Liverpools spillerstall - midtstoppereMed forsvarssjefen tilbake er Liverpool igjen et mesterlag

Virgil van Dijk har løst mange av de problemene de røde hadde i nesten 20 år.

Vi tar for oss spillertroppen til Liverpool FC pr. i dag, men hvor vi også ser litt bakover og fremover.

– Ta en tur rundt min midtstopper, «he is a colossus», sa Bill Shankly da han hadde kjøpt inn den tidligere slaktersvennen Ron Yeats. Lagets nye kaptein på det laget som vant 2. divisjon i 1961/62 og med det startet det moderne og suksessfulle Liverpool FC.

Siden har det vært mange profiler i det sentrale forsvaret til de røde, om ikke nødvendigvis kolossale av størrelse så av fremtoning. Det var knallharde Tommy Smith, entusiastiske Emlyn Hughes, lokale og lojale Phil Thompson i spann med den suverent elegante Alan Hansen, før sistnevnte dannet et superpar med Mark Lawrenson på 80-tallet.

Knærne til Hansen orket et år til i sesongen 1989/90 sammen med en Glenn Hysén som også presset ut noe av sitt beste på hell i en fin karriere.

Og der stoppet samlingen av ligagull. Det var trolig ikke helt tilfeldig. Roy Evans greide aldri å knekke midtstopperkoden og Gérard Houllier fokuserte på det indre forsvaret da han skulle bygge opp sitt lag. Hyypiä og Henchoz var bra, og med Benitez i Istanbul hadde Carragher tatt over for sistnevnte.

Siden var det en skadeplaget Daniel Agger, Martin Skrtel, Dejan Lovren, Mamadou Sakho, mens Jürgen Klopp så mot Joel Matip. Liverpool fortsatte imidlertid å være sårbare. Klopp vil ha sett det og tok seg en tur til Blackpool – hvor han møtte Virgil van Dijk og som mildt sagt medførte oppstyr. Manageren ga seg imidlertid ikke og £75M virker i dag som småpenger for verdens beste midtstopper.

Van Dijk og tre partnere

Virgil van Dijk er en blanding av den dominerende Yeats, den elegante Hansen, med en evne til å hente opp spillere som Lawrenson, og et utstrålende lederskap som Smith og Thompson. Han er superhelten som kan alt og som gjør de ved siden av seg bedre.

Han har fått unge Joe Gomez til å stå fram som det supertalentet en ante var der, med en fart og fysikk som gjør at Liverpool kan stå høyt og presse høyt slik Klopp helst ønsker det. Når skadeforfulgte Gomez ikke har vært der tredde den stille og beskjedne Joel Matip fram og trådde knapt feil på vei til triumf i Champions League. Selv en mildt sagt omdiskutert Dejan Lovren har tatt positive skritt ved siden av van Dijk og gjort flere gode enn mindre gode kamper.

Lovende nederlendere

En plass i det sentrale forsvaret til et topplag er generelt for voksne folk. Underforstått, det er en av de posisjonene hvor feil kan bli ekstra kostbare og rutine er særs viktig. For en lovende spiller tar det gjerne litt lengre tid å etablere seg. Jamie Carragher gikk for eksempel veien om defensiv midtbanespiller og back før han endte opp i midten bak, noe for øvrig også Emlyn Hughes en gang gjorde, og Joe Gomez har også vært en del på backen før han grep sjansen sentralt og Klopp turte å stole helt på han.

Liverpool har talenter i nederlenderne Ki-Jana Hoever og Sepp van den Berg, men de virker et stykke unna. Selv om fire etablerte stoppere hadde Liverpool problemer for noen måneder siden og det ble aktuelt å se mot spillere som Fabinho og Henderson i hva en vil kalle ute av posisjon. En kom igjennom det også.

Rangering etter van Dijk

«Rangordningen» etter van Dijk har nok skiftet noe, ikke minst siden Joe Gomez mistet noe selvtillit etter nok et ufrivillig opphold i høst. 22-åringen er imidlertid tilbake til noe av sitt beste og da er han den foretrukne partner til store Virgil. Om vi kalte backene for et superpar, er det også et superpar i en utmerket bakre femmer hvor gjennomsnittsalderen også er veldig hyggelig.

Joel Matip vil med rette kunne hevde at han er uheldig som pr. i dag er første reserve, etter å ha hatt et utmerket 2019. Da var han en klassisk Liverpoolstopper som både kunne forsvare, men ikke minst kunne spille med fine forseringer og en pasningsfot underbygget av et blikk for spillet.

Dejan Lovren spilte VM-finale i 2018, men når Dejan er svak eller blir lurt i stry av en slu spiss, da kan nivået være skremmende lavt. Da glemmes det også lettere at han til tider har hatt gode perioder ved siden av Virgil van Dijk.

En lovende spiller erstatter Lovren?

Liverpool er i utgangspunktet godt dekket på midtstopperplassen. Det er fire rutinerte folk med stjernen van Dijk, hans læregutt Gomez, og Matip og Lovren i bakgrunnen. Nå har Dejan Lovren havnet som et tilsynelatende klart fjerdevalg og det ligger i lufta at både klubb og spiller nok kan være interessert i at han skifter beite før neste sesong.

Trolig vurderes Hoever og van den Berg som for ferske til å bli med i det firkløveret en gjerne vil ha som dekning i det indre forsvaret. Fabinho og Henderson kan som sagt dekke opp der hvis det kniper, men kanskje vurderer Liverpool og Klopp det slik at det kan være nyttig å hente inn en stopper til.

Kanskje helst en spiller på vei frem, men som har kommet lengre enn de midtstoppertalentene som allerede er på Melwood. En ung spiller med ambisjoner, men som også har tid til å vente litt og godta å sitte en del på benken og kanskje mest bli foret på cupkamper de nærmeste månedene. Hvis han i tillegg kan vikarere på en backplass eller to vil det være et pluss i margen.

Det aller viktigste vil likevel være holde Virgil van Dijk frisk og rask. Forsvarssjefen som i spann med Alisson helt bakerst sterkt har bidratt til å gjøre Liverpool til et vinnerlag.