Liverpools nye trener snakker om sin rolle– Da telefonen kom begynte det å boble inni meg

Drar på hjemmebesøk for å bli kjent med spillerne på alle plan.

Vitor Matos er blitt beskrevet som sesongens beste signering av Jürgen Klopps assistentmanager Pepijn Lijnders.

– Da telefonen kom, begynte det allerede å boble inni meg. «Dette er Liverpool, du kan aldri si nei», sier Matos til Liverpoolfc.comom tilbudet om å bli Liverpool-trener.

I likhet med Lijnders har også Matos bakgrunn fra Porto, og har nå fått jobben med å være bindeleddet mellom førstelaget og akademiet, en jobb Lijnders før hadde ansvaret for i Liverpool.

– Det er fantastisk for meg å ha muligheten til å jobbe med Pep igjen. Han er ikke bare er en venn, men også en inspirasjon med den lidenskapen han legger ned i arbeidet, profesjonaliteten hans, og hvordan han hele tiden jakter på små detaljer å forbedre i treningsøktene eller i laget.

– Det er utrolig å være her med han igjen. Jeg har kjent han i over ni år, så han vet at jeg er der for alt han trenger, og jeg vet at han er der for alt jeg trenger, sier Matos.

Og han er også fra seg av beundring etter å ha jobbet med Jürgen Klopp i høst.

– Å jobbe med Jürgen er en «masterclass».

– Forstår spillerne på et menneskelig plan

ROSER KLOPP:
ROSER KLOPP:  Vitor Matos er imponert av det han har sett av Klopp så langt.

Han mener Klopp ikke bare forstår fotball og spillere, men at han også forstår de menneskelige sidene og verdiene som trengs for å bli god.

– Jeg synes det er en fascinerende måte å se ting på. Det er utrolig.

– Det er en kjent lege i Portugal som sier at: «De som bare kan medisin, vet ikke noe om medisin». Og jeg ser at en trener som bare kan noe om fotball, kan ikke noe om fotball. Jürgen er det perfekte eksempelet på det.

– Måten han fyller alle ideer i spillet, alle de taktiske prinsippene, og alt med organiseringen av laget med lidenskap og kjærlighet er utrolig, og er det som gir deg den måten å spille på. Det har vært utrolig å jobbe med han.

– Måten han snakker med de unge spillerne på, og hvordan han forstår spillerne også på et menneskelig plan er veldig viktig. Det gjør det enklere for meg. For miljøet som han og de andre har skapt her er utrolig for utvikling av spillere.

Drar på hjemmebesøk

Det å bli kjent med spillerne både på og utenfor banen er også enormt viktig for Matos i hans nye rolle.

– Det første jeg tenkte da jeg hit var at jeg måtte vite om hver eneste av spillerne på U18 og U23, og diskutere hva som er den overordnede tanken for den enkelte. Jeg trenger å vite hvilke person jeg snakker med og jobber med for å oppnå det. Det handler om å kjenne til klubben og kjenne til hvilke forventninger det er til en ung spiller som kommer for å trene her på Melwood.

– Og om å være klubbens «connector», sier han om betegnelsen han har fått av Lijnders.

– Det er morsomt. For det er en viktig del av rollen å sørge for at informasjon kommer rundt til ulike avdelinger på en bra måte. Hvis en spiller for eksempel trener på Melwood, og så spiller på akademiet, er spørsmålet hva skjedde på treningsøkten her, som må viderebringes på Kirkby. Hvordan vi skal finne ut av det er min hovedrolle, sier han.

Matos sier han også har vært på hjemmebesøk hos spillere for å se hvordan de har det i hverdagen utenfor treningsfeltet.

– Du må se hele spilleren. Ja, vi må se hvordan spilleren presterer på banen, men når man snakker om utvikling, er noen ganger ikke det viktigste det som skjer på banen. Det kan handle om hvor de bor, hvem de bor med, hvordan han spiser, hvordan det sosiale livet er. Det å forstå hvordan spillerne har det og hvordan de klarer seg i livet.

– Det er noe jeg er veldig fokusert på. De siste huset jeg besøkte var hos Sepp van den Berg, sier han.

Og understreker at han også tror det er viktig for spillerne og føle at en fra førstelagets trenerteam viser at de bryr seg.

– De vil føle at klubben tar vare på dem, og at de føler at de er Liverpool-spillere og at å være Liverpool-spiller er annerledes enn i noen annen klubb i Europa, sier han.

Skaper en gjenkjennbar identitet

– Mitt største mål er å skape utvikling. Man kan skape utvikling på ulike måter, men den viktigste måten at at du forstår at fotball er et kollektivt spill.

– Det er noen som er bygget på kommunikasjonen mellom spillere, og denne kommunikasjonen handler om måten du spiller på, identiteten din, slik at man kan si at: «ok, dette er slik Liverpools spiller».

– Individuell utvikling er også knyttet opp mot dette. Disse ideene for hvordan man spiller vil tvinge fram utvikling av spillerne. Min rolle er å si: «ok, vi har disse akademispillerne. Hvordan kan vi lære dem spilleplanene til førstelaget, og hvordan kan vi bruke de planene til å fortsette deres individuelle utvikling?