Denne uken er det Champions League igjen– Laget er svekket fra i fjor, men det skjer noe helt eget med Ajax når det står om Europa

Det blir Liverpools første møte med Ajax siden 1966!

Det er ikke lenge til Champions League starter opp igjen. Liverpool har blitt trukket i gruppe D, og skal møte Ajax, Atalanta og Midtjylland.

Liverpool og Ajax har vunnet 10 Champions League-titler til sammen – men dette utrolig nok deres første møte siden 1966, da Johan Cruyff spilte og nederlenderne knuste Bill Shanklys lag 5-1, i det som blir kalt «The Fog Game of 1966» i klubbens historiebøker etter skodden i Amsterdam.

Vi har tatt en prat med Nikolai Kleivan. Kleivan er journalist i Morgenbladet, og er en av få norske Ajax-supportere. Han ser kampene, og følger godt med på hva som skjer i Eresdivisie.

Først må vi spørre… Hvorfor akkurat Ajax?

– Jeg har fulgt Ajax så lenge jeg har sett på fotball. Det begynte med flere familiebesøk i Amsterdam da Ajax hadde sin fantastiske periode under Louis van Gaal og Jari Litmanen på midten av 1990-tallet, og fortsatte med pennaler, plakater, drakter og VHS-opptak av sene Champions League-sendinger, forteller han.

– I voksen alder har det utviklet seg til helgeturer, utrettelig jakt på mer eller mindre offisielle streams og en bent frem moralistisk positur overfor alle som foretrekker Premier Leagues finansielle doping.

Svekket fra 2018/19

Ajax vant mange hjerter i 2018/19-sesongen, da de slo ut Real Madrid og Juventus, og tok seg til semifinalen i Champions League. De var sekunder fra å sikre seg en plass i finalen mot Liverpool, før Lucas Moura dukket opp, scoret sitt tredje for kvelden, og sendte Tottenham til finalen som Liverpool senere vant i Madrid.

FØLGER AJAX: Nikolai Kleivan (til venstre) følger Ajax. Her sammen med sin venn Erlend Mørch i Amsterdam.

FØLGER AJAX: Nikolai Kleivan (til venstre) følger Ajax. Her sammen med sin venn Erlend Mørch i Amsterdam.

Forrige sesong kom ikke Erik ten Hag sitt lag videre fra gruppen. Det er et litt annet lag enn for to sesonger siden, og Kleivan har ikke altfor store forhåpninger før høstens gruppespill.

– Det er ikke godt å si. Det kan selvsagt ikke bli så bra som for to år siden. Men det sa jeg i fjor også, før de dominerte en gruppe med både Chelsea og Valencia inntil en dommer gjorde den aller mest avsindige vurderingen jeg har sett en dommer gjøre uansett nivå – og ga Ajax to røde kort og en straffe imot i én og samme banale ikke-situasjon, sier han.

– Laget er svekket og har ikke direkte imponert hittil i sesongen, men det skjer noe helt eget med Ajax når det står om Europa. Jeg er mest bekymret for om spillerne finner den samme inspirasjonen uten et fullsatt Johan Cruijff ArenA.

HJEMMEBANEN: Ajax spiller kampene sine her, på Johan Cruyff ArenA.

HJEMMEBANEN: Ajax spiller kampene sine her, på Johan Cruyff ArenA.

Fortsatt mange gode spillere

Selv om spillere som Frankie de Jong, Matthjis de Lijgt og Hakim Ziyech nå er borte, er det fortsatt mange profiler i dette laget.

– Mange av de beste fra 18/19-sesongen er borte, men for eksempel Tadic, Neres, Blind, Tagliafico og Onana er fortsatt med. Ajax har et godt system for utvikling og speiding av rollespillere, så det er sjelden helt krise å fylle et par forlatte sko. De planlegger for slike ting i større grad enn mange klubber man ser holde på. Men spillere som Hakim Ziyech, Donny van de Beek og Frenkie de Jong er vanskelige å erstatte, sier han.

– Vingspissen Antony kom akkurat fra Brasil og har slått til umiddelbart. Han ser livsfarlig ut. 18 år gamle Ryan Gravenberch er veldig spennende på midten, det er også Mohammed Kudus som kom i sommer fra FC Nordsjælland. Neres og Promes finner alltids på et eller annet. Den største stjernen og det skarpeste angrepsvåpenet er selvsagt Dusan Tadic.

Tadic var ingen stor hit for Southampton i Premier League, men har blomstret i Eresdivisie. Serberen har smått utrolige 57 mål og 46 målgivende på 103 kamper for Ajax.

KAPTEIN: Dusan Tadic har vært fantastisk etter at han gikk til Ajax.

KAPTEIN: Dusan Tadic har vært fantastisk etter at han gikk til Ajax.

Spiller 4-3-3

Alle lagene som har blitt trukket i gruppe D er kjent for å spille angrepsfotball, så vi kan vente oss mange målrike kamper denne høsten.

Kleivan forteller om fotballen til ten Hag.

– Ajax spiller variasjoner av 4-3-3 med stort sett høyt press og mye bevegelse uten ball. Når det funker som best er angrepsspillet ekstremt flytende og stilig, med masse korte éntouch-pasninger og overraskende vinkler, men de kan også bli rammet av kollektiv fotball-afasi eller for eksempel totalt feiltolke hvor mye bakrom det er lurt å gi motstanderen. Erik ten Hag eksperimenterer stadig med spillernes posisjoner, sier han.

NY: Angriperen Antony Matheus dos Santos har kommet fra Sao Paulo i Brasil.

NY: Angriperen Antony Matheus dos Santos har kommet fra Sao Paulo i Brasil.


– Noen ganger kan det funke fantastisk med en playmaker som midtstopper, andre ganger flytter han tiere til venstre back. Aner ikke hvordan det vil matche Liverpool. På den ene siden tror jeg nok Firmino er vant til å plage dårligere ballspillere i bakerste ledd, men på den andre frykter jeg nonsjalant eller dum oppførsel baki der.

Og når det gjelder hvem som går videre…

– Jeg er spent på å se både Atalanta og Midtjylland, men jeg tror Ajax går videre. Og Liverpool. Noe annet ville vært rart.

Ajax - Liverpool spilles onsdag 21. oktober, og sendes på V Sport 1. Kampen på Anfield skal spilles 1. desember, og er den nest siste i gruppespillet.