Safe standingShrewsbury ble første klubb som fikk på plass setene engelske fotballsupportere ønsker seg

New Meadow har et område med «safe standing»

Fra 1910 til 2007 spilte Shrewsbury Town sine hjemmekamper på Gay Meadow. Det var det som var stadion sist Liverpool møtte League One-klubben, i 1996.

Til 2007/08-sesongen sto den nye stadion klar. New Meadow tar ca 10.000 tilskuere, og er en av de mest moderne stadionanleggene nedover i divisjonene i England. Faktisk har den en firekategori-rating av UEFA.

Det betyr at de, i teorien, kunne arrangert en Europa League-finale - men ingen stadioner på under 30.000 har blitt valgt til det, og det er neppe en ambisjon de har i Shrewsbury heller.

Supporterne ønsker «safe standing»

Engelske supportere ønsker gjerne sikre ståplasser på tribunene. Hele ni av ti supportere ønsker å ha muligheten til å stå, ifølge en spørreundersøkelse fra Football Supporters’ Federation.

Da Spirit of Shankly gjorde en undersøkelse på vegne av Liverpool, stemte hele 88 prosent for innføring av sikre ståplasser. Det er nå oppe på politisk nivå, og i 2018 kunngjorde sportsminister Tracey Crouch at det ville bli en offisiell gjennomgang om muligheten for sikre ståplasser.

Flesteparten av klubbene ønsker det, og Tottenham er en Premier League-klubb som har tilrettelagt for det på sin nye stadion, dersom det skulle bli lovlig på det øverste nivået

Shrewsbury først ute

Shrewsbury Town var første klubb som installerte et område med «safe standing». Dette ble gjort i mai 2018, der en del av Salop Leisure South Stand fikk 550 av disse setene som kan låses slik at en kan stå heller enn å sitte.

New Meadow var i utgangspunktet et stadion med kun vanlige sitteplasser, men ifølge The Guardian savnet supporterne den gamle ståtribunen på Gay Meadow som de flyttet fra i 2007.

– Mange supportere ønsket ikke å flytte i det hele, og andre savnet atmosfæren, sier Roger Groves til Guardian

OMRÅDET: I dette området med 550 plasser er det tillatt å stå under kampen.

OMRÅDET: I dette området med 550 plasser er det tillatt å stå under kampen.

Problemet er at det inntil videre er ulovlig i Premier League og Championship, så dersom Shrewsbury skulle rykke opp en divisjon, må setene «låses» nedslått og brukes som sitteplasser igjen. Frem til det eventuelt blir lovlig en gang i fremtiden.

Shrewsbury - Liverpool spilles kl. 18.00, og sendes på Viasport 1 og Viaplay.