For første gang i sommer brukte ikke Klopp alle fem byttene

Burnley-kampen ble unntaket fra regelen på mer enn en måte.

Burnley ble det første bortelaget som reiste fra Anfield med Premier League-poeng denne sesongen. Kampen ble også den første hvor Jürgen Klopp valgte å ikke benytte seg av muligheten til å gjøre fem bytter etter at ligaspillet ble gjenopptatt i juni.

På grunn av koronasituasjonen og en tettpakket sommerterminliste valgte Premier League å gi klubbene muligheten til å bytte fem spillere isteden for de vanlige tre, etter at ligaen startet opp igjen etter tre måneders pause.

Dette er noe spesielt de store klubbene har utnyttet til fulle. Så også Jürgen Klopp og Liverpool. Tyskeren benyttet seg av samtlige fem bytter i de fem første kampene etter restarten. Men i den sjette byttet han bare tre mann.

Det målløse lokaloppgjøret mot Everton på Goodison den 21. juni var den første kampen etter den ufrivillige koronapausen. Da kom Joe Gomez inn for en skadet James Milner to minutter før pause. I pausen satte Klopp inn Alex Oxlade-Chamberlain for Takumi Minamino. Deretter gjorde han et dobbeltbytte 20 minutter ut i annen omgang, da Georginio Wijnaldum og Neco Williams kom inn for Naby Keita og Roberto Firmino. Til slutt satte han inn Dejan Lovren for en skadet Joël Matip i det 73. minutt.

4-0 seieren over Crystal Palace tre dager senere ble en langt mer komfortabel affære for Klopp og Liverpool. Da ventet han også med alle byttene til langt ut i annen omgang.  I det 65. minutt kom Alex Oxlade-Chamberlain inn for Jordan Henderson. Ni minutter senere satte Klopp inn Neco Williams og Takumi Minamino for Trent Alexander-Arnold og Roberto Firmino, mens Harvey Elliott og Naby Keita fikk de siste drøye fem minuttene av kampen som erstattere for Sadio Mané og Andy Robertson.

I neste kamp var det Liverpool som tapte 4-0. Lite fungerte i bortekampen mot Manchester City på Etihad den 2. juli, og Klopp klarte heller ikke å endre på situasjonen gjennom byttene han gjorde. Det første grepet tok tyskeren i pausen, da han satte inn Alex Oxlade-Chamberlain for en Joe Gomez som virkelig hadde slitt de første 45 minuttene. Deretter kom et dobbeltbytte etter drøye timen, da Divock Origi og Naby Keita ble hevet innpå som erstattere for Roberto Firmino og Georginio Wijnaldum. Etter 76 minutter kom Neco Williams nok en gang inn for Trent Alexander-Arnold, mens Takumi Minamino entret banen i det 84. minutt som erstatter for Sadio Mané.

Byttene som snudde kampen

Da var Klopp langt heldigere og dyktigere med byttene han foretok seg i 2-0 seieren over Aston Villa tre dager senere. Trippelbyttet etter en times spill vippet på mange måter kampen i Liverpools favør. Inn kom Roberto Firmino, Georginio Wijnaldum og Jordan Henderson, som erstattere for Divock Origi, Alex Oxlade-Chamberlain og Fabinho. Det fikk fart på sakene. Curtis Jones brukte ikke mange minuttene på å score sitt første Premier League-mål, etter at han erstattet Naby Keita i det 84. minutt, og på overtid kom Neco Williams inn for Andy Robertson.

FØRSTE LIGAKAMP FRA START: Men Neco Williams fikk spille bare en omgang mot Brighton.

I 3-1 seieren borte mot Brighton for en uke siden kom det første byttet i pausen, da Andy Robertson erstattet Neco Williams, som hadde startet en Premier League-kamp for første gang. Etter drøye timen kom Fabinho og Sadio Mané inn for Naby Keita og Alex Oxlade-Chamberlain, mens James Milner erstattet en skadet Jordan Henderson i det 80. minutt. Det siste byttet som ble gjort var Takumi Minamino inn for Roberto Firmino i det 87. minutt.

Unntaket fra regelen

Unntaket fra regelen om fem bytter kom altså i 1-1 kampen mot Burnley på lørdag. Klopp valgte å bruke bare tre av sine ni tilgjengelige innbyttere, da han satte inn Trent Alexander-Arnold og Naby Keita for henholdsvis Neco Williams og Curtis Jones etter 68 minutter, og avsluttet byttene med å kaste innpå Alex Oxlade-Chamberlain for Georginio Wijnaldum etter 81 minutter.

Nevnte Williams og Jones er kanskje de to spillerne i Klopps stall som har høstet mest frukter av at det har vært tillatt med fem bytter i Premier League i sommer. Tenåringene står nå bokført med henholdsvis fem (2+3) og fire (1+3) ligakamper denne sesongen. For Williams sin del har samtlige av disse kampene kommet nå i sommer, og han har også enten vært byttet inn eller ut i samtlige av kampene han har vært involvert i.