Et nøkternt januarvindu lukkes i kveld Det har vært drama for Liverpool på deadline day tidligere år

Det pleier å gå rolig for seg på Merseyside i januar, men det ble spesielt dramatisk ett år.

Et rolig januarvindu står på gløtt, i ferd med å lukkes. Overgangsvinduet har bydd på én spiller inn i japanske Takumi Minamino fra Redd Bull Salzburg, og én spiller ut i Allan, den brasilianske unggutten som har vært Liverpools eiendom siden 2015 men har tilbragt hver eneste sesong på utlån til diverse europeiske klubber. Han ble solgt til Atletico Mineiro den 8 januar.

Tidligere vinduer antyder at Klopp foretrekker å gjøre forhandlinger tidlig, med både Minamino og Virgil van Dijk-avtalene klare i slutten av desember. Det er altså lite som tyder på at Kylian Mbappé skal komme gjennom dørene eller Mo Salah forsvinne i helikopter tilbake til Chelsea, så la oss heller gjenoppleve tidligere, mer dramatiske januarvinduer.

Fotballens aller første januarvindu åpnet i 2003, uten at det bydde på spesielt mye drama hos den røde delen av Merseyside. Spillere var inn og ut på lån, men det var ellers lite å skrive hjem om. Og det har stort sett vært kjedelige januarmåneder, med noen unntak.

2006

I Rafa Benitez sitt andre januarvindu hentet han tilbake en Liverpool-legende i Robbie Fowler. Fowler kom gratis fra Manchester City den 27 januar.

2008

I Rafa Benitez sine år i managerstolen sang Liverpools supportere «We’ve got the best midfield in the world. We’ve got Xabi Alonso, Momo Sissoko, Gerrard and Mascherano». Men etter januarvinduet i 2008 hadde ikke Liverpool Momo Sissoko lengre. Maliseren ble hentet til Juventus på tampen av vinduet.

Sissoko hadde vært skadeplaget, og de fleste av Liverpools supportere ønsket han lykke til videre og bitterheten uteble.

2011

Det blir nok ikke mer høydramatisk enn den siste dagen i januar 2011. Inn dørene kom en sulten (no pun intended) Luis Suarez som så frem til å spille med Liverpools spanske stjernespiss, Fernando Torres.

Men El Niño hadde andre planer.

Etter at Chelseas eier Roman Abramovich hadde siklet etter den blonde luggen i mange sesonger, lot han seg endelig friste og byttet beite til Stamford Bridge. Til tross for at både Torres selv, og manager Kenny Dalglish hadde gått ut flere ganger og sagt at han ikke var til salgs.

Sinte Liverpool-supportere reagerte på at avgjørelsen tilsynelatende ble tatt i siste liten. Torres leverte inn en transfer request til Liverpool den 28 januar, og den 31 januar ble altså avtalen signert. Drømmen om et spisspar bestående av Torres og Suarez ble knust.

Så hva skulle Liverpool gjøre med de £50 millionene de fikk i retur? Vel, si hallo til en langhåret Geordie ved navn Andy Carroll. Liverpool måtte handle kjapt på tampen av vinduet, og kastet desperat £35 millioner etter Newcastle-spissen. Summen gjorde han til den dyreste britiske spilleren på den tiden.

Carroll ankom Liverpool i helikopter, og på veien over Penninene gjorde han noe litt uvanlig: han Googlet hvem som skulle bli hans lagkamerater. Carroll hadde nemlig ingen oversikt over hvilke spillere han skulle møte på treningsfeltet, med unntak av Gerrard og «et par andre». Det var et Liverpool på 8. plass på tabellen — ett poeng og én plassering bak Newcastle — Carroll sluttet seg til, og i lagoppstillingen ville han altså møte Suarez, Gerrard og Carragher, i tillegg til Christian Poulsen, Jay Spearing og Martin Kelly.

ANDRE TIDER: Carroll og Suarez ankom klubben siste dag i overgangsvinduet, samtidig som Fernando Torres dro.

ANDRE TIDER: Carroll og Suarez ankom klubben siste dag i overgangsvinduet, samtidig som Fernando Torres dro.

2013

Denne vintermåneden hentet Liverpool to spillere som skulle bli svært viktige de neste årene.

Daniel Sturridge kom fra Chelsea den 2 januar, mens i slutten av måneden kom Philippe Coutinho fra Inter Milan. Etter at arbeidstillatelsen gikk i orden ble han bekreftet som Liverpool-spiller den 30 januar. Prisen var £8.5 millioner.

Ut forsvant spillere som Joe Cole og Doni — reservemålvakten som bare spilte fire kamper for Liverpool og fikk et hjerteinfarkt under en legesjekk sommeren 2012.

Det var med andre ord et svært godt vindu for Liverpool, som hentet to spillere som til sammen scoret 91 mål på 268 kamper. Og en av de skulle vise seg å være katalysator for videre suksess — ved å la seg selge fire år senere.

2017

De fleste forventet at januarvinduet skulle bli preget av rykter om fremtiden til Philippe Coutinho, men Klopp tok innersvingen på oss alle. Dager før vinduet i det hele tatt åpnet, annonserte klubben at de hadde signert Virgil van Dijk.

Den 6 januar fikk Coutinho sitt drømmebytte da Barcelona punget opp, og det var perfekt business av Klopp, Edwards og co som ikke trengte å håndtere en bitter, skuffet supporterbase. I stedet var alle parter glade, alle forhandlinger var unnagjort i den første uken, og panikk-kjøpene man ble nødt til å ty til i 2011 glimret ved sitt fravær.