Liverpools uforutsigbare angrepsvåpen

Derfor er de røde vanskelige å forsvare seg mot.

Selv om kamper har stått og vippet denne sesongen, har det vært en følelse av at dette drar Liverpool i land. Det har som regel også blitt utfallet, og Jürgen Klopps mannskap noterer seg for seier etter seier. 

Flere av oppgjørene har blitt avgjort med ett mål. De målene blir ofte scoret etter at ligalederen har malt i stykker motstanderen, og laget på motsatt banehalvdel rett og slett ikke klarer å stå imot det vanvittige presset. 

Men hva er det som gjør at de røde finner veien igjennom kompakte forsvarsrekker igjen og igjen? Jo, uforutsigbarheten. Det holder ikke for motstanderlagenes forsvarsspillere å passe på frontrekka Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino. Målene kan komme fra alle lagdeler og nesten alle spillere med rød trøye. 

Nevnte Salah er klubbens toppscorer i alle turneringer med 20 nettkjenninger, Mané følger med 18 og Firmino kan skilte med elleve, men de får også støtte fra sine lagkamerater lenger bak i banen. 

UVENTET: Manchester City ble tatt på senga da Fabinho vartet opp med et utsøkt langskudd på Anfield.

UVENTET: Manchester City ble tatt på senga da Fabinho vartet opp med et utsøkt langskudd på Anfield.

Hele troppen bidrar

En hel spillertropp har funnet veien til nettmaskene denne sesongen for Anfield-klubben. 19 spillere står bokført med mål. De eneste av førstelagsspillerne som ikke har fått oppleve gleden av nettsus er Joe Gomez og Takumi Minamino, samt keeperne og en langtidsskadd Nathaniel Clyne. 

Det bidrar til at motstanderlagene får kink i nakken av å hele tiden måtte følge med rundt seg for å passe på de mange farene i Klopps mannskap. Når ballen flyttes fort og spillet stemmer for de røde, så vil det på et eller annet tidspunkt glippe. 

Revolusjon på backene

40 av Liverpools 66 ligamål er scoret i åpent spill, og sjansene skapes i hovedsak fra kantene. Angrepsspillet denne sesongen er fordelt med 37 prosent på hver av sidene samt 26 prosent foregår gjennom midten, ifølge Whoscored. 

Tidligere har det blitt stolt mye på at angrepsspillerne til de røde skal ta saken i egne hender, men over de to siste sesongene har Klopp utviklet to av ligaens giftigste angrepsvåpen på hver av kantene. Trent Alexander-Arnold først og fremst, men også Andy Robertson har tilført en ny dimensjon til det offensive spillet. Foreløpig er det svært få lag som har maktet å finne en løsning for å stoppe de to offensive backene. 

UROMOMENT: Motstanderlagene har ennå ikke funnet løsningen som stopper Alexander-Arnolds presise innleggsfot.

UROMOMENT: Motstanderlagene har ennå ikke funnet løsningen som stopper Alexander-Arnolds presise innleggsfot.

Dødballeksperter

Den nest største andelen av målene scores via dødballer, med elleve scoringer. Det er et punkt som den tyske manageren virkelig har arbeidet for å utvikle i positiv retning. Tidligere ble det en nervøs stemning med dødballer imot og svært lite håp ved offensive dødballer. Det har snudd. 

Med Virgil van Dijk i begge bokser, har Liverpool blitt bunnsolide i egen boks og samtidig utgjøres det en trussel i motsatt ende. Den nederlandske stopperen tar mye av fokuset, men det fordeles broderlig blant målene som scores på offensiv dødball. Mané er en som kan trekkes frem som en sterk hodespiller. Samtidig er Alexander-Arnolds dødballfot en av hovedrgrunnene til at motstanderlagene skjelver i buksene. 

Nye løsninger

Da Salah først kom til klubben, var mye av angrepsspillet basert på kontringer. Det fungerte utmerket, men etter hvert begynte motstanderlagene å lukte lunta og fant effektive metoder for å begrense kontringsmål imot. Dermed har Liverpool utviklet angrepsspillet sitt, men har fremdeles kontringsvåpenet på lur. Åtte av de 66 ligamålene har kommet etter at motstanderlaget har gjort feil på vei frem eller at rødtrøyene har vunnet ballen inne på egen banehalvdel. 

I tillegg vises det en ro og trygghet fra ellevemetersmerket. Fem straffespark har blitt tildelt ligalederen denne ligasesongen, og alle har blitt ekspedert inn i buret. Salah har vist seg ansvaret verdig ved tre anledninger, mens James Milner står bokført med to straffescoringer i ligaen samt en i ligacupen. 

Klopp har bygget opp et arsenal av angrepsvåpen som bidrar til at mannskapet maler ut seier etter seier. Forhåpentligvis får vi etter hvert se fortsettelsen av denne sesongen, og kanskje vil enda flere tegne seg på scoringslista. 

Kilder: Transfermarkt, Whoscored, Premier League