Pep Lijnders forklarer treningsmetodene: Skjult læring mot neste kamp

– Spillerne vet ikke at beskjedene blir gitt.

Liverpool er i full gang med å forberede seg til lørdagens kamp mot Watford. Pepijn Lijnders avslører i et nytt intervju at han legger inn momenter i øvelsene som skal forberede spillerne på kampen, uten at de vet det selv engang.

– Dagens trening handlet virkelig om oss, og det som gjør oss sterke. Det er tre dager før kamp, så vi fokuserer på det som gir oss stabilitet.

– En ting er selvsagt counter-presset, men også det å spille veldig raskt og pasningsspill som flyter godt. Men også det å spille framover med god beskyttelse, sier assistentmanageren til Liverpoolfc.com etter onsdagens økt på Melwood. 

Gir beskjeder gjennom øvelsene

Han sier det først er dagen før kamp de virkelig går inn i detaljene om hvordan de skal spille mot neste motstander, og hvordan de skal sette opp strategien. Men det er likevel noen hint å ta med seg fra treningsfeltet tidligere i uka. 

– Det er allerede små beskjeder om det på treningene både to og tre dager før, men spillerne vet ikke at disse beskjedene blir gitt - øvelsene er laget for å gi dem denne informasjonen.

– Denne gruppen og ledelsen har evnen til å bare fokusere på prosessen, og ikke på seieren. Alle sier at vi tar en kamp om gangen, og at vi bare fokuserer på dette eller dette, men det er er mer enn det. Vi tar en treningsøkt av gangen, mener nederlenderen.

Denne gruppen og ledelsen har evnen til å bare fokusere på prosessen, og ikke på seieren.

– Må dominere på alle områder

Han forklarer at spillerne brukte tiden til restitusjon på onsdagen, men også da handler det om å spille korte pasninger og kombinasjonsspill for å få få inn bevegelighet i kroppen og akselerere restitusjonen. Denne uka blir det også spilt endel i lufta for å forberede seg til neste kamp allerede tidlig i uka.

– Vi vet at den forrige og den neste motstanderen spiller mye på andreballer, så vi trenger å være gode på å lese hvor ballen kommer, og ha teknikken til å kontrollere det. Det begynner allerede på restitusjonsøkten andre dagen.

– Jeg mener virkelig at desto bedre du forsvarer deg, desto lettere er det å angripe. Sist kamp angrep vi ikke eller var ikke så bra beskyttet som vi skulle vært. Da angrep vi ikke på riktig måte, og derfor måtte vi løpe tilbake og stoppe kontringene mye dypere i banen enn til vanlig. Desto bedre vi angriper, desto lettere er det å forsvare seg. Det er virkelig knyttet sammen, sier han.

– Ønsker du å vinne, og ønsker du å nå langt, må du dominere alt, og alle faser på best mulig måte. Vi snakker ikke om perfeksjon, men den beste mulige måten. Å være dominerende i hver eneste fase er noe vi er gode til.

Prosessen leder til resultatene

Jeg pleier alltid å si at laget som startet Champions League-sesongen sist sesong, ikke er laget som vant den. Laget tok nye steg hele tiden, og spillerne tok individuelle steg

Sist sesong avsluttet Liverpool på andreplass på tabellen, ett poeng bak Manchester City. Likevel ble sesongen kronet med Champions League-trofeet i juni. 

– Jeg pleier alltid å si at laget som startet Champions League-sesongen sist sesong, ikke er laget som vant den. Laget tok nye steg hele tiden, og spillerne tok individuelle steg.

– Det er selvsagt tilfredsstillende, og det er slik det skal være. Men det skjer bare fordi vi fokuserer på hver dag av prosessen. Vi vinner, men det kommer som et logisk resultat av planlegging og forberedelser.

Han mener Liverpools spillere også er veldig gode til å finne en løsning de gangene motstanderne kommer med overraskelser som Liverpools lagledelse ikke har forutsett før kampen. 

– Man ser mange lag som endrer hvordan de setter opp laget, og vil prøve å ødelegge vår måte å spille på. Så vi trenger spillere og et lag som hele tiden kan tilpasse seg for å ødelegge det de andre prøver å ødelegge. Det er bra, sier den lidenskapelige assistenten til Jürgen Klopp.