Tidsfordriv i koronatid: Her er våre personlige favoritter av filmer og bøker om Liverpool og fotball

Med mangelen på direktesendt fotball, er det på tide å ta igjen det du ikke har rukket med to kamper i uka. Her er tipsene til Liverpool.no-redaksjonen.

Kan du anbefale en film eller dokumentar om Liverpool - og en om fotball generelt?

Arild Skjæveland
Eg tenkte meg om, og om eg kun skal velge ein, så overraska eg nesten meg sjølv med at det blei denne. Reknar med dei andre anbefalar alle dei andre gode! LFCTV har etterkvart fått veldig flinke folk dette feltet, og kom i haust med dokumentaren 'Us and Them', om forholdet mellom Liverpool og Manchester. Eg er veldig begeistra for musikken frå dei to byane, sjølv om eg ikkje kan fordra fotball-laga dei har, og her har dei fått med og intervjua gode folk. Ein fin halvtime! 
I fjor såg eg den nye Diego Maradona-filmen på kino, og den kan eg ikkje anna enn å anbefale. No kan ein leige den på Google Play, YouTube og sikkert iTunes for 29 kroner, og det er den vel verdt.
Mari Lunde
Hvis jeg noen gang trenger å muntres opp, går jeg inn på YouTube og søker opp «One Night in May». Det er, som du kanskje skjønner fra navnet, en glimrende Sky-dokumentar om Champions League-finalen i 2005.
For noe som ikke er Liverpool-relatert kan jo Bård Tufte Johansens NRK-serie «Fotballkrigen» anbefales. Der besøker han noen av de største fotball-derbyene i verden. Hvis man vil se en spillefilm fra fotballmiljøet, se «Green Street» som handler om en gruppe hooligans i London. Eller, egentlig er den ikke spesielt bra men hvis du er skikkelig skikkelig skikkelig sultefôret på England og kamp, kan du jo vurdere den.
Einar Kvande

Sky One sin dokumentar One Night in Istanbul bringer frem utrolige gode minner hos meg, som selv var så heldig å være tilstede på Ataturk Stadium den fantastiske dagen og natten i Istanbul, da Liverpool tok sin femte Champions League-triumf. Måten det skjedde på vil aldri på bli toppet, og den uken jeg selv tilbragte i Istanbul i mai 2005 vil bli stående som et av de absolutte høydepunktene i livet mitt. Selv om du ikke var der, vil du som Liverpool-supporter absolutt nyte denne dokumentaren.

BBC Panorama sin dokumentar Hooligans tar deg med til skyggesiden av engelsk fotball, og avdekker volden, rasismen og opptøyene som preget VM i Tyskland i 2006. Dokumentaren viser hvor lite som skal til for et lite mindretall å ødelegge en fotballfest for det store flertallet supportere, og viser hvor viktig det er at vi alle tar avstand fra denne type oppførsel.

Torbjørn Flatin

Hillsborough Disaster BBC Documentary – sjekk den ut på YouTube hvis det allerede ikke er gjort. Mange gode dokumentarer om hva som faktisk skjedde på Hillsborough, og fortsatt alt for mange som ikke har satt seg inn i det. Sterkt og vanskelig, men også givende.

The Damned United og Fever Pitch er om eksentriske og geniale Brian Clough og hans 44 dager som manager for datidens beste lag, Leeds, og et forsøk på å beskrive hvordan følelsene til en totalt involvert fotballsupporter fungerer. Både bøker og filmer av begge to fungerer, selv om det handler om Leeds og Arsenal.

Kenneth Baraas

TV-dokumentarer som følger fotballag på innsiden kan slukes rått. «Being: Liverpool» gir et gjensyn med Brendan Rodgers og hans konvolutter, mens lignende serier også er laget om Manchester City, Juventus og Barcelona - dog må «Sunderland ’Til I Die» trekkes frem som en personlige favoritt.
«Sunderland ’Til I Die» - Netflix
«All or Nothing: Manchester City» - Amazon Prime
«First Team: Juventus» - Netflix
«Matchday: Barcelona» - Rakuten TV 
Tore Hansen

Det finnes mye bra dokumentarer ute på YouTube – både om Liverpool og fotball generelt.

