Med ett unntak skaper Liverpools midtbane nesten ingenting

Skaper langt mindre enn konkurrentene, men det er noen lyspunkter.

9. nov 2018 kl 19.47 Johannes Steen

Forrige sesong var det nærmest en vane med målkalas i hver kamp - gjerne i begge ender av banen. Denne sesongen har man stengt igjen bakover, men den sprudlende angrepsfotballen fra forrige sesong har i større grad uteblitt.

Det har vært en snakkis om mangelen på kreativ kraft på Liverpool midtbane kan ha spilt en rolle i dette. Med Coutinho borte (halvveis i forrige sesong) og Oxlade-Chamberlain fortsatt ute (ut nesten hele denne sesongen) har Liverpool gjerne mønstret en midtbanetrio valgt ut av spillerne James Milner, Jordan Henderson, Gini Wijnaldum, Naby Keita og Fabinho.

Vi har tatt en titt på tallene som kan si noe om hva disse spillerne faktisk skaper framover for Liverpool.

Lite målpoeng

James Milner ble assistkonge i fjorårets Champions League, og skiller seg helt klart ut når det gjelder mål og assists på Liverpool midtbane også denne sesongen.

Visekapteinen har scoret to mål og hatt to målgivende pasninger, noe som gir meget godkjente 193 spilleminutter per målpoeng. Bak ham kommer Gini Wijnaldum som har scoret ett mål på sine 925 spilleminutter.

Hverken Henderson, Keita eller Fabinho har notert seg for mål eller målgivende pasninger i Premier League denne sesongen.

Milner skaper mest sjanser

Dersom ikke angriperne klarer å sette sjansene de blir gitt, hjelper det ikke statistikken for målgivende pasninger for midtbanespilleren. Så hvor mye skaper disse spillerne om vi ser bort fra det som ender i nettet?

James Milner troner igjen på toppen. Han noterer seg i snitt for 1.7 nøkkelpasninger per 90 minutter han spiller ligafotball. Med nøkkelpasninger mener vi pasninger som førte til at en medspiller klarte å komme til en avslutning, eller med andre ord ville blitt assist dersom det ble gjort mål.

Et godt stykke bak kommer Fabinho med 0.9, Wijnaldum med 0.5, Keita med 0.4 og Henderson med 0.3. Fabinho har spilt klart færrest Premier League-minutter (201), noe som bør tas høyde for.

James Milner har også skapt flere store målsjanser enn de andre nevnte til sammen med tre. Den eneste andre spilleren som ifølge Premier Leagues egen statistikk har skapt en stor målsjanse for sine lagkamerater er Naby Keita (1).

Mindre kreativ enn konkurrentene

Dersom vi legger til grunn en typisk midtbanetrio av Bernardo Silva, Fernandinho og David Silva hos Manchester City, og sammenlikner med Liverpools midtbanespillere ser man tydelig at Liverpools midtbane skaper mindre.

Hver av spillerne i Citys midtbanetrio skaper i snitt mål eller målgivende pasninger hver 229. minutt, og har i snitt over to nøkkelpasninger hver per 90. minutt.

Chelsea mønstrer typisk en mer defensiv midtbanetrio enn Manchester City. Vi tar utgangspunkt i at de bruker N'golo Kanté, Jorginho og Mateo Kovacic.

Hver av disse skaper mål eller målgivende hvert gjennomsnittlig hvert 655. minutt og har i snitt 1,2 nøkkelpasninger hver per 90. minutt. Betydelig lavere tall enn de lyseblå fra Manchester, men med unntak av James Milner slår det alle hos Liverpool med grei margin.

Lyspunktene å ta med seg

Liverpool ligger tross alt svært godt an i Premier League, likt med Chelsea og to poeng bak City på førsteplass. I tillegg har man sluppet inn nest færrest mål i ligaen, noe som man kan anta at en mindre offensivt involvert midtbane kan ha hjulpet til.

James Milner peker seg ut som den midtbanespilleren som klart skaper mest, og har nest flest nøkkelpasninger og målgivende bak Mohamed Salah, som leder begge statistikkene (2.2 nøkkelpasninger per 90. minutt og 3 målgivende totalt).

Til Naby Keita og Fabinhos forsvar trenger de åpenbart mer tid til å tilpasse seg engelsk fotball, og Naby Keita har fått ødelagt noe av flyten av skader.

Det skal også nevnes at Xherdan Shaqiri har figurert på Liverpools sentrale midtbane, men har vært vanskelig å sammenlikne med de andre siden sveitseren også har operert som en av de tre fremme.

Uansett står Shaqiri, som har spilt 226 ligaminutter, med målpoeng (assist eller mål) så ofte som hvert 75. minutt i ligaen, og slår i snitt 2,4 pasninger som leder til avslutning for hvert 90. minutt han spiller fotball.

Kanskje kan en mer sentral Xherdan Shaqiri være løsningen på en lite kreativ Liverpool-midtbane?

Har du innspill til journalisten?
[email protected]