Liverpool-spillerne «trives» best under press

Jürgen Klopps mannskap vet å sette nervene til fansen på prøve.

Tyskeren snakket tidlig i sin karriere som Liverpool-manager at fansen måtte endres fra tvilere til troende. Gjennom inneværende sesong er det flere kamper som har hatt spenning i seg nesten hele veien inn, samt har flere av oppgjørene blitt avgjort med ett mål favør de røde. 

Før Klopps ankomst er det nok flere som kan kjenne seg igjen at håpet forsvant litt etter litt når kampuret bikket mot slutt, eller pause, og Liverpool ikke var i ledelsen. Da var det ofte at det manglet det lille ekstra, og poengene rant ut i sanden. 

Nå har troen kommet tilbake på Anfield, samt på samtlige stadioner Liverpool besøker og i alle de røde hjem. 

Sen underholdning

Blant 94 scoringer i alle turneringer (noen få scoringer er ikke registrert i denne sammenheng), er det en klar tendens til at Anfield-klubben finner veien til nettmaskene i periodene rett før publikum legger ut på turen til pølsebod eller hjem. 

Alle turneringer:

  • 1-15: 13
  • 16-30: 9
  • 31-45: 20
  • 46-60: 16
  • 61-75: 14
  • 75-90: 19
  • Ekstratid: 3

De høyeste andelene av nettsus kommer i kvarteret før pause eller i det aller siste kvarteret, som underbygger hvorfor Liverpool-fansen sitter med større håp i jevne kamper. I ligaen scores 17 % av målene i de ti siste minuttene før pause og før slutt, mens 14 % scores mellom minutt 71 og 80. 

3-2: Sadio Mané satte inn den avgjørende scoringen mot West Ham i det 81. minutt.

3-2: Sadio Mané satte inn den avgjørende scoringen mot West Ham i det 81. minutt.

Tålmodighet

Det skal ikke være enkelt å vinne fotballkamper, har Klopp uttalt ved flere anledninger. Tyskeren har helt rett i det, men hva er det som gjør at mannskapet hans igjen og igjen finner veien gjennom motstanderens forsvar - og som regel etter at det er spilt en drøy halvtime av omgangene. 

Liverpool har seilt opp som et av verdens beste lag under den tyske managerens ledelse, og er med det favoritt i nesten samtlige kamper som spilles. Resultatet av det er at motstanderlagene kommer med en hovedplan om å forsvare seg mot den suverene Premier League-lederen. 

De røde styrer spillet, mens motstanderen satser på de få sjansene de får på enten kontringer eller dødball. Liverpool-spillerne maler på gjennom hele kampen, og til slutt ender ballen som regel opp i nettmaskene. Det kan være forklaringen på at så mange av målene scores i det siste kvarteret av hver omgang. Motstanderne er blitt kvernet så lenge, at både konsentrasjon og utholdenheten svikter. Da hugger de rødkledde til og stikker av med enten tre poeng eller videre avansement i cuper. 

Kollektivt angrepsvåpen

En annen faktor er uforutsigbarheten til Klopps mannskap. Det stoles ikke på en spydspiss som skal være den som bøtter inn 35+ mål i løpet av en sesong, selv om Mohamed Salah og Mané ikke er altfor langt unna det antallet. Motstanderlagene makter ikke å passe på alle faremomentene i Liverpool-laget, og spesielt Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold har tilført angrepsspillet en ny dimensjon. Sistnevnte har også bidratt til at de røde har blitt en trussel på dødball, i tospann med høyreiste Virgil van Dijk. 

Samtidig har troppen hele 19 målscorere denne sesongen. Målene kommer først og fremst fra den ovennevnte duoen i form av Salah og Mané, men skulle de ha en tung dag på jobben så dukker det opp lagkamerater fra lavere i banen, samt Roberto Firmino.

Klopp trengte ikke lange tiden i managerstolen før Liverpool-supporterne gikk fra å synke ned i setet til å flytte seg helt ytterst på setekanten. Nå ligger det i ryggraden til laget å kunne avgjøre mot slutten, og det høres også på tribunene. 

Kilder: Footystats