Den av de unge tilskuddene på laget til Jurgen Klopp er Trent Alexander-Arnold og denne dokumentaren på Sky Sports viser mer av hvordan hverdagen har forandret for den lokale ungutten:

Trent Alexander-Arnold: Living The Dream (Sky Sports Documentary)

En annen artig dokumentar er «When Liverpool Ruled the World» som omhandler årene da LFC gikk fra å være en toppklubb i England til å bli en europeisk storhet:

Kanskje ikke den hyggeligste dokumentaren, men en viktig en. Fotballen forandret ansikt på 80-tallet etter Heysel og Hillsborough. Denne dokumentaren viser hvordan Heysel kunne skje og hvordan etterspillet ble.

How Heysel changed football: Explosive 80s

Arve Vassbotten

En drøss av dokumentarer å velge mellom. ESPN 30 for 30 - Hillsborough er sterk og god, men skal man prøve å få noe mindre dystert i disse dager, så kan LFCTV-dokumentar «Liverpool's Sound Documentary: Kop chants and their origins» være fin å se og lytte til. En slags gjennomgang av Liverpools sangbok. 

Jürgen Klopp har sagt han ville sluttet på flekken om han fikk et filmteam på slep i hverdagen som Liverpool-manager. Selv hadde jeg elsket å se Klopp i en slik dokumentar, men får heller nøye meg med andre. I påventet av Amazone-serien om Tottenhams sesong der de sparket Pochettino, ansatte Mourinho, har slitt på banen, og nå også har fått korona å håndtere, kan man se «All or Nothing: Manchester City». De gjorde det selvsagt irriterende godt den sesongen, men et vakkert TV-øyeblikk er det når Pep Gurdiola står i garderoben på Goodison Park før kamp mot Everton, og bare bekymrer seg for den kommende kampen mot Liverpool. Han hadde god grunn til å bekymre seg. 

Må også ta med filmen om Diego Maradona. Jeg elsker filmer som kommer ordentlig på innsiden, og denne har spektakulært gode klipp fra de private områdene. Bare jeg tenker tilbake VM i Mexico i 1986 og Diego Maradona, blir jeg våt i øynene. Selv om man innerst inne vet det har vært en større spillere etter det, er det ingen som får 9-åringen i meg til å bli med på det. Men denne filmen, og bøker, om Maradona bryter selvsagt ned hele glansbildet og litt til - men han er ikke mindre fascinerende av den grunn. 

Hvilken bok om Liverpool og hvilken annen fotballbok vil du anbefale? 

Arild Skjæveland
Den boka eg har lest raskast i heile mitt liv er 'An Epic Swindle' av Brian Reade, som kom i 2011 og handla om krigen med George Gillett og Tom Hicks. Ei strålande bok, med så mykje detaljar om galskapen på innsida av Liverpool på den tida. Den held seg godt og er veldig interessant sjølv snart ti år etter.
Anbefalinga mi om ei generell fotballbok skal endå litt lenger tilbake i tid, og den er norsk. 'Den forsvunne diamanten' av Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson om John Obi Mikel og det skitne spelet rundt overgangar er heilt fantastisk. Den kom i 2008, og kanskje du finn den på biblioteket. Viss ikkje har du alternativet med e-bok.
Mari Lunde
Det er så mange gode bøker om Liverpool FC og Liverpool by at det er vanskelig å velge noen få. Siden jeg for tiden jobber med en større podcast-sak om Jurgen Klopp, har jeg lest Raphael Honigsteins «Bring the Noise» utallige ganger. Den er knallgod. Det samme er Simon Hughes sine bøker, hvor «Men in White Suits» er min favoritt da den tar for seg Liverpool på 90-tallet hvor jeg var for ung til å få med meg alt som foregikk.
Har du lyst til å bli minnet på hvor bekmørkt alt var for ti-tolv år siden, les An Epic Swindle av Brian Reade. Der kan man lese om Liverpools tid under de to cowboyene, Hicks og Gillett.
Einar Kvande 

