«Karakterbok» til keeper og forsvar:Keeperproblem bak et stødigere forsvar

Det har vært et bra ligaår som Liverpool nettopp har lagt bak seg, og det var enda bedre i Champions League – fram til finalen. Vi har vurdert de rødes spillere i 2017/18.

30. mai 2018 kl 19.33 Torbjørn Flatin

KEEPER


LORIS KARIUS 6

Fra februar og til midten av mai hadde Karius 7,00 i snitt på vår spillerbørs. Det er solide tall, ikke minst for et lag hvor keeperen ved en del tilfeller får lite å gjøre. Han virket mer våken og selvsikker, som bidro til gode igangsettinger, et forbedret spill i feltet og ikke minst mer distinkte og bedre timede avgjørelser under farlige situasjoner foran Liverpools mål. Helt sikker under god påvirkning av at hans plass mellom stengene var sikker, og han hadde fått en sjef foran seg i Virgil van Dijk. Og så kom Kiev…! Da det gjaldt som mest sviktet han som mest, og det virker utenkelig at Jürgen Klopp tør å satse på ham som førstekeeper fra høsten av igjen.
Vi kunne gått lavere med vår karakter, men samtidig virker det feil å vurdere ham som svakere enn Simon Mignolet.

Spillerbørs liverpool.no: 6,52


SIMON MIGNOLET 6
Det føltes ikke som at Mignolet hadde spilt seg ut av laget da Jürgen Klopp valgte å bytte keeper på nyåret, men faktum er at belgieren hadde det laveste gjennomsnittet på spillerbørsen av alle som hadde startet et tosifret antall kamper. Mye solid spill, ble blandet med en og annen tabbe, som da han slapp inn en ball borte mot Arsenal som minnet om den siste blunderen Loris Karius hadde i finalen i CL. En god innstilling til tross, han var sjeldent en matchvinner for Liverpool, og trolig enda mer vesentlig var han ikke den offensive typen som Klopp synes å ønske fra sin sisteskanse. Trolig ender det med exit før neste sesong.

Spillerbørs liverpool.no: 5,86


FORSVAR

TRENT ALEXANDER-ARNOLD 7
For tiden forbereder Trent Alexander-Arnold seg til VM i Russland, som en av Liverpools to representanter til den engelske troppen. Det forteller mye om den utviklingen som 19-åringen har hatt på Anfield det siste året. På børsen scorer han ikke så veldig høyt, men det har sammenheng at tenåringen fortsatt har vært noe ujevn. Det har vært noen bølgedaler som under 0-5 mot Manchester City, og ikke minst under tapet mot Manchester United på Old Trafford da han var negativt involvert ved begge baklengsmålet. På den andre siden var han utmerket i høyt profilerte hjemmekamper mot City og Roma i Champions League, og han stod godt fram både i de siste ligakampene mot Brighton og ikke minst under finalen i Kiev. Det fortjener en oppjustering av hans karakter.

Spillerbørs liverpool.no: 6,26


JOE GOMEZ 6

Alt i alt har det vært et bra år for Joe Gomez også, et år eldre enn Trent Alexander-Arnold. Med Nathaniel Clyne ute med skade brukte Klopp lenge Joe som førstevalg på høyrebacken i ligaen fremfor Trent, med sin mer robuste spillestil. Med 21 kamper fra start i Premie League og totalt på banen i 31 kamper
har han kommet bra tilbake fra sitt skadehelvete, selv om avslutningen i 2017/18 røk med et nytt opphold. Solid forsvarsspill ble noe blandet av feil, ikke minst angående plasseringen etter innlegg fra motsatt side, og han er heller ikke av de mest smidige til å få snudd seg inne i feltet. Litt typisk var hans beste kamp mot Everton på Anfield, hvor det smalt i taklingene. Etablert i troppen, vil en kanskje tro at han til neste sesong vil være mer aktuell som cover/konkurrent til de som spiller i midtforsvaret.

Spillerbørs liverpool.no: 5,96

JOEL MATIP 6
Kanskje den største negative overraskelsen i troppen sist sesong. Igjen noe oppstykket som følge av skade virket han aldri helt å få den flyten han ønsket i sitt spill. Han vil ha vært favoritt hos mange til å bli den Klopp blinket ut som makker til Virgil van Dijk, og selv om en skade gjorde at han mistet de siste ukene av sesongen virket Dejan Lovren allerede å ha fått overtaket i den kampen. Forhåpentligvis kan sterkere konkurranse få den elegante stopperen til å løfte seg fra og med pre-season og skape en sunn og god konkurranse om plassene i det sentrale midtforsvaret.

