Adrián San Miguel:Liverpool har vunnet samtlige ligakamper han har spilt - likevel er det mange som ikke stoler på reservekeeperen

Liverpools spanske reservekeeper har fått mer spilletid enn mange trodde før sesongen startet.

Det kom som en overraskelse på mange da Liverpool den 5. august 2019 bestemte seg for å signere keeper Adrián San Miguel på en Bosman-overgang. Bare noen timer etter at Simon Mignolets overgang tilbake til hjemlandet og Club Brugge ble offisielt bekreftet, kom pressemeldingen fra Liverpool FC om at erstatteren hans var på plass. Sisteskansen hadde imidlertid masse Premier League-erfaring, etter seks sesonger og 150 kamper for West Ham United.

– Jeg mener dette er en perfekt løsning for oss nå. Vi erstatter talent og rutine med det samme. Med Ali og Simon føltes det som at vi hadde to førstekeepere, og på mange måter har vi gjort det igjen med Adrian, og det er viktig, sa Jürgen Klopp den gangen.

Både helt og syndebukk

Få hadde sett for seg at spanjolen skulle få sin debut bare fire dager senere, men Alisson Becker ble skadet mot tampen av første omgang av 4-1 seieren over Norwich i ligaåpningen. Den tidligere West Ham-keeperen hadde derfor ikke vært i klubben i ti dager engang, da han fikk sin første start for Liverpool. Den kom i supercupfinalen mot Chelsea, hvor han rakk å bli både syndebukk og helt. Noe som så langt kanskje også kan beskrives som gjennomgangsmelodien i målvaktens Liverpool-karriere.

Først forårsaket Adrián straffesparket som gjorde at Jorginho kunne utligne. Etter 2-2 i ordinær tid gikk kampen til straffespark-konkurranse, og Adrian reddet det siste straffesparket fra Tammy Abraham, og Liverpool vant sitt første trofé for sesongen etter å ha seiret 5-4 i straffespark-konkurransen.

Spanjolen vikarierte mellom stengene for den skadede Alisson Becker helt frem til midten av oktober, og fikk også en ny sjanse i desember, da brasilianeren ble utvist mot Brighton på Anfield. Det førte til at han fikk spille i sitt første Merseyside-derby, da Everton ble slått 5-2 på Anfield.

Den 17. november fikk Adrián sin Champions League-debut mot Napoli på Stadio San Paolo. I den kampen gjorde han en utrolig redning fra belgiske Dries Mertens, på stillingen 0-0, men matchen endte med spanjolens første tap for Anfield-klubben, da italienerne vant 2-0.

Exit i to turneringer etter Adrián-tabber

Adrián var også mannen mellom stengene da Liverpool spilte sin foreløpig siste kamp for sesongen, da de røde ble slått ut av Champions League for Atletico Madrid. Det var hans horrible klarering av et tilbakespill som sendte spanjolene tilbake i kampen, og keeperen fikk etter 3-2 tapet mye av skylden for at de regjerende mestrene røk ut av Champions League allerede i 1/8-finalen.

Sju minutter ut i første ekstraomgang skjedde det som på mange måter beseglet Liverpools skjebne i årets Champions League. Liverpool-keeperen klarerte et tilbakespill rett i beina på Joao Felix, og gjestene var nådeløse da de fikk gratissjansen. Felix spilte ballen til Marcos Llorente, som skjøt lavt i hjørnet bak en Adrian som skled når han forgjeves slengte seg etter skuddet.

– Han tar dette som en mann. Han vet hvordan dette er. Vi kommer ikke til å klandre ham et eneste sekund for dette. Jeg aner ikke hva dere kommer til å skrive, men vis litt respekt, det hadde vært fint. For han ønsket ikke å gjøre dette, svarte Jürgen Klopp journalistene da han ble spurt om situasjonen under pressekonferansen etter Champions League-exiten.

– Han har reddet oss så mange ganger når han har spilt. Han har spilt supert etter at han kom hit. Dette baklengsmålet hjalp oss ikke i kveld, men slik er det bare. Når du taper kamper, taper du av flere forskjellige årsaker. Det har jeg alltid sagt. Dette var ikke øyeblikket hvor vi tapte kampen, men det fikk stor betydning. Vi kan ikke si det ikke hadde det, for det er selvsagt. Men det er alt. Vi slapp inn ett mål til etter dette, og vi scoret ikke da vi hadde sjansen. Det var mange grunner til at vi ikke gikk videre, fortsatte Liverpool-manageren.

Det var imidlertid også en Adrián-tabbe som bidro til å sende Liverpool ut av FA-cupen en ukes tid tidligere, da spanjolen slapp et relativt enkelt skudd inn i nettmaskene da Chelsea tok ledelsen i det som til slutt ble et 2-0 tap på Stamford Bridge.

Svakt børssnitt

Totalt har Adrián spilt 18 kamper i sin debutsesong, noe som er betraktelig flere kamper enn mange reservekeepere har fått i løpet av hele sin Liverpool-karriere. Elleve ligakamper er det blitt, og de røde har vunnet samtlige av disse.

Mange supportere og eksperter har imidlertid følt at Adrián har spredd usikkerhet i Liverpools bakre rekker i mange av de 18 kampene han har spilt for de røde, og det er heller ikke tvil om at Jûrgen Klopp har ansett Alisson Becker som et soleklart førstevalg på keeperplassen.

Spillerbørsen til Liverpool.no taler også sitt tydelige språk. Av spillerne som har fått børskarakter i mer enn 10 kamper for Liverpool denne sesongen er det kun Divock Origi som har et dårligere snitt enn Adriáns 6,12, noe som har fått flere til å spørre seg om Liverpool har en god nok erstatter i bakhånd når Alisson er utilgjengelig.

Alisson har til sammenligning et snitt på hele 7,22, og har bare Sadio Mané foran seg i toppen av samme børs.

Adrián har sluppet inn 24 mål på de 18 kampene (1563 minutter) han har fått på banen denne sesongen. Til sammenligning har førstekeeper Alisson bare sluppet inn 17 mål på 28 kamper (2485 minutter). Brasilianeren har holdt buret rent i 14 kamper, mens Adrián bare har klart å unngå baklengsmål i tre matcher.