Korona-krisen:UEFA lemper på FFP-reglene for å hjelpe klubbene økonomisk

21. mar 2020 kl 17.52 Einar Kvande

The Athletic melder at UEFA lemper på reglene for Financial Fair Play for å hjelpe fotballklubbene i Europa økonomisk i disse korona-tider.

Profesjonelle fotballklubber over hele Europa står foran sin største økonomiske utfordring siden 2. verdenskrig. Finanseksperter hyller tiltaket, men advarer samtidig mot å la de rikeste klubbeierne få utnytte situasjonen.

FFP-reglementet ble introdusert i 2011 for å forhindre at fotballklubber bruker mer penger enn de tjener på ordinære forretningsaktiviteter. Klubbeiere kan investere så mye som de ønsker i klubbens akademi, samfunnsnyttig arbeid, stadionanlegg og damelagene, men det er sterke begrensninger på hvor mye penger de kan tilføre førstelagets budsjett og bruke på spilleroverganger.

Flere klubber er blitt straffet for brudd på disse reglene. Mest kjent er saken mot Manchester City, som UEFA har utestengt fra spill i Champions League/Europa League de kommende to årene. En straff som City har anket til idrettens voldgiftsrett.

Får utsatt frist til å betale regninger

UEFA har nå forlenget fristen klubbene har til å betale forfalte regninger fra 31. mars til 30. april, og det er også kommet signaler på at man vil se mer mellom fingrene på tilfeller der klubbeiere yter ekstra støtte til klubbene sine i de kommende månedene.

– UEFA har inntatt en praktisk og fornuftig tilnærming til problemet, mener fotballfinansekspert Kieran Maguire ved universitetet i Liverpool.

– Klubbene får nå bedre tid til å bevise at de ikke har utestående gjeld, noe som gjør at klubbene heller kan fokusere på den daglige driften. UEFA erkjenner at dette er ekstraordinære tider, og tillater litt mer fleksibilitet når det gjelder FFP, legger han til.

– Samtidig får ikke de klubbene som har betydelige ressurser i ryggen utnytte denne fordelen under de rådende omstendigheter. De kan ikke strø om seg med penger uten at det får konsekvenser, slår Maguire fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]