trukket mot hverandre i turneringen.

Avanserer hjemmelaget i kveld, når de sin 13. finale i historien. Med sine tolv er det ingen som har vært finalist flere ganger, og ingen har heller vunnet ligacupen flere ganger (8) enn Liverpool. Dette er klubbens 17. semifinale.

Det er faktisk tredje år på rad at Liverpool har nådd semifinalerunden, og fjerde gang på de seks siste sesongene.

For to år siden røk rødtrøyene ut mot Chelsea, noe som var første semifinaletap på de seks siste forsøkene. De tre øvrige utslagene i nest siste runde har kommet mot Middlesbrough (1998), Queens Park Rangers (1986) og Nottingham Forest (1980).

Southamptons forrige ligacupsemifinale endte med exit mot nettopp Liverpool, tilbake i 1987. Den gang vant de røde komfortabelt 3–0 hjemme og spilte målløst i returkampen.

Åtte år tidligere avanserte The Saints til finalen etter å ha beseiret Leeds, men tapte for Brian Clough sitt Nottingham Forest på Wembley.

Sørkystklubben var imidlertid den første som noen gang slo Liverpool ut av ligacupen. Det klarte de med 2–1 på Anfield i november 1960.

Liverpool har avansert til finalen på alle sine fem siste forsøk hvor de startet med bortekamp – i 2016, 2012, 2003, 2001 og 1987. Sist de ikke klarte det, var mot Queens Park Rangers i 1986.

RØD JUBEL:
RØD JUBEL:  Liverpool avanserte på straffer i fjorårets semifinale mot Stoke, der gjestene vant 1–0 på Anfield etter at de røde hadde gjort det samme på Britannia i forkant.

I likhet med i år har Liverpool tapt 0–1 i den første kampen to ganger tidligere, og begge ganger mislyktes de med å komme til finalen. Både Nottingham Forest (1980) og Queens Park Rangers (1986) fikk med seg uavgjort fra Anfield.

De to øvrige gangene merseysiderne lå under med ett mål fra det første oppgjøret, gikk de hen og vant turneringen – etter 1–2 mot Crystal Palace (2001) og Sheffield United (2003) i første semifinalekamp.

Liverpool har aldri tapt begge kampene i en semifinalerunde i ligacupen. De har heller aldri unnlatt å score i begge.

Av de 16 tidligere semifinalekampene på Anfield har Liverpool vunnet åtte, spilt sju uavgjort og tapt én. Nederlaget kom mot Stoke i fjor, hvor Liverpool til slutt gikk videre på straffer.

Anfield-laget har scoret mer enn ett mål kun én gang på sine åtte siste avgjørende semifinalekamper i denne turneringen. Det skjedde med 2–2 mot Manchester City i 2012.

Liverpool står uten seier i sine tre siste hjemmekamper på dette stadiet i ligacupen.

Kun 7 av de 94 siste kampene Liverpool har spilt i denne turneringen, har endt uten røde scoringer. Fire av dem var i semifinalen.

Daniel Sturridge har scoret åtte ganger på sju ligacupkamper for de røde, og har totalt 10 mål på 13 kamper i karrieren. Med to mål blir han den niende Liverpool-spilleren som når tosifret.

Emre Can og Divock Origi er de eneste Liverpool-spillerne som har vært inkludert i samtlige ligacupkamper hittil denne sesongen.

Kun ett av Origis seks ligacupscoringer har kommet hjemme på Anfield. Det skjedde mot Leeds i kvartfinalen.

Liverpool har ikke sluppet inn mer enn ett mål i noen av sine 15 ligacupkamper etter at Middlesbrough scoret to på Anfield i september 2014.

Southampton har måttet plukke ballen ut av nettet i 46 av de 51 siste møtene med Liverpool på Anfield, alle turneringer inkludert.

I ligacupen har Liverpool deltatt i ti straffesparkkonkurranser – og vunnet sju. Totalt står de røde med seier i 14 av 18 straffekonkurranser i alle turneringer.

Det er kun Jordan Henderson fra finalelaget mot Cardiff på Wembley i 2012 som fortsatt befinner seg i klubben.

Southampton har scoret i hele 14 av sine 18 siste Anfield-besøk, inkludert alle de tre siste i Premier League.

MÅL PÅ ANFIELD:
MÅL PÅ ANFIELD:  Sadio Mané scoret for Southampton sist gang de besøkte Liverpools hjemmebane. Det endte 1–1 i oktober 2015.

Denne sesongen, i liga og ligacup, har The Saints holdt Liverpool unna mål i begge møtene. De har aldri tidligere holdt nullen i tre strake kamper mot dem.

Claude Puel har nå møtt Liverpool fire ganger som manager og aldri tapt. Han vant og spilte uavgjort med Lyon i Champions League i 2009, og har samme statistikk som Soton-sjef.

Kveldens bortelag har ennå ikke sluppet inn mål i ligacupen denne sesongen, til tross for å ha møtt Premier League-motstand i samtlige runder: Crystal Palace (2–0), Sunderland (1–0), Arsenal (2–0) og Liverpool (1–0).

Siden seieren over Arsenal borte i kvartfinalen, har Southampton kun vunnet én gang på fremmed gress på seks kamper i liga og cup. Den kom mot Bournemouth (3–1) i desember.

Midtstopper Maya Yoshida er den eneste Saints-spilleren som har startet de fire ligacupkampene denne sesongen. Jordy Clasie og Pierre Højbjerg har også vært involvert i samtlige.

I 9 av 16 bortekamper denne sesongen – alle turneringer inkludert – har Southampton gått av banen uten scoringer.

Martin Atkinson skal dømme oppgjøret. Den rutinerte 45-åringen får med seg Steve Child og Adam Nunn som assistenter, mens Paul Tierney skal være fjerdedommer.

Statistikk: Ged Rea (liverpoolfc.com)

Kilder: altomfotball.no, Daily Echo, lfchistory.net, Liverpool Echo, liverpoolfc.com, Opta, Tomkins Times

Har du innspill til journalisten?
[email protected]