Knokkelkamp mot Shrewsburys muskelbunter:– Ikke et lag med avdanka lastebilsjåfører

Flere av medlemmene i Shrewsburys norske supporterklubb får litt av et dilemma søndag kveld.

Shrewsbury Town ble stiftet for 134 år siden, i 1886, seks år før Liverpool FC så dagens lys.

Mens klubben fra Merseyside har blitt den mestvinnende i engelsk fotball, og står med seks seiere i Europacupen, har laget fra Shropshire vunnet den walisiske cupen seks ganger, sist i 1985, og har nådd kvartfinalen i FA-cupen i 1979 og 1982 og kom til semifinalen i ligacupen i 1961.

Bare en gang tidligere har de to gamle klubbene møttes i offisielle kamp. Det var 18. februar 1996, også da i FA-cupens fjerde runde, og Liverpool vant 4-0 på bortebane.

Stan Collymore, Jason McAteer og Robbie Fowler kom da på Liverpools scoringsliste, i tillegg til at det ble scoret et selvmål.

Fire av seks er også Liverpool-supportere

Søndag møtes de igjen, bare dager etter at Liverpool vant mot det nærmeste Shrewburys kommer en erkerival, nemlig Wolverhampton.

Som med de fleste klubber i det engelske ligasystemet har også Shrewbury en norsk supporterklubb. 

– Som liten satt jeg og leste i avisa en morgen, og da plukket jeg bare ett lag i hver tabell som jeg valgte å holde med. Det ble Liverpool i Premier League, godt hjulpet av en Liverpool-termos og en bag jeg fant hjemme, og Shrewsbury blant lagene nedover i systemet. Når jeg spilte Fotball manager ble det alltid med Shrewsbury, og jeg har hatt noen fantastiske opplevelser der borte, sier supporterklubbens president Kent Are Sørholt til Liverpool.no.

Han er ikke den eneste som står med en fot i hvert leir på søndag. Fire av de seks originale medlemmene av supporterklubben holder nemlig også med Liverpool. Så søndag blir det vinn-vinn. 

Jeg gleder meg sinnssykt. Så spørsmålet er hvilken drakt jeg skal ha på meg. Skal jeg bytte til pause eller ha shorts fra ett lag og drakt fra det andre laget?
SPLITTET: Kent Are Sørholt gleder seg til Shrewsbury skal møte Liverpool. Men hvilken drakt skal han velge til den kampen? Han er nemlig fan av begge, og har innrammet Ian Rush-drakt.

SPLITTET: Kent Are Sørholt gleder seg til Shrewsbury skal møte Liverpool. Men hvilken drakt skal han velge til den kampen? Han er nemlig fan av begge, og har innrammet Ian Rush-drakt.

– Jeg gleder meg sinnssykt. Så spørsmålet er hvilken drakt jeg skal ha på meg. Skal jeg bytte til pause eller ha shorts fra ett lag og drakt fra det andre laget? Sier Sørholt, som nå har rundt 30 medlemmer i supporterklubben. 

– I denne kampen er det ganske egentlig ganske lett å velge hvem jeg skal holde med. Jeg ønsker Liverpool all heder og ære, men om de ryker i FA-cupen har de både serien og Champions League å kjempe om. Men Shrewsbury trenger dette mer, så denne gangen skal jeg holde med dem, sier Sørholt.

SUPPORTERKLUBBEN: Den norske supporterklubben foran stadion.

SUPPORTERKLUBBEN: Den norske supporterklubben foran stadion.

– Jeg tror ikke det blir 8-0 eller slike siffer

Klubben fra League One, har trukket flere storlag opp av hatten de siste årene. I februar i fjor spilte de 2-2 hjemme mot Wolves, før de tapte 3-2 borte. Og i runden før ble det 1-1 mot Stoke, før de vant 2-3 borte.

I 2018 spilte de 0-0 mot West Ham hjemme, før det ble tap 1-0 borte. Og i 2016 tapte de 0-3 for Manchester United, og i 2014 ble det 1-2-tap for Chelsea, men den kampen ble spilt i ligacupen.

En av spillerne som stilte for Chelsea den gangen var Mohamed Salah.

MØTT DE FØR: Mohamed Salah blir nok spart denne gangen når Liverpool skal møte Shrewsbury Town, men han har møtt dem før med Chelsea.

