Slik gikk det med alle utlånsspillerne:86 prosent forsvinner etter å ha blitt lånt ut

Å dra på utlån er en langt vanligere vei til å bli solgt eller frigitt - enn det er en vei inn på førstelaget viser vår gjennomgang fra de siste ti årene.

9. feb 2018 kl 11.16 Arve Vassbotten

Liverpool har for tiden 16 spillere på utlån til andre klubber.

Noen, som Harry Wilson, Ryan Kent, Matthew Virtue og Corey Whelan er på utlån for å samle førstelagserfaring.

Noen, som Taiwo Awoniyi, Allan Rodrigues de Souza og nå Anderson Arroyo, er på utlån i håp om å få arbeidstillatelse i England.

Noen, som Marko Grujic, Divock Origi og Ovie Ejaria, er der for å bevise at de har noe på Liverpools førstelaget å gjøre - og fordi konkurransen er så hard.

Noen, som Jon Flanagan og Lazar Markovic, er på utlån rett og slett for å kutte utgifter og fordi de ikke ble solgt. Også har man Daniel Sturridge da, som er på utlån mest av egen vilje for å få spilletid.

Det er i det hele tatt mange grunner til at Liverpool låner ut spillere. Denne sesongen har 21 spillere vært på utlån fra Liverpool totalt.

Liverpool.nos gjennomgang av utlånene til Liverpool fra 2007-2008 og frem til denne sesongen, gir lite grunn til optimisme blant spillerne som ønsker seg tilbake til Liverpool og til en plass på førstelaget.

Sjelden et springbrett

109 spillere har i perioden blitt lånt ut fra klubben, 196 forskjellige utlån har disse spillerne vært på, om vi også tar med utlånene et par av dem hadde i sesongene før 2007-2008. 22 av spillerne er fortsatt Liverpools eiendom.

Hvis man tar bort de som fortsatt er i klubben så viser det seg at hele 75 av 87 som har vært på utlån i Liverpool i perioden vi har sett på har forsvunnet samme sesong eller sesongen etter sitt siste utlån. Det utgjør hele 86,2 prosent!

Å dra på utlån er med andre ord en langt vanligere vei til å bli solgt - enn det er en vei inn på førstelaget.

Utlån av spillere handler selvsagt ikke bare om å skape førstelagsspillere til Liverpool. Det handler også om å selge talenter som ikke vil ta nivået med profitt, kutte kostnader på lønn og i noen tilfeller også lukrative utlånsavtaler for klubben - som tilfellet nå er med Divock Origi.

Men hovedgrunnen til å sende spesielt unge talenter på utlån er for å gi dem førstelagserfaring, og finne deres egentlige nivå - noe som er vanskelig å se endel ganger på U23-nivå- eller la de få spilletid i klubber med mindre konkurranse enn på Liverpools førstelag.

Men i den sammenheng har utlånspolitikken de siste årene vist seg å gi svært liten uttelling.

Av 22 spillerne som fortsatt er Liverpools eiendom av de som har vært på utlån, er det bare Divock Origi, Sheyi Ojo og Danny Ward som var på utlån fra 2014-2015-sesongen og bakover.

Ibe et positivt unntak

Unntakene er også få av spillere som har gjort det så bra på utlån at de har overbevist manageren om en plass på førstelaget etterpå. Og i hvert fall over en lang periode.

Martin Kelly var en av dem, som etter sitt låneopphold i Huddersfield fikk flere sesonger på førstelaget. Enn annen var Jonjo Shelvey som ble tatt tilbake fra lån i Blackpool i 2011-2012 på grunn av skader på Lucas og Gerrard. Men han ble solgt etter 2012-2013-sesongen.

SUKSESS ETTER UTLÅN:
SUKSESS ETTER UTLÅN:  Jordon Ibe gjorde det sterkt det første halvåret etter sitt utlån.

Av nyere dato er Jordon Ibe en av de som har gjort det bra etter utlån. I august 2014 ble Ibe lånt ut til Derby County for hele 2014/15-sesongen, men ble hentet hjem fra Championship-klubben den 15.januar 2015 etter å ha spilt 24 kamper og scoret fem mål.

Etter en veldig god vårsesong i Liverpool der han spilte totalt 14 kamper , signerte han ny 5-årskontrakt i mai samme år, men sesongen etter klarte han ikke leve opp til forventningene og bli den Sterling-erstatteren mange hadde håpet.

I juli 2016 ble han isteden solgt til Bournemouth for 15 millioner pund. I en avtale der Liverpool både har sikret seg førsterett på tilbakekjøp og eventuelle prosenter av videresalg. Sånn sett var gutten som ble hentet som 15-åring en som leverte på akademimålene, bortsett fra at han ikke klarte å etablere seg på førstelaget da.

GOD FOR TROPPEN:
GOD FOR TROPPEN:   Kevin Stewart ble aldri noe førstevalg på Anfield, men var en god mann fo troppen før han ble solgt.

Stewart styrket ut av utlånet

Et annet ferskt eksempel på spiller som vokste etter utlån er Kevin Stewart.

Etter å ha vært på lån Cheltenham Town, Burton Albion og Swindon, ble han hentet tilbake til Melwood i forbindelse med klubbens skadekrise i januar 2016. Han fikk raskt sin debut i FA-cupen mot Exeter og så i ligaen mot Aston Villa i februar. Også han ble belønnet med ny kontrakt, men veien til fast plass på førstelaget var lang, og i juli 2017 ble han solgt til Hull for 5,5 millioner pund.

En fin sum for en spiller som kom gratis til klubben fra Tottenham bare tre år tidligere.

