Mesterne fra 2005 – hvor er de nå?

Det har vært mange klubboverganger for flere av Istanbul-heltene, som senere er blitt alt fra TV-eksperter, trenerspirer og fotballagent til eiendomsforvalter og DJ.

26. mai 2018 kl 17.14 Marius Rabben

Liverpool avanserte fra gruppespillet ved å snu 0–1 til 3–1 mot Olympiakos foran The Kop, og passerte Bayer Leverkusen, Juventus og Chelsea under reisen til Atatürk stadion.

Mirakelet i Istanbul for 13 år siden omtaltes som den beste Champions League-kampen noen gang, og ga klubben Europas gjeveste klubbtrofé for femte gang. Det antallet sørget også for at Liverpool fikk UEFAs æresmerke. I dag er Real Madrid, AC Milan, Barcelona og Bayern München de øvrige klubbene som har vunnet europacupen minst fem ganger.

Her går vi gjennom spillerne Rafa Benítez brukte i finalen og ser hvilken vei de tok videre.

1 JERZY DUDEK – 32 år (da finalen ble spilt)

Den polske sisteskansen var inne i sin fjerde sesong på Merseyside da han skrev seg inn i historiebøkene med tjukke bokstaver etter de tre baklengsmålene før pause. Mange trodde knapt det de så da han vartet opp med den ikoniske dobbeltredningen mot Shevchenko på tampen av 2. ekstraomgang, før en populær kopi av Bruce Grobbelaars «spagettiben» ble fulgt opp med de to avgjørende redningene (pluss en tidlig Milan-bom) i straffekonkurransen. Rafa Benítez hentet imidlertid Pepe Reina etter sesongen, og Dudek ble plassert på benken, før han reiste til Real Madrid i 2007 og var reservekeeper resten av karrieren. Der fikk han bare to ligakamper på fire år, tolv totalt, men var samtidig godt likt for sine holdninger. Dudek la hanskene på hylla i 2011, men gjorde et kort comeback da han ble hyllet med sin 60. landskamp i 2013, og siden har han brukt mye tid på sin andre lidenskap og hobby: motorsport. I 2016 ga han ut selvbiografien «A Big Pole in Our Goal».

Liverpool (2001–07): 168 kamper/0 mål – 29/0 i Champions League – Real Madrid (2007–11)

3 STEVE FINNAN – 29 år

Dette var nok høyrebackens beste sesong i rødt, hvor han blant annet noterte seg for sitt eneste mål i ligaen, men i Istanbul fikk iren bare én omgang grunnet en lårskade, som banet vei for Hamann i pausen. Finnan startet også finalen i 2007, der han spilte 88 minutter, før han i 2008 dro til Espanyol. Der slet han med skader og ble bare én sesong. Videre gikk veien til trøblete Portsmouth, der han avsluttet sin eneste sesong med FA-cupfinalen i 2010. Deretter la han opp og holdt seg godt utenfor rampelyset – faktisk så godt at det måtte en leteaksjon på Twitter til for å finne ham til Istanbul-triumfens tiårsjubileum. Finnan ble etter hvert lokalisert i London, hvor han i et tilbaketrukkent liv – uten ønsker om videre berømmelse – drev et eiendomsselskap som han nylig har forlatt.

Liverpool (2003–08): 217 kamper/1 mål – 44/0 i Champions League – Espanyol (2008–09), Portsmouth (2009–10)

4 SAMI HYYPIÄ – 31 år

Finnen, som var Liverpools kaptein før Gerrard, dannet et solid stopperpar med Carragher, og hadde vært en svært viktig brikke på veien til finalen. «Skogvokteren» ble på Anfield i hele ti år før han dro til Bayer Leverkusen i 2009 og la opp to år senere. Der fikk han senere en trenerrolle, i tillegg til en periode som Finlands assistenttrener, før han ble Leverkusen-manager i tospann med Sascha Lewandowski i 2012. Et drøyt år senere fikk Sami rollen alene, og hadde den fram til april 2014. Derfra gikk turen tilbake til England, men svake resultater gjorde at det bare ble et halvt år som Brighton-manager. FC Zürich ga ham muligheten som manager igjen åtte måneder senere, selv om det bare ble med den ene sesongen i sveitsisk fotball. Nå dukker han fra tid til annen opp som ekspert.

