Har den sterke rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester United falmet litt som en følge av lyseblå suksess?

Manchester United er ikke lenger det beste laget i England. Langt derifra. De er ikke lenger det beste laget i Manchester engang.

Oppgjørene mellom Liverpool og Manchester United kalles av mange for hatoppgjør, men hvorfor er det slik?

Kun litt i overkant av femti kilometer skiller de to byene og rivaleriseringen startet lenge før de to fotballklubbene kjempet om pokaler.

Den industrielle revolusjon

Man må 2-300 år tilbake i tid for å finne opphavet til maktkampen mellom de to byene. Den industrielle revolusjonen bidro til å forme Liverpool og Manchester til de byene vi kjenner i dag.

Manchester ble kjent for en rekke ulike industrier og var regnet som en av de største industrielle byene i verden. I Liverpool livnærte man seg i stor grad på havnen og skipsfarten, og på begynnelsen av 1800-tallet var så mye som 40 prosent av all handel i verden innom Liverpool.

Forholdet mellom byene var i begynnelsen preget av en vennskapelig konkurranse, men det skulle ikke vare.

I 1894 sto «The Manchester Ship Canal» ferdig. Denne kanalen gjorde det mulig for skip å transportere varer direkte til Manchester, og dermed ble Liverpool overflødig som havn for mange. Konsekvensene av dette ble at flere arbeidere i Liverpool mistet jobbene sine og derav vokste det frem et hat mot Manchester.

Dette blir regnet som selve starten på den intense rivaliseringen mellom Liverpool og Manchester.

Liverpool har siden alltid vært den hardt prøvede byen, med kollapsen i skipsindustrien, som førte til arbeidsledighet og sosial nød. Manchester har hatt flere bein å stå på, og har dermed klart seg bedre.

Fotballrivalisering

På slutten av 1950-tallet og i begynnelsen av 1960-årene begynte de to klubbene Manchester United og Liverpool FC for alvor å oppnå suksess, og man regner gjerne dette som starten på maktkampen mellom de to.

Liverpool hadde som kjent sin storhetstid på 1970 og 1980-tallet, mens Manchester United tok over hegemoniet på 90-tallet og godt inn i det nye årtusenet.

Etter innføringen av Premier League har ikke Liverpool vunnet en eneste ligatittel, men var på god vei til å få slutt 30 års ørkenvandring før koronapandemien stoppet fotballen i midten av mars. 

Det er kun åtte spillere som har gått på en direkte spillerovergang mellom klubbene, fire spillere hver vei, og den så langt siste overgangen er Phil Chisnall som gikk fra Manchester United til Liverpool i april 1964 for 25 000 pund.

Liverpool og Manchester er nord-Englands to største byer, og Liverpool og Manchester United er Englands to mest suksessfulle fotballklubber, noe som gjør at de alltid kniver om å vinne flest trofeer for å være størst og best.

Begge klubbene spiller i rødt, og har store byrivaler i Everton og Manchester City som spiller i blått, men lokaloppgjørene mellom byrivalene har i flere tiår blitt utkonkurrert av kampene mellom Liverpool og Manchester United. 

Totalt er det spilt 204 kamper mellom de to klubbene. Manchester United har vunnet 80 av kampene, Liverpool 67, mens 57 har endt uavgjort.

Liverpool har vunnet 18 ligamesterskap, Manchester United 20. Liverpool har vunnet 49 hjemlige trofeer, Manchester United 58, om man teller med Charity Shield. Liverpool har vunnet Champions League seks ganger, Manchester United tre. Liverpool har vunnet 13 europeiske trofeer, Manchester United 6. Totalt har Manchester United vunnet 66 trofeer av betydning, mot Liverpools 63, men da teller vi altså med Charity Shield, som Manchester United har vunnet seks ganger mer enn Liverpool.

Det som har falt mange Liverpool-supportere tungt for brystet er at Manchester United kan skilte med 13 ligatitler etter at Liverpool vant sitt siste ligamesterskap. Men det blir det forhåpentligvis en endring på denne sesongen.

City har tatt over tronen i Manchester

Manchester United har imidlertid ikke vunnet ligaen siden 2012/13, og siden den gang har Manchester City tatt over som det beste laget i Manchester og som Liverpools argeste sportslige rival de to siste sesongene.

City vant Premier League på målforskjell foran United i 2011/12, og har vunnet ligaen tre ganger til etter at United vant sitt siste ligamesterskap. Både i 2013/14 og i 2018/19 ble Liverpool slått av City med svært liten margin. To poeng i førstnevnte sesong og ett fattig poeng i fjor.

I fjor endte Manchester United helt nede på sjetteplass, hele 31 poeng bak Liverpool, og da koronapandemien avbrøt inneværende sesong var avstanden mellom to rivalene enda større. 37 poeng skilte Liverpool på førsteplass og Manchester United på femteplass. City på andreplass var 25 poeng bak Jürgen Klopps menn.

For mange Liverpool-supportere har derfor kampene mot Manchester City blitt viktigere enn kampene mot Manchester United de to siste sesongene, ettersom City har vært Liverpools argeste rival i kampen om det lenge etterlengtede Premier League-trofeet.

Kanskje har den store gulfen i kvalitet mellom lagene også roet nervene til Liverpool-spillerne, som har vunnet hjemmekampen på Anfield lett de to siste sesongene, mens Manchester United har parkert bussen hjemme på Old Trafford og derfor fått med seg ett poeng fra begge sine to siste hjemmekamper mot Jürgen Klopps mannskap.