Anbefaler like godt Peter Etheringtons trilogi, som beskriver hans liv som Liverpool-supporter. Den første boken heter One boy and his Kop, der 10 år gamle Peter får sitt første møte med The Kop i 1964.  Bok to bærer tittelen My Youth – My Kop, mens den tredje heter Middle of the Kop. I disse tre bøkene deler Etherington, som er en lett gjenkjennelig og kjent figur blant Liverpool-fansen, alt han som Liverpool-supporter har fått oppleve av triumfer og tragedier, i tillegg til at han tar oss med inn i sitt familieliv.

Lars Backe Madsen (Liverpool-supporter) og Jens M Johansson ga i 2008 ut boken Den forsvunne Diamanten, som er en historie om fotballens mørke side. Dette er historien om en rekke afrikanske gutter som ble lokket fra hjemlandet til Europa med løfter om en fotballkarriere, men som ble dumpet da det ikke lenger var penger å tjene på dem. Boken tar utgangspunkt i den såkalte Mikel-saken, og avslører den mørke siden av handelen med fotballspillere. Det er en skremmende historie der de mektigste gjør som de vil. Avsløringene involverer noen av de største klubbene i Europa, som Chelsea, Arsenal, Barcelona og Manchester United.

Torbjørn Flatin 

Bøker om Liverpool FC er min greie. Jeg tillater meg å velge tre, hvor de tre største managerne som har vært på Anfield er involvert.

Quiet genius – En nokså ny bok om Bob Paisley, skrevet av Ian Herbert. De viktigste kildene er kone og datter til Bob, samt hans spillere, og som nok gir et noe annet bilde av den geniale manageren enn mange har hatt.

Mr Shankly’s Photograph – Dette er reisen til Stephen F. Kelly som Liverpool-supporter, og som også involverer livet i byen Liverpool. Kelly, som ikke må blandes med tidligere fanzine-redaktør Steven Kelly, er en meget grundig og dyktig skribent som også har gitt ut tre av de beste biografiene involvert LFC, om Kenny Dalglish, Graeme Souness og Bill Shankly.

ALLEZ ALLEZ ALLEZ – Simon Hughes er for meg den beste unge journalist og forfatter om Liverpool FC i disse dager, og dette er 270 sider som bringer deg innenfor det LFC som brakte Champions League tilbake til Anfield. Simon er en garantist for kvalitet og sjekk gjerne opp hans øvrige bøker om de røde.

DRØMMELAGET (undertittel DE SPILTE BEDRE FOTBALL DA CHARLIE GEORGE VAR UNG) – Tippekampen og 70-tallet er definitivt også min greie, og minnene kommer tilbake ved å lese om de 11 spillerne som Petter Karlsson tar ut på sitt mimrelag, inkludert Emlyn Hughes og Steve Heighway fra Liverpool.

Kenneth Baraas

«Ask a Footballer» av James Milner kan anbefales. Slike bøker er som regel mer underholdende fra spillere som har lagt opp, ettersom de da tør å dele mer, men denne er god lesning for Liverpool-supportere.
«Wasting Your Wildcard» av David Wardale er en lettlest og underholdende bok for de som er interessert i Fantasy Premier League. Norge er også godt representert i boka.
Tore Hansen

Det utgis et hav av bøker hver sesong og det er nesten vanskelig å ha oversikt over utgivelsene. Tre av de siste bøkene jeg har lest er:

James Milner – Ask a Footballer: Morsom og annerledes bok om en utrolig mann og spill. Milner virker kanskje kjedelig på utsiden, men for en karriere og en veldig annerledes fyr enn det vi lenge trodde (sjekke han gjerne på Instagram også!)

Peter Crouch – I, robot: Rett og slett en artig bok full av god historier om en av våre kulthelter. Han fikk kanskje ikke den største og beste karrieren på Anfield, men vil alltid bli godt tatt imot når han gjester Liverpool igjen.

