Slik skal tribunene igjen gradvis fylles med tilskuere

I England diskuterer man løsninger for å få fotballtilskuerne tilbake på tribunene.

– Fotball er ikke fotball uten fans, og Premier League vil ikke være helt tilbake før fans kan støtte sine lag inne på stadion, har Premier League-sjef Richard Masters uttalt i forbindelse med den pågående koronapandemien.

Nå diskuterer både fotballmyndighetene, klubbene, fans, helsepersonell og forskere hvordan man skal løse problemet som tomme tribuner er blitt for klubbene og deres økonomi.

Det er mange hensyn å ta. Alt fra hvordan man skal klare å få tilstrekkelige toalettfasiliteter til hvilke supportere som skal få adgang til stadion. 

30 prosent av kapasiteten

Ifølge en artikkel hos The Athletic håper de fleste klubbene å kunne utnytte 30 prosent av tilskuerkapasiteten når det etter planen skal åpnes for tilskuere igjen fra oktober av. Men alle stadioner er ulike i dimensjoner, design og beliggenhet. Noen klubber har store arealer til rådighet, mens noen har baner som ligger inneklemt blant boliger. I Premier League er Brighton, Manchester City og Tottenham klubbene som har de beste mulighetene til å imøtekomme kravene til helse- og sikkerhet, mens klubber som Crystal Palace, Everton og Newcastle vil slite med å kunne tilfredsstille sikkerhetskravene dersom man slipper inn mer enn 20 prosent av kapasiteten på sine relativt gamle stadioanlegg som ligger midt i boligstrøk.

Når det gjelder toalettfasiliteter, så må klubbene kanskje ordne kø-systemer der alle går samme vei, med minst en meters avstand. Man kan også måtte sette inn pleksiglass mellom båser, og klubbene må sørge for ekstra vaskemuligheter og håndsprit. Løsninger med flyttbare toaletter utenfor stadion kan også være en mulighet for en del klubber med god plass utenfor sine anlegg.

Det enkleste av alt synes å være å sørge for at fans holder den nødvendige avstanden til hverandre inne på selve tribunen. Det virker å være mye større problemer med å få tilskuerne inn og ut av stadion samtidig som de skal overholde avstandsreglene. Noen klubber vil kanskje begynne å spesifisere ankomst-tider for sine fans, for å spre dette utover i tid. Og det samme når supporterne skal forlate stadion etter kampen.

Hvem skal få gå på kamp?

Et annet problem blir hvordan man skal velge ut hvem som skal få lov til å gå på kamp. Supportergrupper er også bekymret for at de som ikke ønsker å gå på kamp under koronapandemien skal miste rettigheter til billetter.

75% av setene i Premier League fylles av sesongkortholdere, og dersom bare 30% av kapasiteten skal utnyttes betyr det at disse kun får se hver 2,5 kamp i snitt. Mye tyder på at sesongkortholdere vil bli prioritert når tilskuere tillates på tribunene igjen, og dermed faller de som baserer seg på medlemsordninger og lojalitetspoeng utenfor.

På grunn av smitterisikoen må også klubbene vite nøyaktig hvem som er tilstede på kampene, så det vil bli ulovlig å låne bort sesongkort til familie og venner uten å informere klubben. Det er også lite sannsynlig at sesongkortholdere vil få sitte i sine egne seter på grunn av avstandsreglene. 

Neppe bortefans

Mye tider på at bortefans ikke vil bli prioritert, ikke minst fordi det vil bety at mange fans er på reise over store avstander. I Tyskland har Bundesligaklubbene støttet et forslag fra sitt eget fotballforbund, som går ut på at det ikke blir tillatt med salg av alkohol, ikke tillatt med bortefans, ikke tillatt å stå, samt at alle billetter skal være personlige.

Når det gjelder salg av mat og drikke, så tror klubber med gode fasiliteter, som Spurs, Brighton og Manchester City, at dette skal være uproblematisk, mens andre klubber, som Everton, har elendige fasiliteter på dette området, og kanskje ikke kan selge mat og drikke i det hele tatt.

Antagelig må temperaturen måles på alle som skal inn på stadion, og alle må ha munnbind. Det er også snakk om at alle sesongkortholdere som ikke blir trukket ut til å få adgang til kampen skal få tilgang til gratis stream.