Hvor mye får ligavinner Liverpool i premiepenger?

Det er fortsatt uklart, men fjorårets summer kan gi en pekepinn.

Liverpool er vinner av Premier League 2019-2020 og kan forvente seg en smakfull premiepott. Akkurat hvor mye fortjeneste det er snakk om er usikkert, i en sesong som ble voldsomt forsinket og preget av utbruddet av Covid-19.

Vi har tatt en titt på hvordan pengene ble fordelt i fjor.

Fordeling av premiepengene

I 2018-2019-sesongen var det et prisfond på 2.46 milliarder pund som ble fordelt til de 20 klubbene, i følge Forbes.

Premier Leagues premiepenger fordeles på følgende måte:

Lik fordeling: 50% av pengene fordeles likt mellom klubbene.

Engelsk TV: 25% av pengene fordeles etter kamper vist på TV i Storbritannia.

Plassering: Penger etter plassering på tabellen.

Kommersielle inntekter: Deles likt mellom alle klubbene.

Internasjonal TV: Fordelt likt mellom alle klubbene.

Liverpool slo Manchester City i 2018-2019

I forrige sesong fikk Liverpool mer penger inn på konto enn det Manchester City gjorde, til tross for at det var City som fullførte ett poeng foran de rødkledde på tabellen.

Manchester City fikk 38.4 millioner pund for seieren sin i fjor. Liverpool fikk 36.5 millioner pund, og Chelsea på tredjeplass fikk 35 millioner pund. I tillegg til penger etter plassering, får også klubbene penger fra blant annet TV-avtalen, nasjonalt og internasjonalt, og det er her Liverpool har gått i fra Manchester City. Pengene fra internasjonal TV fordeles helt likt mellom alle Premier League-klubbene, men penger fra engelsk TV fordeles etter hvor mange ganger laget har blitt vist.

Flere av Liverpools kamper ble vist på TV i England enn Manchester Citys (29 kamper mot 26 kamper), og derfor fikk Liverpool inn 33 millioner pund mot Citys 30 millioner pund.

Totalt dro City inn 151 millioner pund i premiepenger for å ha vunnet Premier League 2018-2019. Liverpool fikk 152 millioner pund for å ha kommet på andreplass.

Hva kan Liverpool tjene?

Når 2019-2020-sesongen er over vil Liverpools kamper ha vært vist totalt 29 ganger på britisk TV (27 kamper på BT og Sky og to kamper på nye Amazon Prime). Manchester City har faktisk hatt flere kamper vist på TV enn Liverpool denne sesongen, med 30 totalt (28 kamper på BT, Sky og BBC, og to kamper på Amazon Prime).

TOMME TRIBUNER: Koronapandemien satt fotballen på en lang pause og stoppet fulle tribuner. Hvordan det påvirker premiepotten er fortsatt usikkert.

TOMME TRIBUNER: Koronapandemien satt fotballen på en lang pause og stoppet fulle tribuner. Hvordan det påvirker premiepotten er fortsatt usikkert.

Premier League, fotballens mest lukrative liga, har mistet 400 millioner pund i britiske TV-rettigheter før sesongen, men rettighetene internasjonalt mer enn gjør opp for tapet. Forandringene i TV-avtalen gir en økning på rundt 180 millioner pund. Nytt fra 2019-2020-sesongen er også at penger fra internasjonale TV-sendinger ikke vil fordeles jevnt over, men heller følge plasseringen på tabellen. Akkurat det lover jo godt for Liverpool, og gir en stor fordel til lagene øverst på tabellen.

Hadde det vært en vanlig sesong, hadde det vært naturlig å forvente en inntekt på rundt 150-153 millioner pund. Akkurat hvordan pandemien, den lange pausen og kamper for tomme tribuner vil påvirke beløpene er fortsatt uklart.

Champions League-inntekter

Til sammenligning, da Liverpool vant Champions League i 2019 tjente de 111 millioner euro, ca 98 millioner pund. Det er det meste et lag som har vunnet turneringen noen gang har vunnet.

Champions Leagues premiepott i 2018-2019 var på 1.73 milliarder pund. Gruppespillet er verdt rundt 13.2 millioner pund, med diverse bonuser for kamper vunnet. Da Liverpool tok seg til de siste 16 tjente de 8.2 milliarder pund, og 9 millioner pund for å ta seg til semifinalen, og 10.3 millioner for semifinalen.

Begge finalistene fikk 12.9 millioner pund til for å nå finalen, og 31 millioner pund fra finalen i TV-inntekter. Totalt skal Liverpool ha kommet unna med «bare» én million pund mer enn tapende finalist, Tottenham.