Før kamp i motstanderleiren:– Det er så stort tap for dem

I den første kampen er Danilo Pereira ute for Porto. Det kan bli skjebnesvangert.

14. feb 2018 kl 08.47 Arve Corneliussen

– De vil være uten Danilo Pereira, og det er litt krise. Han er så viktig for dem. Med ham på banen, tror jeg mange ville blitt overrasket over hvor gode Porto faktisk er, sier Jan Hagen, som formidler nyheter fra portugisisk fotball til over 20 000 følgere på Twitter gjennom kontoen «PortuBall».

Danilo har vært ute med en muskelskade siden slutten av januar, og mister definitivt kampen i Portugal. Til returkampen er han sannsynligvis tilbake.

Hagen forklarer hvorfor det er så skjebnesvangert at 26-åringen mister akkurat kampen mot Liverpool:

– I Champions League har Conceicão (Portos manager, journ. anm) endret fra 4-4-2 til 4-3-3. Uten Danilo kan de kanskje ikke spille 4-3-3 lenger – i så fall må han bli erstattet av en playmaker-type. Uansett blir det mye vanskeligere for dem å spille 4-3-3 uten ham, mener Hagen, og tilføyer:

– De ser veldig solide ut med Danilo som rydder opp opp foran stopperne. Han er ekstremt god til å stoppe overganger, og det er jo det som hadde vært så ekstremt viktig mot Liverpool som de nå mister.

Enorm kontringsstyrke

Portos manager, Sergio Conceicão, har forandret tilnærming til Champions League-kampene, forteller Hagen.

– I hjemlig serie er de veldig offensive, og spiller en veldig offensiv 4-4-2. I Champions League har de lagt om litt, og spiller 4-3-3 med fokus på kontring der kjennetegnet har vært en veldig krigersk innstilling, forklarer han.

Liverpools forsvar får da – med mindre manageren legger om – bryne seg på en angrepsrekke bestående av Yacine Brahimi, Moussa Marega og Vincent Aboubakar.

Trioen har scoret imponerende 37 mål seg i mellom denne sesongen i serien. Sistnevnte er riktignok regnet som usikker til kamp, men blir sannsynligvis klar.

– Portugisisk presse er hvert fall veldig overbevist om at Aboubakar spiller. Han og Marega var utlånt i fjor, men har fått sjansen i år og virkelig imponert sammen med Brahimi. Den treeren gir dem enorm både fart og styrke når de kontrer, som gjør dem utrolig vanskelige å stoppe, advarer Hagen.

STJERNEBACK:
STJERNEBACK:  Venstrebacken Alex Telles har i ligaen stått for smått utrolige ni målgivende på 21 kamper. – Alex Telles og Ricardo Pereira er kanskje de mest spennende backene i Europa slik jeg ser det. De er ekstremt mye med offensivt, men er også bra defensivt, sier Jan Hagen.

Viktig spiller tilbake i forsvar

Også i forsvar er det ventet at Porto har en viktig brikke tilbake. Iván Marcano er regnet som usikker, men er i samme båt som Aboubakar – portugisisk presse er overbevist om at han spiller.

Hans faste makker, Felipe, er imidlertid ute fordi han er suspendert, og blir erstattet av Diego Reyes.

– At Aboubakar og Marcano er tilbake er ekstremt viktig for dem, og da særlig Marcano. Det er han som er forsvarssjefen. Diego Reyes, som er tredjevalg, er brukbar, men hadde de mistet begge stopperne sine ville det vært helt krise, sier han.

– En av styrkene deres er den defensive soliditeten. Det ser veldig bra ut bak der. I tillegg er de veldig sterke på offensive dødballer, hvor de scoret åtte av 15 mål i gruppespillet. Det er imponerende tall, slår Hagen fast, og tilføyer at van Dijk blir en viktig mann for Liverpool i de situasjonene.

70-30 i Liverpools favør

– Hvor gode er egentlig Porto?

– De beviste i gruppespillet at de er der de har vært før – litt bak de aller beste i Europa, og har hatt veldig fremgang under ny manager. På en god dag har de mulighet til å overraske. Så skal det sies at det er en veldig ressursforskjell på portugisiske klubber og de største i Europa. Da blir det et naturlig skille.

– Hva mener du Liverpools sjanser er til avansement?

– Det kan hende Danilo er tilbake på Anfield, og det vil jo styrke dem, men jeg gir 70-30 i favør Liverpool. De bør absolutt ha bra sjanser her.

Full klaff mellom manager og klubb

Selv om Porto tok seg videre fra gruppen bestående av Besiktas, Monaco og Rasenballsport Leipzig, gikk ikke alt knirkefritt innledningsvis.

Den portugisiske serielederen fikk bare registrere 21 mann til turneringen etter å ha fått sanksjoner grunnet Financial Fair Play.

– Svakheten deres er at troppen er så tynn. Når de har noen spillere ute, ser det veldig tynt ut bak de neste igjen. Ellers er de et veldig solid lag. De er solide defensivt, har målscorere og krigere på midtbanen. Det er det som kjennetegner måten Conceicão ønsker å spille på. Du kan si det har vært full klaff mellom manager og klubb, mener han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]