Spillerbørs liverpool.no: 6,23


DEJAN LOVREN 7
Tidligere negative innsatser har uglesett den store kroaten på en måte som gjør at det nå skal lite til før kritikerne kvesser sine kniver. I sannhet har han hjulpet til selv også ved en del tilfeller, ikke minst borte mot Tottenham hvor Klopp nærmest av barmhjertighet tok ham av etter en halvtime, mens han kanskje noe mer urettferdig også fikk mye av skylda for tapet på Old Trafford. Det som det kan være liten tvil om er at den tidligere flyktningen nå har fått vist at han har stoff i seg til å kunne reise seg fra det aller meste. I vår var han utmerket i de to kvartfinalene mot City, ikke minst i Manchester, og han var god mot Roma. På de to siste, og meget viktige kampene mot Brighton og Real Madrid, var han totalt sett kanskje Liverpools bestemann. Han virker nå å være førstevalget ved siden av van Dijk, og vil bli vanskelig å rikke fra den posisjonen.

Spillerbørs liverpool.no: 6,45



VIRGIL VAN DIJK 9

«Han er vår Rolls Royce», uttalte Adam Lallana da han ble bedt om å karakterisere store Virgil før finalen i Kiev. Noe som var en god karakteristikk. Kanskje virker det raust og gi ham 9 i karakterboka, da han aldri hadde bedre enn en haug med 8’ere på vår børs men van Dijk har gitt forsvaret en så mye større grad av stabilitet at han i våre øyne fortjener det. Han kan gi bort en unødvendig corner, eller gi bort et frispark etter en litt uvøren opptreden, men i det store og hele er han den dovregubben som vi håpet han ville være og som har løftet spillerne rundt seg.

Spillerbørs liverpool.no: 7,14

RAGNAR KLAVAN 6
Du vet fortsatt hva du får fra Ragnar Klavan, og med både Lovren og Matip nokså ofte på behandlingsbenken må du si at han har gjort bra nytte år seg etter overgangen fra Augsburg. 20 kamper fra start både denne og forrige sesong vil trolig være i overkant av hva den rutinerte estlenderen selv forestilte seg da han reiste til Anfield. Hans kontrakt løper ut etter neste sesong, men det vil ikke være noen stor overraskelse om han blir tilbudt en forlenget avtale i løpet av sommeren.

Spillerbørs liverpool.no: 5,95


ANDY ROBERTSON 7

Etter nyttår har «Robbo» fått tildelt åtte 8’ere på vår spillerbørs, og det er fristende å gi ham den karakteren totalt også, men under tvil ender vi på en god 7’er. Nå var ikke begynnelsen dårlig for Andy heller, men inntil desember hadde han bare startet tre kamper etter at Alberto Moreno hadde overbevist Jürgen Klopp under pre-season om at han skulle være venstrebacken. Da Andy Robertson fikk sjansen som følge av en skade for Moreno grep han den med begge hender, men det var først da den populære skotten hadde et «Forrest Gump øyeblikk» hvor han løp og løp etter en ball mot Manchester City i CL at han oppnådde noe av en kultstatus. Vi gleder oss til å se mer av den innsatsfylte backen i 2018/19.

Spillerbørs liverpool.no: 6,93


ALBERTO MORENO 6
Alberto har humør, han har entusiasme, og du kan forstå at Klopp liker ham. Under første halvdel av denne sesongen var han vesentlig bedre enn i 2016/17, med større konsentrasjon og defensivt ansvar. Da Andy Robertson kom inn fikk en likevel se et høyere nivå av vår venstreback. En fikk også en følelse av at Moreno hadde mistet noe av gnisten de få gangene han igjen fikk en mulighet etter sitt skadeopphold. Et ikke ueffent alternativ med sin fart, men det var ventet at spanjolen ville forsvinne foran forrige sesong og en undrer hvordan han tenker nå.

Spillerbørs liverpool.no: 6,04

Har du innspill til journalisten?
[email protected]