8 år og 10 måneder siden sist

Liverpool skal spille sin første utslagskamp i Champions League siden Rafael Benítez ledet laget i 2009.

14. feb 2018 kl 12.22 Arild Skjæveland

14. april 2009, dagen før 20-årsmarkeringen for Hillsborough – der Andy Burnhams tale ble avbrutt av et Anfield som ønsket handling, var Rafael Benítez sitt mannskap på Stamford Bridge. Det var sist Liverpool spilte en utslagskamp i Champions League.

Chelsea var motstander, og slo ut kanskje det beste laget Benítez hadde i sin tid som manager, og et lag som til slutt endte på andreplass på tabellen.

Tapte i første kamp

Liverpool hadde gått ubeseiret gjennom gruppe D, og vant sin Champions League-gruppe foran Atletico Madrid, Marseille og PSV Eindhoven.

Real Madrid ble beseiret i 8. delsfinalen med 1-0 borte og en fantastisk 4-0 seier hjemme på Anfield. En seier røde supportere fortsatt snakker om.

I kvartfinalen var Chelsea nok en gang motstander. Ting så veldig lyst ut da Fernando Torres bredsidet inn 1-0 allerede etter seks minutter, men to scoringer av Branislav Ivanovic, og ett mål av Didier Drogba, gjorde returoppgjøret på Stamford Bridge til en nesten umulig oppgave.

Heroisk innsats

Med et så vanskelig utgangspunkt, var det få i bortesvingen på Stamford Bridge som hadde håp om avansement. Det snudde fort da Fabio Aurelio lurte Petr Cech med et frispark i Gary McAllister-stil, og Xabi Alonso satte inn 2-0 fra straffemerket før halvtimen var spilt.

Chelsea scoret to ganger like etter pause, og Liverpool måtte nå ha fire mål mot et ekstremt gjerrig forsvar bestående av Cech, Ivanovic, Alex, Carvalho og Ashley Cole for å ta seg videre.

Lampard satte inn 3-2 til vertene et kvarter før slutt, men to mål på to minutter av Lucas og Dirk Kuyt ga nytt håp om at det umulige kunne gå med 3-5 og avansement. Dessverre var det samme Lampard som scoret kampens siste mål, og sluttresultatet ble 4-4.

Laget mot Chelsea:Reina, Arbeloa (Babel 85), Carragher, Skrtel, Aurelio, Lucas, Mascherano (Riera 69), Alonso, Kuyt, Torres (Ngog 80), Benayoun.

Arbeloa, Carragher, Aurelio, Riera, Alonso og Kuyt har alle nå lagt opp. Reina spiller i Napoli, Babel i Besiktas, Skrtel i Fenerbahce, Lucas i Lazio, Mascherano i Hebei China Fortune, Torres i Atletico Madrid, Ngog i Ross County, og Benayoun i Maccabi Petah Tikva. Rafael Benítez er manager i Newcastle United.

To exiter i gruppespillet

Siden den gang har Liverpool kun deltatt i Champions League to ganger. Etter 2. plassen i ligaen i 2008-09 sesongen var laget direkte kvalifisert til gruppespillet, og i utgangspunktet burde en gruppe bestående av Fiorentina, Lyon og Debrecen være noe Rafael Benítez sine gutter tok seg videre fra.

RØK UT:
RØK UT:  Liverpool var i gruppe med Fiorentina, Lyon og Debrecen, men tok seg ikke videre.

Det startet bra, med 1-0 seier over Debrecen. Tap borte mot Fiorentina og hjemme mot Lyon satte Liverpool i en vanskelig posisjon, og da de kun klarte 1-1 borte mot Lyon var de ille ute. Det ble seier igjen over Debrecen i Ungarn, men da Fiorentina også vant på Anfield måtte Liverpool ta den tunge turen til Europa League.

Etter å ha endt på 2. plass i den fantastiske 2013-14 sesongen var Liverpool igjen direkte kvalifisert til gruppespillet i Champions League. Røde supportere vil ha vært fornøyd med trekningen. Real Madrid var ventet å vinne gruppen enkelt, men Basel og Ludogorets Razgrad burde være motstandere Brendan Rodgers sine menn kunne hamle opp med, selv uten Luis Suarez.

EXIT:
EXIT:  Liverpool havnet bak både Real Madrid og Basel i 2014-15.

LFC vant den første kampen hjemme mot Ludogorets på svært dramatisk vis, der Abalo utlignet for gjestene ett minutt på overtid, før Steven Gerrard satte inn et straffespark tre minutter på overtid, tapte de helrøde i Basel. Det ble også tap hjemme og borte mot Real Madrid, før Liverpool spilte 2-2 mot Ludogores i Bulgaria. Utgangspunktet var likevel greit før møtet med Basel på Anfield. Med seier er LFC videre. Dessverre skulle den kampen ende 1-1, etter at Fabian Frei scoret for sveitserne i en kamp der Lazar Markovic ble utvist og Steven Gerrard scoret Liverpools mål.

Endelig tilbake

I kveld spiller Liverpool borte mot Porto i sin første utslagskamp i Champions League på nesten ni år. Jürgen Klopp sitt lag vant gruppen foran Sevilla, Spartak Moskva og Maribor, og endelig er en tilbake i den gjeveste europacupen med kamper der alt står på spill.

Porto - Liverpool spilles i kveld kl. 20.45, og sendes på Viasport 2 og Viaplay.

Returoppgjøret på Anfield spilles tirsdag 6. mars.