Liverpool (1999–2009): 464 kamper/35 mål – 67/6 i Champions League – Bayer Leverkusen (2009–11)

23 JAMIE CARRAGHER – 27 år

Den eldste av de to lokale spillerne på laget var utvilsomt den mest høylytte, og med smertefulle kramper i legger og lysk ga Carras svært viktigere klareringer utover i ekstraomgangene et klart bilde på innsatsen som måtte legges ned for å kunne løfte pokalen til slutt. Scouseren ble værende hele karrieren, holdt det gående frem til 2013 og ble den med nest flest kamper for klubben gjennom historien. Omtrent umiddelbart ble han ansatt som ekspert for Sky Sports, og siden 2013 har han vært fast brikke i «Monday Night Football» med Gary Neville. I mars i år ble han imidlertid suspendert ut sesongen etter en spytteepisode, men Carra jobber også som ekspert for Viasport og er et regelmessig ansikt på norske skjermer. I tillegg har stopperlegenden egen spalteplass i Daily Mail og Telegraph.

Liverpool (1996–2013): 737 kamper/5 mål – 91/1 i Champions League

21 DJIMI TRAORÉ – 25 år

Mange husker nok den gode og svært viktige klareringen på streken i finalen som stoppet Shevchenko. Forsvareren spilte åtte sesonger i klubben før han ble solgt til Charlton et drøyt år etter Istanbul, og dro senere til Portsmouth hvor han hadde to utlån. Etter noen år i fransk fotball dro Traoré til MLS-klubben Seattle Sounders etter et vellykket prøvespill. Der spilte han to sesonger, la opp og gikk senere inn i trenerteamet til andrelaget. I 2016 ble han førstelagets assistenttrener – en rolle han fortsatt har i dag.

Liverpool (1998–2006): 141 kamper/1 mål – 21/0 i Champions League – Charlton (2006–07), Portsmouth (07–09), Monaco (09–11), Marseille (11–12), Seattle Sounders (13–14)

14 XABI ALONSO – 23 år

Pasningsmesteren satte inn utlikninga – naturlig nok på den mest nervepirrende måten du kan ta en straffe: bomme og sette returen – som blir stående i historiebøkene. Og for noen nerver spanjolen selv hadde, for han har i etterkant avslørt at det faktisk var hans første straffespark i sin profesjonelle karriere. Den stabilt gode og treffsikre midtbaneprofilen reiste til Real Madrid fire år senere, hvor han vant Champions League igjen, ligaen og cupen to ganger. Alonso rundet av karrieren med tre imponerende år i en ny storklubb, i Bayern München, der det ble tre ligatitler og en cuptriumf. Ikledd landslagstrøye har den elegante servitøren som kjent også blitt europamester to ganger og verdensmester i 2010. I dag er Xabi, som viste i legendekampen mellom Liverpool og Bayern i mars at han fortsatt har et solid nivå inne, godt i gang med trenerutdanning.

Liverpool (2004–09): 210 kamper/19 mål – 47/2 i Champions League – Real Madrid (2009–14), Bayern München (2014–17)

10 LUIS GARCÍA – 26 år

Dette var den populære spanjolens første sesong på Anfield, og for en viktig aktør han var på veien mot Istanbul med fem scoringer – deriblant kunstverket mot Juventus i kvarten og den avgjørende pushen over streken i semifinalen mot Chelsea. Med den gifte venstrefoten noterte Luis seg i snitt for en scoring i hver tredje Champions League-kamp som rød, men avslutningen på Liverpool-karrieren var vond med en langvarig kneskade. Sommeren 2007 dro han hjem til spansk fotball, og i siste del av karrieren reiste han omtrent jorda rundt – Hellas, Mexico, India, Australia – og skiftet klubber hyppig før skoene havnet på hylla i 2016. Siden har Luis García vært fotballekspert på tv og hatt en ambassadørrolle for LFC.

