Klopp med sterkere åpningstamme

Jürgen Klopp har benyttet færre spillere under årets sesongåpning enn under sine foregående år på Anfield. I praksis har det vært lite eller ingen rotering under ligaspillet, men kommer det nå?

18. okt 2018 kl 19.39 Torbjørn Flatin

Liverpool har hatt en ganske ekstremt stabil start på Premier League med tanke på sin startoppstilling. I praksis har ti spillere vært fast inventar, mens det har vært kamp om en plass på midtbanen.

Dette er de som har startet i mer enn en av de åtte kampene som så langt er blitt spilt i Premier League i 2018/19:

Alisson 8, Alexander-Arnold 7, van Dijk 8, Gomez 7+1, Robertson 8, Wijnaldum 8, Henderson 4+4, Keita 4+4, Milner 7+1, Mané 8, Firmino 8, Salah 8.

I tillegg har følgende hatt spilletid: Sturridge 0+6, Shaqiri 1-3, Matip 1+2, Lovren 1, Lallana 0+1.


Ti stabile startmenn

Sju spillere har startet alle ligakampene. Alisson Becker, Virgil van Dijk, Andy Robertson, Gini Wijnaldum, Sadio Mané, Roberto Firmino og Mohamed Salah har vært med fra avspark hver gang i Premier League.

Tre spillere står med sju kamper fra dommerens første fløytesignal lyder. Trent Alexander-Arnold var utelatt i forrige kamp mot Manchester City, da Klopp valgte å sette Joe Gomez ut på høyrebacken og la Dejan Lovren være partner for Virgil van Dijk i midtforsvaret. Gomez og James Milner ble hvilt i hjemmekampen mot Southampton, for Joel Matip og Xherdan Shaqiri, men kom innpå i løpet av kampen og Milner sågar ved starten av 2.omgang.

Den eneste plassen hvor det har vært antydning til kamp så langt er den tredje posisjonen på midtbanen, hvor Naby Keita og Jordan Henderson har ligakampene jevnt fordelt med fire starter og fire innhopp hver seg. Det har også sammenheng med at Keita ikke helt har greit å følge opp en lovende start og Henderson har spilt seg mer i form etter mye spill i VM.


Ustabilt forsvar

Hvis en går på de foregående sesongene har nok også Klopp hatt en tanke om en noenlunde stabil stamme, men ikke minst i forsvaret har det vært vanskelig å få til. I 2016/17 var det Mignolet, Clyne, Lovren, Matip og Milner, mens det forrige sesong var Mignolet, Gomez, Lovren, Matip og Moreno.

Hele tiden var det imidlertid spillere som presset på, som Karius, Alexander-Arnold og Robertson, i tillegg til at midtstopperne var skadeutsatt. Det forsvaret som var mest benyttet tidlig forrige sesong er nærmest helt utskiftet i år.

Dette var spillerne som var benyttet etter åtte kamper de to foregående sesongene i Premier League.

2016/17:
Mignolet 5, Karius 3, Clyne 8, Lovren 6, Klavan 3, Matip 6, Lucas 1+1, Milner 7, Moreno 1+2, Wijnaldum 7, Coutinho 7+1, Can 1+3, Henderson 8, Lallana 7+1, Mané 7, Sturridge 4+3, Firmino 7, Origi 0+6, Stewart 0+4, Grujic 0+2.
20 spillere benyttet, åtte spillere med sju eller flere kamper fra start.

2017/18
Mignolet 7, Karius 1, Gomez 5+1, Alexander-Arnold 3, Lovren 5+1, Klavan 3, Matip 8, Moreno 6, Robertson 2, Milner 2+4, Henderson 7, Can 6, Wijnaldum 7, Coutinho 4, Grujic 0+1, Salah 7+1, Mané 5, Firmino 7+1, Sturridge 3+3, Origi 0+1, Solanke 0+5, Oxlade-Chamberlain 0+5
22 spillere benyttet, seks spillere med sju eller flere kamper fra start.

I 2018/19 er 17 spillere blitt benyttet før kampen mot Huddersfield, og ti spillere har startet i sju eller flere kamper.

Xherdan Shaqiri trives på Anfield, men vil helt sikkert ønske å spille mer enn han har gjort så langt for Liverpool.

En mer offensiv midtbane

Spenningen er nå om Jürgen Klopp vil bruke troppen mer framover, og i første omgang i neste periode frem til et nytt landslagsopphold. Flere skader kan fremtvinge en slik situasjon. Det er også et ligaspill hvor Huddersfield, Cardiff og Fulham er lag fra nedre halvdel av tabellen, i tillegg til et bortemøte mot Arsenal, mens det er dobbeltmøte mot Røde Stjerne som er regnes som noe av et slaktoffer i Liverpools gruppe i Champions League. Exit i Carabao Cup (ligacupen) gir også litt mer luft mellom kampene.

Det kan for eksempel åpne opp for prioritering av Premier League, og kanskje bytte litt mer på mot Røde Stjerne. Kanskje vil også manageren vurdere det slik i hjemmekamper mot Cardiff og Fulham i ligaen at han for eksempel stiller med en noe mer offensiv midtbane hvor Naby Keita, Xherdan Shaqiri og Adam Lallana alle er kandidater.

Fabinho er en annen kandidat, som vil gi litt mer defensive fibre på midten og ikke minst kan bedre arbeidsvilkårene for spillere nevnt over. Daniel Sturridge er en annen som ikke har gjort mye galt og vil føle at han fortjener ytterligere tid på banen.

I forsvaret har det fungert meget bra med Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk og Robertson, men var bytte og rokkering mot Manchester City et lite hint om at Jürgen etter hvert vil komme med flere justeringer avhengig av motstander?

Har du innspill til journalisten?
[email protected]