Et par spillere som Sergi Canos og Joao Carlos Teixeira gjorde sine saker bra på utlån, men valgte selv å ikke signere nye kontrakter med klubben.

Oversikten viser at spillerne som oftest er på 2-3-utlån før de forsvinner fra klubben.

Origi og Grujic fikk begge sine første utlån som en del av kjøpet fra henholdsvis Lille og Røde Stjerne, og tilbragte henholdsvis en hel og en halv sesong i klubbene de kom fra før de ble en del av troppen på Melwood.

Jürgen Klopp gikk tidlig ut etter at han tok over og konstaterte at han ville redusere antall utlån i Liverpool, men det ser ut som han har endret litt holdning til dette de siste vinduene.

Tre spillere ble lånt ut i hans første januarvindu. Med Grujic som en del av kjøpet og Allan på grunn av arbeidstillatelsen i tillegg til Ryan Fulton, men da neste sommer og vinter kom ble 18 spillere sendt på utlån, og 21 utlån er godkjent denne sesongen.

Lever i en berg-og-dal-bane

Da The Kopite intervjuet akademiets direktør Alex Inglethorpe for litt under et år siden, sa han dette om hva spillerne i vannskorpen må forholde seg til.

– Når du er en spiller i alderen mellom 17 og 22 år, da må du være beredt til å kunne tilpasse deg, som for eksempel Ryan Kent og Lloyd Jones som nå spiller ligafotball på utlån. De må bevise at de kan håndtere det å spille seniorfotball. Danny Ward er en annen. Du kan også være en som Harry Wilson som startet med U23 denne sesongen, trente her, og nå trener mye på Melwood, men også har noen dager her. Det er noe han må takle.

– Hvis du er i en slik alder og ikke greier ta slike utfordringer, da tror jeg den nakne sannhet er at du ikke vil lykkes. Du må ha et åpent sinn, du må ha en sterk vilje, du må ha en god mentalitet og forstå at det ikke finnes noen snarvei til å greie å ta over trøya til en Firmino, en Matip eller en Clyne. Det vil aldri bli lett, og det vil ta tid. Du må være standhaftig og inneha alle de kvalitetene som er nødvendige for en ung spiller. Kort sagt må de bare stramme seg opp og være klar til å holde seg fast på den berg-og-dal-banen som vil komme.

Hvis du er i en slik alder og ikke greier ta slike utfordringer, da tror jeg den nakne sannhet er at du ikke vil lykkes.Alex Inglethorpe

Endring

I et annet intervju fra vårt medlemsmagasin med den påtroppende U23-sjefen Neil Critchley på tampen av fjorårssesongen kommenterte også han Klopps ønske om å ha et så sterkt U23-lag at han kan hente spillere rett inn i førstelaget.

– Filosofien med å låne ut mange unge spillere har forandret seg litt. Det er ikke så mange av de beste, og eldste, ungguttene som går på utlån og de spiller heller på et Liverpool U23 som Klopp også benytter til å gi spillere i førstelagstroppen nødvendig kamptrening.

– Det ligner mer slik han hadde det i Tyskland. U23 har hatt noen gode resultater og de har også hatt spillere på førstelaget, slik at en må si at det har vært en suksess så langt.

Og i det aller nyeste Kopite snakker også Neil Mellor om utlånene på Anfield. For mens Liverpools spilte i tre juniorfinaler på fire år i perioden 2006–2009, var Jay Spearing den som kom nærmest en regulær førstelagsplass. Spearing forsvant for øvrig også fra klubben rett etter et utlån til Bolton.

– Premier League er blitt en arena for hele verden og det er svært vanskelig for en lokal unggutt å bryte igjennom i dag. Raheem Sterling er en som har kommet opp fra akademiet og blitt stjerne, og Trent Alexander-Arnold har denne sesongen etablert seg i førstelagstroppen hos Liverpool. Det også uten noe utlån til en annen ligaklubb. Det er veldig imponerende og ikke minst gledelig at en lokal gutt som Alexander-Arnold greier å hevde seg på denne måten, sier Mellor til The Kopite.

I tillegg til Trent har heller ikke Ben Woodburn vært på noe utlån ennå, som kanskje også er en bekreftelse på Critchleys utsagn om at mange av de aller beste holder seg i klubben nå.

Fremtidens stjerner på utlån nå?

Så gjenstår det å se da, hvor mange av disse spillerne vi får se igjen på Liverpools førstelag og om noen av dem er fremtidige stjerner.

Vil Divock Origi få nye sjanser i Liverpool etter oppholdet i Wolfsburg - der han har scoret fem mål på 18 Bundesligakamper denne sesongen. Vil Marko Grujic ta de nødvendige stegene iCardiff City? Klarer Harry Wilsons å vise fram sine goalgetteregenskaper også i Championship for Hull?

Liverpool-karrieren ser uansett ut til å nærme seg slutten for Daniel Sturridge (West Bromwich), Lazar Markovic (Anderlecht), Jon Flanagan (Bolton) og Connor Randall (Hearts).

Ovie Ejarias opphold i Sunderland vil gi en pekepinn på hans videre skjebne, det samme med Ryan Kent i Bristol City og Sheyi Ojo i Fulham.

Unggutter som Pedro Chirivella (Willem II), Taiwo Awoniyi (Royal Excel Mouscron), Allan Rodrigues de Souza (Apollon Limassol), Corey Whelan (Yeovil Town), Matthew Virtue (Notts County) og Andy Firth (Chester City) har kanskje fortsatt noen sjanser igjen?

Har du innspill til journalisten?
[email protected]