Liverpool (2004–07): 121 kamper/30 mål – 31/10 i Champions League – Atlético Madrid (2007–09), Racing Santander (09–10), Panathinaikos (10–11), Puebla (11–12), UNAM (12–13), Atlético Kolkata (2014), Central Coast Mariners (2016)

8 STEVEN GERRARD – 24 år

Ikonet, redningsmannen, den fantastiske kapteinen. Mange anser Gerrard som klubbens beste noensinne, og prestasjonene i eventyrreisen til Istanbul, samt på Atatürk stadion, er en stor grunn til nettopp det. Startet opphentingen i finalen med den presise headingen og skaffet senere straffesparket, før han kunne løfte troféet for klubben for første gang på 21 år. Liverpools frontfigur spilte i ti år til før han ville prøve seg på USAs vestkyst, der han spilte i halvannet år. Etter LA-kontrakten la han opp som 36-åring, dro hjem til Merseyside og kom i gang med trenerkarrieren. MK Dons ønsket ham som manager, men Gerrard takket nei, og i stedet fikk han en rolle på Liverpool-akademiet i begynnelsen av 2017, i tillegg til å være et regelmessig tv-ansikt som ekspert hos BT Sports. Påfølgende april ble det kjent at Gerrard skulle bli U18-lagets hovedtrener i 2017/18, og det har gått så bra at han tidligere denne måneden ble enig med skotske Rangers om å bli deres nye manager fra 1. juli.

Liverpool: (1998–2015): 710 kamper/186 mål – 87/30 i Champions League – LA Galaxy (2015–16)

6 JOHN ARNE RIISE – 24 år

Nordmannen med venstreslegga fikk en kantrolle på laget i Istanbul, og det var med venstrefoten fra venstresiden at John Arne fant hodet til Stevie G som begynte opphentingen. I straffekonkurransen sørget en kjemperedning av Dida for at han bommet, men det var heldigvis den eneste. Riise fikk tre år til på Anfield, så gikk turen til den italienske hovedstaden, der han også ble en populær figur. Tilbake i England i 2011 spilte han noen sesonger i Fulham, før han dro til APOEL og vant den kypriotiske ligaen. Etter å ha stått uten klubb fra slutten av mai til september i 2014 signerte Riise for indiske Delhi Dynamos med Roberto Carlos som manager, der det ble 15 kamper. Han var hjemom og spilte en kort periode for AaFK, men avbrøt kontrakten for å legge opp. Riktignok ble det et kort comeback i India, men i mars 2017 bekreftet han at spillerkarrieren er over. I etterkant har venstrebacken jobbet for spillselskap, holdt på med poker og golf, dukket sporadisk opp som fotballekspert, gitt ut bok og begynt med langløp i skisporet. Og i vinter annonserte Riise at han er blitt fotballagent.

Liverpool (2001–08): 348 kamper/31 mål – 68/3 i Champions League – Roma (2008–11), Fulham (11–14), APOEL (14–15), Delhi Dynamos (2015), Aalesund (2016), Chennaiyin (2016)

7 HARRY KEWELL – 26 år

Den skadeplagede australieren, som var delaktig med tolv CL-opptredener på veien mot Istanbul, måtte skuffet avbryte finalen med skade etter en halvspilt omgang. Tre sesonger senere dro han til tyrkisk fotball, hvor han spilte for Galatasaray frem til 2011, før han reiste til hjemlandet. Kewell skrev under på 3-årskontrakt, men valgte å dra til England igjen året etter av familiære grunner. I april 2013 signerte på en korttidstavtale med en qatarsk klubb, og etter sesongslutt gikk turen igjen til Australia. Som 35-åring la han opp i mars 2014. Kewell fortsatte med fotballen fra sidelinja, fikk UEFA-trenerlisens og ble Watfords U21-trener i 2015. I fjor ble han ansatt som manager i League Two-klubben Crawley Town, hvor han fortsatt befinner seg.