MØTT DE FØR: Mohamed Salah blir nok spart denne gangen når Liverpool skal møte Shrewsbury Town, men han har møtt dem før med Chelsea.

– FA-cupen har blitt en ting de satser på, nettopp fordi de møter de store kanonene. Det pleier ofte å bli fin stemning rundt slike kamper, og da Chelsea kom på besøk ble det satt opp ekstra tribuner slik at det ble 10.200 tilskuere, som er rekord på den nye stadion.

– Jeg tror ikke det blir 8-0 eller slike siffer til Liverpool her. Jeg har mer tro på 3-0. Mot Chelsea var følelsen i etterkant at «dette var en kamp vi skulle vunnet», og Drogba jublet som om han hadde vunnet en finale etter seiersmålet. Dette kommer til å bli en tett kamp. De slipper ikke inn mange mål, men scorer heller ikke så mange. Og det er et problem de sliter med i serien.

I GARDEROBEN: I hjemmelagets garderobe på New Meadow.

I GARDEROBEN: I hjemmelagets garderobe på New Meadow.

Mye muskler

– Det er mange spillere med mye muskler. Om Adama Traoré er en plugg, så er det jammen et par på Shrewsbury som også er det. De har kanskje ikke samme presisjon med foten eller den samme farten, men de er sterke. Om de skulle klare å finne veien til nettmaskene er det nesten garantert på en corner eller et frispark, som Aaron Pierre eller Omar Beckles nikker inn, mener han.

– Dette er ikke et lag med avdanka lastebilsjåfører. Donald Love i forsvaret har bakgrunn fra akademiet til Manchester United og spissen Fejiri Okenabirhie har vært på akademiet i Arsenal blant annet, så det er endel talent. Tidligere har de ofte gjort tabben å ta inn gamle spillere, men de har snudd litt på det nå.

Er det noen spillere du mener Liverpool må se opp for i denne kampen?

– Jeg er spent på hvem som spiller på Liverpools venstreback, for Shaun Whalley er en kantspiller med en brukbar fot, grei fart og god fysikk. Han er en som kan slå den forløsende innlegget, og i midten er det mye muskler. Det er spesielt tre landslagsspillere fra Granada, som er blant de beste spillerne, og på defensiv midtbane er det egne produktet David Edwards, som også har nesten 300 kamper for Wolves, som er en god og stabiliserende kraft og god til å kontrollere spillet.

– Men det er klart de mangler tekniske ferdigheter, tempo og samhandling sammenlignet med Klopps lag. Men at de er underdog på hjemmebane passer dem godt. Dette blir nok en knokkelkamp.

Om Adama Traoré er en plugg, så er det jammen et par på Shrewsbury som også er det. De har kanskje ikke samme presisjon med foten eller den samme farten, men de er sterke.

Shrewsbury ligger nå på 16. plass i League One med 8 seire, 10 uavgjort og 7 tap, og er 13 poeng bak serieleder Rotherham.

– I serien har det gått overraskende bra, men etter de siste fem kampene har det vært litt sånn «hva skjedde?». De 10 kampene før det hadde de fem seiere, tre uavgjort og to tap, og luktet på teten, sier Sørholt.

WEMBLEY: Shrewsbury var i playoff-finale på Wembley i 2018.

WEMBLEY: Shrewsbury var i playoff-finale på Wembley i 2018.

I 2018 spilte laget for øvrig playoff-finale på Wembley mot Rotherham om opprykk til Championship, men den kampen vant Rotherham 2-1 med medlemmene fra den norske supporterklubben på tribunen.

Gode økonomi og gode hjemme

I 2007 flyttet klubben inn på New Meadow, en bane med kapasitet på 9875 om ikke det settes opp ekstra tribuner da, som mot Chelsea.

– Dette er en av få klubber i det engelske ligasystemet som ikke går i minus ufattelig nok, men de var avhengig av lokale investorer da de bygget nytt. Den kan i størrelse sammenlignes med Åråsen, men er vanvittig mye mer moderne.

– De har alltid gjort det bra på hjemmebane, og var for et par sesonger siden det eneste laget i ligasystemet sammen med Manchester City som var ubeseiret hjemme, men de har røket på noen blemmer så langt denne sesongen.

– Dette er ikke noe typisk kontringslag, de prøver å spille ball og kontrollere kampene og dra i havn en ettmålsseier. Jeg tror nok de vil ligge kompakt i 5-4-1 mot Liverpool, sier Sørholt.