Porto-linken i Liverpool

Marko Grujic blir den femte spilleren som spiller for begge klubbene.

FC Porto har hatt travle dager på overgangsmarkedet. De har lånt ut Danilo Pereira til PSG, solgt Alex Telles til Manchester United, og forsynt seg bra fra Premier League-klubber på lånemarkedet.

Denne uken har de hentet midtstopperen Melang Sarr fra Chelsea, West Hams dribleglade ving Felipe Anderson, og Liverpools sentrale midtbanespiller Marko Grujic for å hjelpe dem i jakten på sin 30. ligatittel i Primeira Liga.

Liverpool har hele tiden vært klare på at Grujic ikke er tilgjengelig for en låneavtale denne sesongen, og har kun vært villig til å forhandle om salg. Kanskje var det ikke tilfeldig at tonen ble en litt annen når det var akkurat Porto som ringte.

Lijnders var der i sju år

Pep Lijnders er Jürgen Klopps nærmeste assistent sammen med Peter Krawietz, og har fått en større og større rolle på Melwood.

Han er kun 37 år gammel, og allerede som 24-åring flyttet han til Porto for å jobbe på klubbens akademi. Han kom til Portugal uten å kunne språket, og hadde timer i portugisisk tre timer om dagen samtidig som han jobbet med klubbens unge spillere.

Lijnders kom til Porto med en ettårskontrakt, men endte opp med å være der i sju år – der han hadde tre treningsøkter om dagen. Han mener selv at han aldri ville ha lykkes i Liverpool, om det ikke var for fotballutdannelsen han fikk i Porto.

– Jeg gikk fra å være en trener som hadde individuell utvikling som utgangspunkt, til å bli en trener som så spillet annerledes. Jeg endret aldri på prinsippene om angrepsfotball med høy intensitet, men jeg endret måten jeg tenkte på det, og måten å trene det på, har Lijnders sagt til Liverpoolfc.com

– Det er ikke noe kollektiv uten gode spillere, og det er ikke noe suksess uten det kollektive. Det er setningen som best oppsummerer måten tankene mine utviklet seg i tiden min i Porto.

FRA PORTO: Både Pep Lijnders og Vitor Matos kom til Liverpool fra Porto.

FRA PORTO: Både Pep Lijnders og Vitor Matos kom til Liverpool fra Porto.

Den nye «broen»

Det er ganske nøyaktig ett år siden Vitor Matos kom inn som «eliteutviklingstrener» i Klopps trenerteam.

Lijnders har omtalt 32-åringen som fjorårets «viktigste» signering. Jobben hans er å være hjelpe akademispillerne som tar steget opp til Melwood. En del av jobben hans er å skape en gjenkjennbar identitet. En skal kunne kjenne igjen en Liverpool-spiller.

– Det er noen som er bygget på kommunikasjonen mellom spillere, og denne kommunikasjonen handler om måten du spiller på, identiteten din, slik at man kan si at: «ok, dette er slik Liverpools spiller», har Matos tidligere uttalt

I Porto var han assistent for Portos andrelag. Han har jobbet i Porto i to perioder først fra 2011 til 2016, med et opphold i Kina som juniortrener for Shandong Luneng, før han var tilbake i 2018.

– Han er utdannet i Porto, og det er bra for oss, har Klopp sagt.

Femte som spiller for begge klubber

Grujic blir den femte spilleren som spiller for både LFC og porto.

Den første var Raul Meireles, som spilte for Porto mellom 2004 og 2010 da han ble kjøpt under Roy Hodgson. Han scoret fem mål og hadde sju målgivende for klubben, før han ble solgt videre til Chelsea etter kun én sesong.

Aly Cissokho spilte to perioder for Porto. Først i 2009, og så igjen i 2015/16-sesongen. Han kom til Liverpool på lån fra Valencia i 2013/14-sesongen, og selv om Liverpool nesten hadde en drømmesesong, var det kanskje mer på tross enn på grunn av Cissokhos bidrag. Han fikk den ene sesongen, og spilte 19 kamper for klubben.

Joao Carlos Texeira var en spiller flere hadde forventninger til da han kom fra Sporting Lisboa i 2012. Han fikk åtte førstelagskamper for de røde, og scoret ett mål. Han gikk til Porto som Bosman-spiller da kontrakten hans med Liverpool gikk ut sommeren 2016. Han ble kun der i én sesong. Nå spiller han for Feyenoord i Eresdivisie.

Den siste er Diogo Jota. Portugiseren som ble kjøpt for 45 millioner pund denne sommeren spilte én sesong for Porto. Det var på l fra Atletico Madrid i 2016/17-sesongen. Da scoret han ni mål og hadde sju målgivende på 38 kamper, og var en del av laget som kom på andreplass i Primeira Liga bak Benfica. I Champions League ble det exit i åttedelsfinalen mot AS Roma, etter at de hadde tatt seg videre fra gruppen sammen med Leicester City.

ÉN SESONG: Diogo Jota spilte én sesong for Porto.

ÉN SESONG: Diogo Jota spilte én sesong for Porto.