Oppsummering av innsatsen til akademilagene så langtGigantiske talenter har sendt akademilagene oppover på tabellen

I lys av at akademiets fotballkamper i likhet med førstelaget har blitt utsatt har vi sett på akademisesongen frem til nå.

Jones, Elliott, Clarkson og Stewart er blant navnene som har imponert for akademilagene. Vi har oppsummert sesongen så langt før sesonginnspurten.

I den forrige sesongen kjempet Liverpool U18 på toppen av tabellen og gikk hele veien i FA Youth Cup, anført av stortalentene Bobby Duncan og Paul Glatzel.

Duncan valgte å søke lykken i Fiorentina, mens Glatzel røk korsbåndet i pre-season. I målgarantistenes fravær har U18-laget allikevel gjort sakene bra.

I skrivende stund ligger Barry Lewtas mannskap på 2. plass i sin liga, og har bare talentfabrikken Manchester City foran seg på tabellen.

Viktige spillere

De beste spillerne for U18-laget har vært Jake Cain, Leighton Clarkson, James Norris, Thomas Hill og Layton Stewart.

Både Cain og Clarkson er de to første i lagoppstillingen for U18-laget. Førstnevnte spiller har registrert seks mål og syv målgivende med sin skarpe venstrefot, mens sistnevnte har funnet nettmaskene en gang og har assistert åtte mål.

Begge de to 18-åringene har flere ganger vært involvert med U23-laget, og begge har trent med førstelaget og fått sine debuter på Anfield. 

16 år gamle James Norris har vært et nytt bekjentskap, og har imponert med sitt spill fra venstrebacken.

Scouseren kan minne noe om Andy Robertson med sin energiske stil, og har scoret tre mål og levert to målgivende for U18-laget, i tillegg til to «hockeyassister».

Han har fått 400 minutter for U23-laget, og fikk debuten for førstelaget mot Aston Villa.

HAR IMPONERT: Unge James Norris har likhetstrekk med Andy Robertson.

HAR IMPONERT: Unge James Norris har likhetstrekk med Andy Robertson.

Den 17 år gamle dynamiske midtbanespilleren Thomas Hill har vært en viktig bidragsyter for at U18-laget ligger på andreplass. Scouseren har funnet nettmaskene seks ganger fra sin midtbaneposisjon og står oppført med fire målgivende pasninger.

Hill har i likhet med sine kolleger Cain, Clarkson og Norris debutert for «førstelaget», og har registrert flere minutter for U23-laget

Layton Stewart var en spiller som ble snakket mye om før sesongen, selv om dette var hans første sesong på U18-nivå, og han har levd opp til forventningene.

Den 17-årige scouseren har funnet nettmaskene 12 ganger og har assistert fire mål, og har fått velfortjente minutter på U23-laget.

Gigant i det defensive leddet

I backfireren har vanligvis Remi Savage akkompagnert Billy Koumetio i en stopper duo, nevnte Norris har bekledd venstrebacken, mens det har variert hvem som spiller i den upopulære høyrebackposisjonen.

Koumetio har gjort seg bemerket med sin vanvittige fysikk, og har vært en sterk bidragsyter på offensive dødballer. 

På keeperplassen har vanligvis Jakub Ojrzynski, som ble hentet inn fra Legia Warszawa, voktet buret. Den 16 år gamle polakken har gjort sakene sine greit med sin relativt store rekkevidde.

Samtidig har han vist at det fortsatt er en del steg å ta i beslutningstaking og feltarbeid, men 16-åringens treningshverdag med førstelaget vil nok sørge for at han får en stor utvikling. Hans forestillinger har resultert i omtrent to mål mot pr. kamp og tre rene bur.

MED FØRSTELAGET: Ojrzynski var Liverpools tredjekeeper mot Bournemouth.

MED FØRSTELAGET: Ojrzynski var Liverpools tredjekeeper mot Bournemouth.

I kamper hvor Ojrzynski har vært utilgjengelig har enten Ben Winterbottom eller Harvey Davies voktet buret, uten de har bemerket seg nevneverdig i positiv forstand.

Poengvinnere

Noen andre navn som fortjener å bli nevnt er Jarell Quansah, Owen Beck, James Balagizi og Fidel O’Rourke.

Quansah er en høyreist skotsk stopper/høyreback som er inne i sin første sesong på U18-laget, som har gjort sakene sine bra.

Beck var en det var knyttet store forhåpninger før sesongen, men har slitt noe med skader i første halvdel av sesongen. Hans to mål har begge vært viktige, og han har vunnet fire poeng ved sine mål.

Balagizi ble hentet inn fra Manchester City før sesongen, og den 16 år gamle vingen eller spissen med den imponerende fysikken har fått fem målpoeng så langt i sin første sesong for Liverpool.

Spissen Fidel O’Rourke har slitt med skader, men har allikevel fått vist frem sine målscoreregenskaper. Han har funnet nettmaskene syv ganger på rundt 1000 minutter, og har vunnet flest poeng for U18-laget (5) ved sine scoringer.

Skuffelse i Europa

Det blandede U19-laget Barry Lewtas sendte ut i Europa gjorde sakene sine bra i gruppespillet. 

