Slik skal Liverpool forhindre at spillerne får brakkesyken

Sportspsykolog Lee Richardson er blitt en nøkkelperson for Liverpool-spillerne i disse korona-tider.

Mens koronapandemien herjer over hele verden får folk flest beskjed om å holde seg hjemme og mest mulig innendørs. Liverpool-spillerne er intet unntak. Men akkurat som for mannen i gata kan dagene i selvisolasjon bli lange og kjedelige også for profesjonelle fotballspillere. Nærmest låst inne i sine egne hjem kan den såkalte brakkesyken melde seg hos noen og enhver, selv om man heter Mohamed Salah eller Roberto Firmino.

Liverpool-spillerne får imidlertid profesjonell hjelp til å takle den noe spesielle situasjonen som er oppstått. Liverpools sportspsykolog Lee Richardson kommer med råd og vink til spillerne hva man må foreta seg for å unngå klaustrofobi, angst og andre plager som måtte melde seg mens koronaviruset sprer seg i samfunnet.

Richardson lærer blant annet spillerne pusteteknikker som kan lette på stresset og angsten for viruset. Spillerne har også fått klar beskjed om hvilke symptomer de må se etter, som krever at de oppsøker en lege. Klubben har også gitt spillerne råd om å være forsiktige på sosiale medier, slik at de ikke legger ut meldinger som støter noen i disse korona-tider.

Daily Mail skriver at Jordan Henderson og hans lagkamerater er blitt innprentet at hva som skjer med Premier League-tittelen nå er utenfor deres kontroll, og at de heller bør fokusere på å minimere sjansen for å bli smittet av koronaviruset.

Fokusere på det man kan kontrollere

Sportspsykolog Richardson skal bidra til at usikkerheten som koronaviruset har bragt med seg skal reduseres til et minimum for spillerne. 51-åringen har utarbeidet et dokument til spillerne der han blant annet skriver:

– Det eneste vi kan kontrollere er vår egen oppførsel, og hvordan vi håndterer denne utfordringen med å holde de mest sårbare trygge og minimere sjansen for å bli smittet. 

– Det handler om å fokusere på det vi kan kontrollere, og akseptere det vi ikke kan kontrollere, som Premier League og Regjeringsvedtak. Vi må gi oss selv best mulig sjanse til å overvinne denne psykiske utfordringen og sette ting i perspektiv. Vår egen og andres helse er klart mest viktig.

Spillerne blir bedt om å puste med magen og unngå å bli stresset.

BLE ANSATT I NOVEMBER: Aldri har Lee Richardson vært viktigere for Liverpool-spillerne enn akkurat nå.

BLE ANSATT I NOVEMBER: Aldri har Lee Richardson vært viktigere for Liverpool-spillerne enn akkurat nå.

Både spiller og manager

Lee Richardson har en fortid som manager i Chesterfield og spiller i Watford, Blackburn og Oldham. Han anbefaler Liverpool-spillerne å begynne hver dag med pusteøvelser dersom de føler seg engstelige.

– Akkurat som du får god tannhelse av å pusse tennene godt, får du godt mental helse av gode og jevnlige pusteøvelser, skriver han.

Spillerne blir advart mot farene ved å kjede seg, og er blitt bedt om å ha daglige rutiner, samt at de blir oppfordret til å bruke mye tid sammen med familien. Spillerne er også blitt bedt om å ikke fokusere for mye på nyhetsbildet og sosiale medier. Spillerne er også blitt oppfordret til å bruke humor aktivt for å gjøre dagene lettere, men de er samtidig blitt gjort oppmerksomme på at mange mennesker vil miste sine kjære i løpet av pandemien, og at det derfor er viktig å ikke støte noen gjennom meldinger på sosiale medier.

Sportspsykologen har også beroliget spillerne med at samfunnet vil komme ut av dette på den andre siden, og at ting vil normalisere seg med tiden. Men at det er realistisk å tro at situasjonen vil vare en tid.

Ansatt i november

51 år gamle Richardson ble hentet til Liverpool FC denne sesongen.

– Dette er ytterligere en tilvekst til det vi leverer. Vi forsøker å sørge for at guttene er i de beste hender. Det fine med Lee er at han var både spiller og manager selv, og så bestemte han seg for å bli sportspsykolog. Han har en veldig interessant karriere. Han er en fantastisk person, noe som er viktig, for da slipper jeg å overbevise guttene om at de må prate med ham. Det er enkelt, slo Jürgen Klopp fast da Richardson ble ansatt i november.

– Han er en veldig interessant person, så guttene trives i hans selskap, og når du trenger ham kan du prate med ham.

1969-modellen Lee James Richardson ble født den 12. mars 1969. Foruten klubbene nevnt tidligere i artikkelen har han også spilt for klubber som Halifax Town, Aberdeen, Stockport County, Huddersfield Town, Bury og Livingston.