FIFA lover redningspakke til fotballindustrien

Koronapandemien rammer en rekke bransjer hardt, så også fotballen. Nå lover FIFA en krisepakke til fotballklubber som sliter med økonomien som en følge av at verdenssamfunnet har gått i dvale.

31. mar 2020 kl 18.11 Einar Kvande

Det er USA Today som melder at FIFA tar ansvar i disse krisetider. Det internasjonale fotballforbundet vil bruke sine enorme økonomiske reserver til å hjelpe en fotballindustri som sliter mer og mer økonomisk fordi det ikke spilles kamper lenger, som et ledd i bekjempelsen av koronaviruset.

Spredningen av viruset har også virket inn på de aller rikeste klubbene, og i Barcelona og Juventus har for eksempel spillerne allerede gått med på lønnskutt. Klubber i små nasjoner er på konkursens rand, som de slovenske mestrene Zilina. Nasjonale fotballforbund sliter også, som i Uruguay, hvor fotballforbundet har permittert hundretalls medarbeidere.

FIFA skal ha en økonomisk reserve på hele 2,745 milliarder dollar, og  har dermed ressursene til å hjelpe fotballsporten på mange nivåer. FIFA-president Gianni Infantino og hans stab skal være i ferd med å opprette et støttefond som skal hjelpe fotballen over korona-kneika.

Pressemelding

– FIFA er i en sterk økonomisk posisjon, og det er vår plikt å gjøre alt for å hjelpe de som trenger det mest nå, melder det internasjonale fotballforbundet i en pressemelding.

– FIFA ser på måter vi kan hjelpe fotballen på over hele verden, og vi vil gjøre en nøye gransking av de finansielle konsekvensene som koronapandemien får for fotballen.

– FIFA vil bidra med en økonomisk livbøye til fotballindustrien og de seks regionale fotballforbundene og våre medlemsorganisasjoner. Vi vil derfor komme med en mer konkret kunngjøring i nærmeste fremtid.

– Fotballen over hele kloden opplever i større eller mindre grad alvorlige økonomiske problemer som en følge av koronaviruset. Dette truer og forhindrer klubber og ligaer å utvikle seg, ikke minst finansielt, slik at man kan drive med fotballaktiviteter på alle nivåer, både profesjonelt, på amatørnivå og på barne- og grasrotnivå.

– Det er masse mennesker over hele verden som er involvert i fotballaktiviteter, både menn og kvinner, og disse står nå i fare for å få ekstremt vanskelige økonomiske kår.

FIFA har allerede et program de kaller Forward, hvor de pløyer penger tilbake til medlemsorganisasjonene. Men nå er det altså snakk om en betydelig krisepakke på toppen av dette.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]