Det er å håpe at Kostas Tsimikas reiser fra Anfield med et bedre ettermæle enn Liverpools første greker

Sotirios Kyrgiakos fikk æren av å være den første grekeren til å spille for Liverpool, men den 192 centimeter lange midtstopperen ble aldri noen suksess på Anfield.

Mandag satte 24 år gamle Kostas Tsimikas navnetrekket sitt på en femårskontrakt med Liverpool, og ble dermed den andre grekeren til å signere for Anfield-klubben.

Den første fra Hellas til å spille for Liverpool var også en forsvarsspiller, Sotirios Kyrgiakos, som Liverpool hentet fra AEK Athen for 1,5 millioner pund for snart elleve år siden. 

Den 21. august 2009 signerte den kraftfulle midtstopperen en toårskontrakt med opsjon på enda ett år. Mannen med en karakteristiske hestehalen ble tildelt trøye nummer 16.

Kyrgiakos var en etablert landslagsspiller da han ankom Liverpool. Han debuterte på landslaget den 13. februar 2002 mot Sverige, bare 22 år gammel, og scoret sitt første landslagsmål mot Norge nøyaktig ett år senere. Landslagskarrieren var på hell da Kyrgiakos som 30-åring kom til Liverpool, og bare ett år etter at han signerte for Liverpool kunnegjorde han at han ga seg på landslaget. Totalt spilte han 61 kamper og gjorde fire mål på landslaget.

30-åringen som kom til Liverpool var en bereist herremann. Etter å ha spilt for Panathinaikos i hjemlandet fra 1998 til 2004, levde han et omflakkende fotballiv, hvor han spilte for Rangers og Eintracht Frankfurt før han returnerte til Hellas og AEK Athen. Etter at Liverpool-karrieren var over fikk han også noen få kamper for Wolfsburg, Sunderland og Sydney Olympic.

En erstatter for Hyypiä

Rafael Benitez hentet den lange grekeren til Liverpool fordi Sami Hyypiä dro til Bayer Leverkusen, mens Mrtin Srktel og Daniel Agger var skadet da 2009/10-sesongen startet. Med både Jamie Carragher, Daniel Agger og Martin Skrtel foran ham i stopperkøen på Anfield var det ingen overraskelse at Kyrgiakos bare var involvert i 21 førstelagskamper i sin første sesong på Merseyside. Han starter 18 kamper, men satt på benken i 25. Han kunne dog notere sitt første mål som Liverpool-spiller i en 1-1 kamp mot Stoke på Britannia Stadium den 16. januar 2010, i en kamp hvor mange britiske medier kåret ham til banens beste spiller.

Dagen etter uttalte tidligere Liverpool-spiller og daværende fotballekspert Stan Collymore at «Kyrgiakos kan sørge for at Rafa beholder jobben». Selv om Kyrgiakos storspilte også i neste kamp, en 2-0 seier over Tottenham, hvor Sky Sports beskrev ham som «strålende», kan vi vel slå fast at Collymore ikke traff helt med sin uttalelse etter Stoke-kampen. Kyrgiakos var imidlertid i god form i denne perioden, og spilte også bra i 0-0 kampen mot Wolverhampton ikke lenge etter seieren over Spurs. Nok en gang mente mange at grekeren var banens beste. Kyrgiakos hadde spilt så bra i januar 2010 at Liverpools fans stemte ham frem som månedens spiller i klubben. 

Det mest negative øyeblikket i Kyrgiakos sin debutsesong for Liverpool kom da han ble utvist for en tofotstakling på Marouane Fellaini i det 213. Merseyside-derbyet, bare noen dager ut i februar måned. Liverpool vant likevel kampen 1-0, mens Fellaini fikk en ankelskade som holdt ham ute helt til august det året.

Kaptein i den pinlige Northampton-kampen

Under Roy Hodgson og Kenny Dalglish, som ledet laget i hver sin halvdel av den påfølgende sesongen, var Kyrgiakos aldri i nærheten av å true det faste stopperparet, Skrtel og Carragher. «Soto» spilte bare i litt over halvparten av lagets 54 kamper den sesongen, og elleve av disse var i Europa League. En klønete Kyrgiakos-takling mot Braga førte til straffesparket som sendte Liverpool ut av turneringen, og grekerens tempoproblemer ble mer og mer synlige. At han hadde vært lagets kaptein i det forsmedelige ligacuptapet for League Two-klubben Northampton i september hjalp heller ikke i forhold til hans ettermæle.

Kyrgiakos startet bare fire kamper etter at Dalglish overtok, men han fikk likevel forlenget kontrakten med ett år i juni 2011. Bare to måneder senere valgte Kyrgiakos imidlertid å skrive under en toårskontrakt med Wolfsburg.

Totalt spilte «Soto» 49 kamper og gjorde tre mål på sine to sesonger i Liverpool. Alle scoringene kom i Premier League, hvor han fikk 30 kamper.