There She Goes – Liverpool, a city on its own: Den kjente fotballjournalisten, Simon Hughes, skriver godt om et par tiår som endret byen vår. Spesielt 80-tallet og den politiske vinden som preget hele Merseyside har vært med å forme Liverpool og ikke minst innbyggerne slik vi kjenner den i dag.

Arve Vassbotten

David Peace har skrevet godt om «Fordømte Leeds» (The Damned Utd) tidligere, i «Rød eller død» (Red or Dead) handler det om Bill Shanklys periode i Liverpool. Dette er ikke en vanlig biografi, men en bok som blander virkelighet med en dose fiksjon. Måten den er skrevet på kan for noen bli masete, for andre en rein nytelse. Jeg går for nytelse.

«Keep your friends close but your enemies closer.» Pep Confidential av Marti Perarnau gir et veldig godt innblikk i hvordan Pep Guardiola er som person, hvordan han jobber på treningsfeltet og hvordan han jobbet med Bayern München i sin første sesong der, og der forfatteren har fått en unik tilgang inn i garderoben og andre private arenaer.

Har du noen andre Liverpool- eller fotballrelaterte anbefalinger å komme med for å fylle tiden? 

Arild Skjæveland

Lytt til podcasten Totally Football Show. Dei har ikkje så mykje fotball å snakka om for tida, men tar mandag og torsdag veke for seg situasjonen der ein er no, og er flinke på mimring om historiske kampar og situasjonar. Vel verdt ein ein time to gonger i veka.

Mari Lunde

Jeg bruker mye fritid på Sporcle.com hvor Premier League-quizzene er en favoritt (i tillegg til geografi så klart), mye takket være Kasper Wikestad som stadig linker til diverse quizzer på Twitter. Jeg har dog til gode å dele noen av resultatene mine, og det er det en grunn til. Quiz er gøy, prøv for eksempel denne hvor du skal identifisere 208 Premier League-vinnere.

Einar Kvande

Sliter du med fotball-abstinens i disse koruna-tider, kan du laste ned appen Futbology, og registrere alle fotballkamper og baner du har vært på. Så kan du sammenligne med dine venner, og se hvem som har vært på flest kamper/baner.

Torbjørn Flatin

BBC Match of the day 60s 70s 80s – fra engelsk fotball på 60-tallet, 70-tallet og 80-tallet. Ligger ute på youtube og er stas i hvert fall for oss fra Tippekamp-generasjonen.

Kenneth Baraas

Min største anbefaling er å grave i arkivene til dine favorittpodkaster innenfor fotball. Det finnes flere gode norske podkaster innenfor temaet, og mye av det kan høres igjen. 

Tore Hansen

«The Greatest Game with Jamie Carragher» er alltid bra. Løs i praten og interessante gjester. Den med Steven Gerrard i studio ble svært bra og bør høres. Mye god «behind the scene»-stoff fra årene de spilte samme i klubben.

«Fotballfortellinger» er en nokså ny podcast og omhandler både eierskap til flere av de store klubbene og for eksempel en grundig gjennomgang av bakgrunne for «El Clasico». Meget hørbart, detaljert og grundig om denne delen av fotballen.

Fra The Athletic bør du få med deg «The Red Agenda» og «The Ornstein & Chapman Podcast». Da er du oppdatert om alt som skjer rundt LFC og Premier League ellers hver eneste uke.

Arve Vassbotten

Når du har fullført anbefalingene over, er det bare å søke seg inn på YouTube på gamle klipp og gå deg bort, eller gå inn på LFCTV og sjekke ut alle dokumentarene du ikke har hatt tid til å se tidligere. Har du TV 2 Sumo, så finner du blant annet dokumentaren «Shankly - Nature's fire», som kan være fin å få med seg, samt Gary Neville's Soccerbox der både John Barnes, Jamie Carragher, Steven Gerrard, Robbie Fowler og Michael Owen er blant gjestene i korte episoder.