«Ingen av bittene har vært som Mike Tyson på Evander Holyfield sitt øre - men det gjør det likevel ikke rett»

Liverpool måtte klare seg uten sin største stjerne i 10 kamper.

21. apr 2020 kl 11.42Arild Skjævelandaskjaeveland

Brendan Rodgers var inne i sin aller første sesong på Anfield, og hadde en Luis Suarez i kjempeslag på topp i angrepet sitt i 2012/13-sesongen.

Laget var likevel aldri helt der oppe og kunne utfordre topplagene. 21. april var toget i ferd med å gå, og Liverpool måtte slå Chelsea på Anfield for å ha håp om å klare fjerdeplassen som ville gi Champions League-spill sesongen etter.

Suarez hadde scoret 23 mål på 33 ligakamper, og lå an til å bli toppscorer i Premier League før møtet med Chelsea i den 34. serierunden. I stedet ble det Robin van Persie som stakk av med den tittelen.

Bet og utlignet

Chelsea tok ledelsen ved Oscar, før Suarez gjorde forarbeidet da Daniel Sturridge utlignet. Så ga uruguayaneren bort et håpløst straffespark etter at at han handset i feltet - og det ble tydelig at rullegardinen var i ferd med å gå ned i all frustrasjonen.

Sturridge spilte ballen gjennom til Suarez, som prøvde å drible seg forbi Chelseas stødige serbiske stopper. Ivanovic fikk ballen ut til Steven Gerrard, men duellen med Liverpool-spissen fortsatte og Suarez bet ham i høyrearmen.

Kevin Friend fikk ikke med seg det som skjedde - og sju minutter på overtid dukket Luis opp og scoret utligningsmålet. Det endte 2-2 i Rafael Benítez sin første kamp tilbake på Anfield etter at han fikk sparken i 2010.

Fikk 10 kamper utestengelse

Bittet gjorde at Suarez ble utestengt i 10 kamper. En straff Liverpool FC og Ian Ayre protesterte mot - men til ingen nytte. De helrøde måtte klare seg uten ham i de fire siste serierundene i 2012/13-sesongen - og endte på sjuendeplass. Han måtte også sone i de seks første kampene i den påfølgende sesongen. 

Da han omsider kom tilbake var han fantastisk, og nær ved å ta Liverpool til ligamesterskapet.

MØTTES IGJEN: Branislav Ivanovic og Luis Suarez sesongen etter. Ivanovic var en av de som forsvarte Luis etter hendelsen.

MØTTES IGJEN: Branislav Ivanovic og Luis Suarez sesongen etter. Ivanovic var en av de som forsvarte Luis etter hendelsen.

Det var ikke første gang angriperen hadde gjort det. Da han ble kjøpt til Liverpool i 2011, var han utestengt i Nederland etter å ha bitt PSV-spilleren Otman Bakkal. Han fikk da sju kampers utestengelse som Ajax-spiller.

Sommeren 2014 skjedde det igjen. Da bet han Giorgio Chiellini mens han spilte for Uruguay mot Italia i VM. Den samme sommeren ble han solgt til Barcelona - og utestengt fra all fotball i fire måneder. Han fikk ikke en gang lov å trene - eller besøke fotballstadioner.

Skriver om det i boken

I november 2014 ga Luis ut boken «Crossing the Line». Der skriver han om biteepisodene.

«Jeg hadde gjort meg selv til et enkelt mål. Jeg gjorde feilen. Det var min feil. Dette var tredje gang det skjedde, og jeg trengte hjelp», skriver han i boken.

«Etter at jeg fikk 10 kamper utestengelse for å bite Branislav Ivanovic, hadde jeg satt spørsmål ved dobbelmoralen og at det aldri blir tatt hensyn til at ingen blir skadet. Skaden på spilleren er ikke sammenlignbar med det som kan skje etter en fryktelig takling. Noen ganger skryter engelsk fotball av at de har færrest gule kort i Europa, men selvsagt vil det være sånn dersom du kan brekke foten på noen og fortsatt ikke få kort. Når de sier at de er ligaen med færrest karrieretruende taklinger, da er det noe å være stolt av».

«Jeg vet at folk mener biting er forferdelig, men det er relativt harmløst. Eller det var det i det minste i hendelsene jeg har vært involvert i. Da Ivanovic rullet opp ermet for å vise dommeren merket på Anfield var det ingenting der. Ingen av bittene har vært som Mike Tyson på Evander Holyfield sitt øre - men det gjør det likevel ikke rett».

2014: Luis Suarez bet Giorgio Chiellini i VM. Samme sommer ble han solgt til Barcelona.

2014: Luis Suarez bet Giorgio Chiellini i VM. Samme sommer ble han solgt til Barcelona.

– Kunne kjenne at det var i ferd med å glippe

Han forklarer videre at han var veldig frustrert i kampen mot Chelsea.

«Vi måtte slå Chelsea for å ha noen sjanse til å komme til Champions League. Jeg hadde en forferdelig kamp. Jeg ga bort et dumt straffespark med en hands, og kunne føle at alt glapp gjennom fingrene mine. Jeg kunne kjenne at jeg ble hissig», skriver han i boken.

Suarez ønsket ikke å roe seg ned, og var redd at det ville påvirke spillet hans for mye.

«Liverpool sendte en idrettspsykolog for å møte meg i Barcelona etter Ivanovic-situasjonen. Vi var sammen i to timer og snakket om hva jeg tenkte da det skjedde. Han sa at jeg kunne møte ham igjen, men jeg sa nei. Deler av det var bekymringen min for at slik behandling ville gjøre meg for rolig på banen».

«Hva med neste gang ballen går forbi meg? Lar jeg den gå heller enn å jakte den? Jeg er en spiller som vil gjøre alt for å unngå et innkast i det 90. minutt. il en viss grad er det også vanlig at en spiss er irritert og på kanten. I de 90 minuttene på banen er livet irriterende. Jeg er irritert når en forsvarer dytter meg bakfra».

I Barcelona har han klart å holde seg unna slike episoder. Etter overgangen fra Liverpool har han 191 mål og 108 målgivende på 270 kamper i Catalonia. Han har nå fylt 34 år.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]