Liverpool Football Club og supportere samler seg rundt Marcus Rashfords engasjement for å gi mat til sårbare barn

Fotball-rivaleri har blitt satt ettertrykkelig til side den siste tiden da en Manchester United-spiller har jobbet utrettelig for å hjelpe sårbare barn, blant annet i Liverpool.

Etter at de konservative stemte ned Labours forslag om å utvide gratis skolemat til å også gjelde i de neste feriene, har internettet og fotballsupporterne samlet seg.

Engasjementet ble startet av Manchester United-spiss Marcus Rashford, som selv måtte bruke programmet da han vokste opp i fattigdom i sør-Manchester. Sosiale medier er fulle av hyllester til Rashford, fra supportere av alle lag.

Marcus Rashford har ledet vei, og Liverpool Football Club og Liverpool by har fulgt etter.

Har hjulpet fire millioner barn

4.2 millioner barn lever i fattigdom i Storbritannia i følge tall fra 2018-2019. Det utgjør 30% av barna i landet. 72% av disse barna er i familier hvor minst en av foreldrene er i jobb.

Tallene for 2020 er antageligvis langt verre. Korona-pandemien har rammet Storbritannia svært hardt. Trussell Trust, en veldedig organisasjon som jobber for å fjerne behovet for Foodbanks i landet, har funnet at 56% av de som allerede henvises til foodbanks for mat, har mistet inntekt. 32% har mistet jobben.

Da pandemien sendte landet i lockdown og skolebarna vekk fra kantinene, var det mange sårbare barn som risikerte å gå sultne hjemme. Barna som kvalifiserte til gratis skolemat ville miste tilgangen, som de ellers også gjør i ferier og helger.

I samarbeid med FareShare, en veldedig organisasjon som jobber for en slutt på mat-fattighet og matavfall, annonserte Rashford sitt ønske om å levere mat til familiene som slet. Målet var å hjelpe 400 000 vanskeligstilte barn i Greater Manchester-regionen, men engasjementet vokste og til slutt anslås det at fire millioner barn over hele landet fikk hjelp.

– Dette er ikke politikk

Engasjementet stoppet ikke der. I juni skrev Rashford et åpent brev til regjeringen og ba dem om å ende barnefattigdommen i Storbritannia. Boris Johnson og regjeringen ga etter og lot gratis skolemat-programmet gjelde gjennom sommeren.

Nå har dog de konservative sagt stopp. Labour tok Rashford sin side og fremmet et forslag til Underhuset for å hjelpe de fattige. Forslaget gikk ut på å tilby 1.4 millioner sårbare barn i England matkuponger verdt £15 til å gjelde under skoleferiene frem til påske.

De konservative stemte ned forslaget.

– Legg til side all støyen, stikkene, partipolitikken og la oss fokusere på virkeligheten. Et betydelig antall barn skal legge seg i kveld, ikke bare sultne, men også med en følelse av at de ikke har noe å si så på grunn av kommentarer som er kommet i dag, skrev Rashford på Twitter med henvisning til den heftige debatten som foregikk i Underhuset.

– Vi må stoppe stigmatiseringen, dømmingen og fingerpekingen. Meningene våre blir farget av politisk tilhørighet. Dette er ikke politikk, dette er humanitet.

Nå tar «mannen i gata» i Storbritannia saken i egne hender. Under emneknaggen #EndChildFoodPoverty deler kafeer og restauranter over hele landet sine tilbud til sultne barn, og Marcus Rashford sprer ordet videre til sine 3.5 millioner Twitter-følgere.

PPV-boikott

Det ble oppstandelse på balløya da BT Sport og SkySport annonserte at de vil vise de vanlige 3-o'clock-avsparkene (som britene til vanlig ikke har tilgang på) mot betaling, også kalt pay-per-view. Prisen på £14.95 har ikke falt i god jord hos de som allerede må betale for to forskjellige kringkastere for å kunne følge sitt lag.

Nå har supporterne bestemt at det er viktigere ting å bruke pengene på.

PÅ KAMPDAG: Fans Supporting Foodbanks lener seg på donasjoner fra supportere på kampdag. Men fotball for tomme tribuner har engasjementet blitt tatt til internettet.

PÅ KAMPDAG: Fans Supporting Foodbanks lener seg på donasjoner fra supportere på kampdag. Men fotball for tomme tribuner har engasjementet blitt tatt til internettet.

Engasjementet startet i Newcastle med emneknaggen #CharitynotPPV. Før kampen deres mot Manchester United forrige helg, oppmuntret NUFC Fans Food Bank sine følgere til å droppe å betale de 15 pundene, og heller gi en donasjon til den lokale foodbanken. Kampanjen ble mildt sagt en suksess og £20 000 ble samlet inn til West End food bank.

Andre lag har fulgt etter. Leeds-supportere har samlet in £22 000 til sin food bank, mens Tottenham-supporterne virkelig har vært spandable og samlet inn £76 000.

Nå oppmuntres også Liverpools supportere til å gjøre det samme. Helgens kamp mot Sheffield United er én av rundens fem kamper som ikke skulle vært vist på TV og derfor faller under pay-per-view-paraplyen. Dermed på britene punge ut nesten £15 for å få se Klopps menn i aksjon på Anfield. Tiden vil vise hvor mye scouserne donerer til Fans Supporting Foodbanks denne helgen, men klubben er godt i gang.

Supporterklubben her hjemme har bidratt til Foodbanks i flere omganger - senest i vår da vi samlet inn over kr 400.000. Vi har nå startet en ny Spleis-innsamling - du kan bidra her.

Liverpool Football Club leverer

I kjølvannet av nyhetene fra Underhuset, har Liverpool Football Club vist seg fra sin aller beste side.

Det nærmer seg høstferie på balløya. I en verden uten covid-19 ville Red Neighbours (LFCs nabolagsprogram) invitert familier som sliter til frokostklubber med mat og underholdning. Etter at livene våre ble snudd på hodet, har heller mat blitt levert på dørene. Under høstferien vil klubben levere 160 «matpakker» med nok mat for en familie på fire til å vare i fem dager.

Red Neighbours vil også dele ut 1000 gratis måltider til familier i og rundt Anfield.

I følge Liverpool Echo skal klubbens veldedige organisasjon LFC Foundation også donere £200 000 til North Liverpool Foodbank før det som spås å bli en spesielt tøff vinter for de som allerede er vanskeligstilte.

Ordfører i Liverpool, Joe Anderson, annonserte fredag formiddag at han vil finansiere gratis skolemat over høstferien, og dermed mate ca 19800 barn.