Aldri på en søndag – da Jimmy Case kom tilbake og sjokkerte Anfield

Liverpool har vunnet sine seks siste kamper mot Brighton, men i de ni foregående hadde laget fra sørkysten faktisk en positiv statistikk mot de helrøde.

På 80-tallet var «lille» Brighton noe av en plageånd for mektige Liverpool, tiårets suverene lag i engelsk fotball.

To ganger sendte de blå- og hvitstripete Liverpool ut av FA-Cupen, og de vant også i ligaen på Anfield.

Case ut, Lawrenson og Robinson inn

Hvis vi kjapt starter i februar 1981, da det ble 2-2 i ligaen på Goldstone Ground, var det i en skadeskudd ligasesong for Liverpool som endte på 5. plass. David Johnson og Terry McDermott scoret for sesongens vinnere i Serievinnercupen, mens Michael Robinson og Gordon Smith nettet for vertene.

Robinson skulle drøyt to år senere bli et av de første kjøpene til Joe Fagan for £200.000. På Brighton spilte Mark Lawrenson, som de røde hentet den påfølgende sommeren for £900.000. Samtidig gikk Jimmy Case motsatt vei for £350.000.

Robinson ble ingen suksess og forsvant etter halvannen sesong til Queens Park Rangers. Allsidige Mark Lawrenson ble snart en meget effektiv partner i midtforsvaret til Alan Hansen, mens det nok er en ganske allmenn oppfatning av at lokale Jimmy Case var en av de få spillerne som Liverpool slapp for tidlig.

Scoret mot gamleklubben

Jimmy skulle gi et prov på det allerede ved første korsvei, da han var en av tre målscorere for hjemmelaget i en 3-3 kamp i ligaen på sørkysten høsten 1981. Steve Foster, han med pannebåndet, og Andy Ritchie med fortid i Manchester United var de to andre. For Liverpool scoret Kenny Dalglish, Ray Kennedy og Terry McDermott.

Jimmy var også på laget da Brighton vant 1-0 på Anfield i ligareturen, for øvrig det eneste tapet Liverpool hadde på de 19 siste kampene i en sesong hvor de tok tilbake ligatittelen etter en glimrende andre halvdel av sesongen.

I en programmessig hjemmeseier 3-1 seier for Liverpool i ligaen i 1982-83 scoret Mark Lawrenson mot sin gamle klubb Brighton, mens Kenny Dalglish stod for de to andre røde scoringene. Kenny er tidenes toppscorer for Liverpool mot Brighton med seks mål.

Tap på den første søndagen

De største overskriftene kom etter kampen 20. februar 1983, som var på en søndag. Det var den første søndagen det ble spilt kamp på Anfield Stadium.

Det var 1/8 finale i FA-Cupen. Liverpool toppet 1. divisjon og Brighton var et bunnlag. Gerry Ryan ga imidlertid gjestene fra sør ledelsen på Merseyside. Craig Johnston, som en kan hevde var hentet inn for å erstatte Jimmy Case, utlignet midt i 2. omgang.

Bare noen sekunder senere kom imidlertid Case på skuddhold, 20 meter fra mål, og avslutningen fra høyrefoten føk inn i nettmaskene bak Bruce Grobbelaar. «Aldri på en søndag» skrev avisene etterpå, om da den tidligere lokale favoritten Jimmy Case kom tilbake og sendte Liverpool ut av FA-Cupen.

Det var en sensasjon foran The Kop som ikke hadde sett et hjemmetap i en cupkamp siden 1974(!), etter å ha vært ubeseiret i 63 kamper. Av et Brighton ledet av Jimmy Melia, tidligere spiller på Anfield.

Det attpåtil under det siste året til Bob Paisley som manager for Liverpool, en mann som aldri hadde vunnet FA-Cupen som manager og i tillegg ble vraket til finalen som spiller i 1950 etter å ha scoret for de røde i semifinalen.

Historisk dobbelt-tap

Brighton greide 2-2 hjemme i ligaen mot Liverpool også, i en sesong hvor Liverpool ble mestere og Brighton ble sist og suste ned i 2. divisjon. Michael Robinson scoret for øvrig igjen for Brighton.

Skjebnen ville det likevel slik at lagene møttes også den påfølgende sesongen, i 4. runde av FA-Cupen, hvor scoringer fra Gerry Ryan og Terry Connor skapte en ny cupbombe, om 2-0 seieren til Brighton denne gang ble sikret på eget gress på Goldstone Ground. Joe Corrigan, senere keepertrener hos Liverpool, voktet målene for «måkene».

Det var andre gang i historien at Liverpool ble slutt ut av samme klubb i to påfølgende år i FA-Cupen. Det samme skjedde mot naboen Everton i 1905 og 1906.

Overrasket igjen på Anfield

I 1985-86 scoret Paul Walsh hattrick på Anfield i ligacupen i en 4-0 seier mot Brighton. I 1991 fikk en imidlertid nok et bevis på at Brighton elsket å plage store Liverpool i FA-Cupen. I 4. runde tok Liverpool ledelsen med 2-0 etter to scoringer av Ian Rush tidlig i 2.omgang, men Mike Small og John Byrne sørget for at det ble omkamp i sør. Med i lagoppstillingen til Brighton var for øvrig Clive Walker, som hele 13 år tidligere hadde scoret to ganger da Chelsea sendte Liverpool ut av FA-Cupen med 4-2 seier.

Small og Byrne scoret i omkampen også, sistnevnte i ekstraomgangene, men to fulltreffere fra Steve McMahon og en goal fra Ian Rush sørget for avansement. For øvrig til et møte med Everton i 5. runde, hvor 0-0 og 4-4 endte med at Kenny Dalglish trakk seg som manager.

Men det er en helt annen historie…

Liverpool - Brighton spilles kl. 16.00, og sendes på TV 2 Sport Premium