Damien Comolli:– Eierne sa jeg gjorde en feil med å signere Henderson

Liverpools tidligere sportsdirektør måtte arbeide hardt mot egen klubb for å hente dagens kaptein.

27. feb 2020 kl 11.15 Kenneth Baraas

Damien Comolli sto for signeringer som Andy Carroll, Luis Suarez, Stewart Downing, Charlie Adam og Jordan Henderson. Noe varierende suksess, men sistnevnte har vist seg å bli en genistrek. 

Comolli jobbet for Liverpool fra november 2010 til april 2012, og en av årsakene til sparkingen var overraskende for ham. I The Athletics «The Ornstein and Chapman Podcast», forteller franskmannen om samtalen med eierne og hvorfor han ønsket å signere Henderson. 

– De sa den dagen de sparket meg at jeg gjorde en stor feil ved å signere Henderson, sier Comolli og ler, før han fortsetter: 

– Er dere helt sikre? «Ja, det var en stor feil» sa de, og jeg gjorde det klart at jeg mente de tok feil. Men det var lite jeg kunne gjøre. De var eierne av klubben, og hvis de mener det så er det slik. 

– Jeg var overbevist om at han ville bli en Liverpool-kaptein, fordi han hadde alle egenskapene til å bli det - som spiller, men nesten mer som person. Det er veldig fint å se hva han har oppnådd, og det vil bare fortsette for hans del. Han kommer til å vinne Premier League, og jeg tror han vil vinne mange flere trofeer med Liverpool fremover. Er det noen som fortjener det, så er det han. 

Overvunnet kritikerne

Henderson har møtt mye motbør i sin Liverpool-karriere, både i media og blant respekterte fotballpersonligheter. 

– Alex Ferguson sa vel at de ikke gikk for ham på grunn av frykten for potensielle karrieretruende skader, men det var ikke vi bekymret for. «Alle» fortalte oss egentlig at vi hadde gjort feil beslutning. Han ble dog spilt ute av posisjon. Han visste det, og vi fortalte også det til ham, Daglish sa det til ham mange ganger, forteller Comolli.

– Han kom inn på kontoret til Dalglish og beklaget for at han ikke spilte så godt som han selv ønsket. Dalglish svarte «Hva er det du snakker om? Jeg er veldig fornøyd med hvordan du presterer. Jeg beklager for at jeg bruker deg i feil posisjon, men du er veldig nyttig for laget ved å spille der, for du jobber veldig hardt og er veldig god taktisk» 

– Det var mange tvilere, og det som imponerer meg mest er personligheten hans. Han har en så sterk vinnerskalle, det er det som imponerer meg mest. Måten han tilnærmer seg kampene, konkurranseinstinktet han har.

– Etter Liverpool tapte mot Barcelona i Champions League, så snakket jeg med Arsene Wenger. Jeg spurte hva han ville gjort i returoppgjøret. Det første han ville gjort var å sette opp navnet til Jordan Henderson i startelleveren, fordi han er sjelen i laget, han er en vinner, han nekter å gi opp og han kunne bære laget på sine skuldre i det returoppgjøret. Og det var nøyaktig det som skjedde. 

KAPTEINSROLLEN: Jordan Henderson har vist seg å være enn tilnærmet perfekt etterfølger av Steven Gerrard.

KAPTEINSROLLEN: Jordan Henderson har vist seg å være enn tilnærmet perfekt etterfølger av Steven Gerrard.

Personligheten avgjorde

Selv om Henderson i dag er en nesten uvurderlig brikke i et gulljagende Liverpool-lag, så måtte Comolli overbevise eierne om at den daværende Sunderland-spilleren var en god signering. 

– Vi rekrutterte ham nesten kun ved å bruke statistikk. Vi så egentlig på en annen spiller i Premier League, og vi filtrerte statistikken etter hva vi så etter. Den gangen filtrerte vi etter antall sjanser skapt. Vi så på offensive spillere, men plutselig dukket det opp en gutt fra Sunderland. Han kom blant de øverste og hadde like så god statistikk som offensive spillere i Premier League - og det som defensiv midtbanespiller. Han skapte like mange sjanser som Steven Gerrard den sesongen, og all respekt for Sunderland, men han spilte for dem, ikke Liverpool. Og han var heller ikke Steven Gerrard, da tenkte jeg at nå er vi inne på noe spennende. 

– Jeg sjekket ut mer av tallene hans, blant annet da Sunderland spilte på Anfield, og han sprengte alle skalaene - han kunne spurte, løpe hele dagen, gjøre hva du vil egentlig. Så jeg ringte sjefsspeideren vår samme dag. Jeg visste han hadde sett Henderson, og alt han sa var «Jeg elsker ham, og du må dra for å se ham med en gang» Alle lampene lyste, og King Kenny elsket ham også. Da de møttes, ble Dalglish helt overvunnet av personligheten til Henderson. 

– Jeg hadde et budsjett på 15 millioner pund, og selv det var vanskelig å få fra eierne. Jeg snakket med styreformannen i Sunderland. De ønsket mye mer enn 15 millioner, og han fortalte meg om personligheten hans. I forrige derby mellom Newcastle og Sunderland, hadde Henderson blåst et frispark langt opp på tribunen. Da fikk han masse tyn fra Newcastle-fansen. Det førte til at Henderson ble så sint på seg selv at han tok tre hundre frispark i den påfølgende treningsuka. Det er akkurat den type personligheter vi trenger, tenkte jeg, og vi burde gjøre alt for å hente ham. 

– Det var veldig enkelt å overbevise ham. For Henderson var det Liverpool eller ingenting. 

Hør hele podkasten på Spotify eller iTunes

Har du innspill til journalisten?
[email protected]