Mot Napoli i femte kamp i gruppespillet vant Liverpool hele 7-0, og Lewtas menn sikret seg gruppeseieren i siste kamp ved å snu 0-2 underlege til 3-2 i Salzburg.

Curtis Jones og Harvey Elliott, som de fleste har fått stifte bekjentskap med på førstelaget, var fremtredende i UEFA Youth League med henholdsvis seks og fem målpoeng.

Spillere som Neco Williams, Luis Longstaff og Layton Stewart gjorde også sakene bra mot europeisk motstand.

Liverpool U19 møtte Benfica U19 i sluttspillet, men der ble det full stopp for ungguttene.

Lewtas sterke mannskap greide ikke trenge gjennom portugisernes forsvar, og Liverpools målvakt Vitezslav Jaros, som nylig har returnert fra skade, gjorde to tabber som førte til baklengs.

Tyler Mortons flotte skudd i nettmaskene hindret ikke Benfica fra å valse over et Liverpool som måtte avslutte med ni gutter på banen, etter at både Sepp van den Berg og Leighton Clarkson pådro seg røde kort.

STO FREM: Curtis Jones var blant de viktigste spillere for akademiet i Europa.

STO FREM: Curtis Jones var blant de viktigste spillere for akademiet i Europa.

Vanskeligheter i EFL Trophy

Et kombinert U21-lag greide bare å plukke ett poeng i EFL Trophy, hvor de møtte seniorlagene til Fleetwood Town, Accrington Stanley og Oldham Athletic.

Brorparten av motstandernes mål kom på dødballer, og Liverpools unggutter slet mot rutinerte og fysiske spillere fra det engelske ligasystemet.

Det hører med til historien at Liverpools ligacupkamper har krasjet med EFL Trophy, og at Critchley måtte mønstre unormalt unge lagoppstillinger mot seniorene.

Spilleren som markerte seg størst i de vanskelige kampene var Neco Williams, som fant nettmaskene to ganger på to kamper fra sin høyrebackposisjon. Han har blitt belønnet med muligheter for førstelaget, og har for alvor fått sitt gjennombrudd denne sesongen.

U23-lag med offensive begrensninger

U23-laget slet veldig i sesonginnledningen, men har klatret på tabellen i de siste månedene. I skrivende stund ligger mannskapet på en grei 5. plass.

U23-lagets desidert viktigste spiller denne sesongen har vært Curtis Jones. 19-åringen har levert 12 mål og seks målgivende på om lag 1300 minutter i Premier League 2.

Harvey Elliott er en av reservelagets viktigste offensive spillere, og har funnet nettmaskene tre ganger. Det kreative vidunderbarnet har leverte syv målgivende, og har i tillegg til fem «hockeyassister».

FREMTREDENDE: De to stortalentene har briljert for U23-laget.

FREMTREDENDE: De to stortalentene har briljert for U23-laget.

U23-guttene har hatt størst problemer med mangel på offensiv bredde.

Rhian Brewster leverte greit de gangene han var tilgjengelig i første halvdel av sesongen, med fire mål på 600 minutter, men han var ofte utilgjengelig grunnet førstelagsreiser og en skade.

Luis Longstaff har vanligvis erstattet Brewster de gangene han har vært borte, men seks målpoeng på over 1000 minutter gir ikke vann i munnen.

I midtbaneleddet har vanligvis relativt rutinerte Pedro Chirivella (22), Herbie Kane (21) og Isaac Christie-Davies (22), og etter at de to sistnevnte dro på utlån har blant andre Cain, Clarkson og Hill fått prøve seg et alderstrinn opp.

I forsvarsleddet har Ki-Jana Hoever, Sepp van den Berg og Yasser Larouci, som er en del av Klopps førstelagstropp, vanligvis spilt for U23 laget.

Hoever har gjort sakene greit, uten å imponere voldsomt, mens Larouci har hatt skadetrøbbel i store deler av sesongen. Van den Berg hadde et svakt første halvår for Liverpool, men har begynt å vise tegn på sitt store talent etter nyttår. 

Neco Williams har gjort sakene så bra på de ulike akademilagene denne sesongen at han har spilt seg inn i førstelagstroppen. Waliseren imponerte mot Arsenal, og fikk målgivende til Origis avgjørende mål, og har blitt belønnet med flere muligheter for førstelaget.

Den venstrebente stopperen Morgan Boyes har fått opp mot 1000 minutter, men er fortsatt litt for aggressiv i forsvarsstilen.  Waliseren har fått et rødt kort og har laget to straffespark.

Caoimhin Kelleher har vanligvis voktet buret for reservelaget, og har vist frem sin ro med ballen i beina og gode reaksjonsevner, som vi også har sett for Liverpools førstelag.

U23-guttene har mistet sin trener Neil Critchley, som fikk muligheten til å bli Blackpools hovedtrener, men kjemper fortsatt på flere fronter.

COVID-19s innvirkning

Akademilagenes sesong er i likhet med førstelagets satt på vent inntil videre.

Viruset vil uten tvil ha en innvirkning på deres sesong, og det er enda uvisst hva som blir utfallet. Målet skal være å spille ferdige akademilagenes sesonger i likhet med førstelagene når spillet gjenopptas.