Liverpool (2003–08): 139 kamper/16 mål – 22/0 i Champions League – Galatasaray (2008–11), Melbourne Victory (11–12), Al-Gharafa (2013), Melbourne Heart (13–14)

5 MILAN BAROŠ – 23 år

Spissen med nummer 5 på ryggen ble byttet ut med like mange minutter igjen av finalen, og skal ha forårsaket en bulk i troféet under feiringen. Påfølgende sommervindu var det interesse fra utlandet og fra ligakolleger, og Baroš endte opp med å bli solgt til Aston Villa. Derfra dro han til Lyon og senere Galatasaray. Siden har det vært mange klubbendringer, men tre av oppholdende er i moderklubben Baník Ostrava. Der spiller han fortsatt som 36-åring.

Liverpool (2001–06): 108 kamper/27 mål – 20/3 i Champions League – Aston Villa (05–07), Lyon (07–08), Galatasaray (08–13), Baník Ostrava (2013), Antalyaspor (13–14), Baník Ostrava (14–15), Mladá Boleslav (15–16), Slovan Liberec (16–17), Baník Ostrava (17–)

11 VLADIMÍR ŠMICER – 32 år

I det sjette årets hans på Merseyside ble Istanbul-finalen den siste kampen for klubben – og for en avskjed det var! Det var Vladimír som kom inn for Kewell etter 23 minutter, og han blåste inn den andre reduseringa i tillegg til å score i straffekonkurransen. Šmicer spilte to sesonger i Frankrike etter Liverpool-karrieren, før han la opp etter to nye år i moderklubben Slavia Praha. I etterkant har den golfinteresserte 45-åringen vært innom politikken, jobbet noen år med det tsjekkiske landslaget og forbundet, og hatt en ambassadørrolle hos de røde.

Liverpool (1999–2005): 184 kamper/19 mål – 19/3 i Champions League – Bordeaux (05–07), Slavia Praha (07–09)

16 DIETMAR HAMANN – 31 år

Tyskeren spilte en sentral rolle da han kom inn til 2. omgang i Istanbul, og bidro sterkt til å stabilisere midtbanen for rødtrøyene, til tross for at han slet med en brukket tå. Hamann satte også Liverpools første i straffekonkurransen. Året etter var han delaktig i FA-cuptriumfen, før turen gikk til Manchester City og deretter MK Dons. Det var i den klubben at Didi i 2010 først prøvde seg i en trenerrolle, og i begynnelsen av 2011 gikk han inn i trenerstaben til Leicester. Sommeren samme år ble Hamann ansatt som manager i lille Stockport County, men etter tre seire på tjue kamper og noe rot på eierfronten trakk han seg i november. Didi har siden vært et regelmessig ansikt i media, hvor han skriver avisspalter eller ofte figurerer som ekspert på tv-skjermen i hjemlandet og på balløya.

Liverpool (1999–2006): 283 kamper/11 mål – 37/1 i Champions League – Man. City (2006–09), MK Dons (2010–11)

9 DJIBRIL CISSÉ – 23 år

Franskmannen kom inn med fem minutter igjen av ordinær tid, spilte ekstraomgangene og scoret i straffekonkurransen. Den skadeplagede spissen, som er den øvrige fra finalelaget som fortsatt er aktiv, dro først på lån til Marseille i 2006, før overgangen ble gjort permanent året etter. Derfra ble han lånt ut til Sunderland en sesong, og fortsatte reisen til gresk fotball. Djibril var innom en rekke klubber frem til han annonserte sin karriereslutt som 34-åring i 2015, på grunn av skadeproblemer, men i fjor sommer returnerte han til fotballbanen og signerte for sveitsiske Yverdon, der han hamret inn 24 mål på 28 kamper denne sesongen. Utenfor banen er Cissé kjent for sin DJ-interesse, og han har blant annet opptrådt som oppvarming for Mariah Carey i Paris.

Liverpool (2004–07): 79 kamper/24 mål – 22/7 i Champions League – Marseille (07–09), Panathinaikos (09–11), Lazio (11–12), QPR (12–13), Kuban Krasnodar (2013), Bastia (14–15), Saint-Pierroise (2015), Yverdon (17–)

Les også: Hvor er mesterne fra ...

Har du innspill til journalisten?
[email protected]