Premier League-klubbene møttes i dag. Da var handsregelen og kaoset på agendaen

Kaos rundt handsregelen har vært den store diskusjonen i sesongstarten.

29. sep 2020 kl 19.23Arild Skjævelandaskjaeveland

Denne sesongen har IFAB sin tolkning av handsregelen blitt introdusert til Premier League, og det har på ingen måte vært ukontroversielt.

Forrige sesong ble bare deler av de nye reglene tatt inn, som at en spiller ikke kan score et mål dersom ballen har truffet hans egen arm eller en medspillers arm i angrepet. Nå følger Premier League hele regelverket, og det har ført til kaos i Premier League.

Denne helgen ble gitt straffespark mot Crystal Palace og Tottenham som en ikke har vært vant med å se i engelsk fotball, der forsvarsspillere har blitt truffet i armen og fått straffespark imot. Det ble avgjørende både for Palace og Tottenham.

Det har kokt i sosiale medier, og managere og eksperter har ytret sin misnøye med reglene.

Dette er regelen

Det er egentlig ikke noe nytt, og i andre europeiske ligaer har det blitt praktisert slikt siden starten av forrige sesong. Samtidig valgte Premier League å beholde sin egen tolkning.

Det skal dømmes straffespark for hands når:

– Hånden/armen er klart ute fra resten av kroppen, og om det gjør deg større
– Om spilleren lener seg inn mot ballbanen
– Om det skjer etter at ballen kommer fra avstand
– Om ballen treffer en hånd eller arm som er løftet over skulderen
– Om spilleren faller og hånden/armen forlenges ut fra kroppen
– Dersom ballen forandrer retning utgjør det ingen forskjell, dersom du gjør deg større med armene eller har løftet de høyere enn skuldrene

Langt flere straffer

Forrige sesong ble det gitt 19 straffespark etter hands i Premier League, ifølge BBC. Denne sesongen har det allerede blitt gitt 20 straffer, der seks av de har komet på grunn av hands. 

Til nå har det blitt gitt 0.77 straffer per kamp. Det er mye høyere enn vi har sett tidligere. Det høyeste frem til nå, var i 2006/07 og 2008/09-sesongene, da det var 0.29 straffespark per kamp – litt sjeldnere enn hver tredje kamp.

Tall fra Serie og La Liga viser at det var en stor økning i antall straffespark forrige sesong, da disse reglene ble innført. Det økte fra 37 til 57 straffespark i Serie A, og 35 til 48 i La Liga.

Dette sier Klopp

Jürgen Klopp ble spurt om straffekaoset på Monday Night Football på mandag kveld.

– Vi er alle enige om at Eric Dier ikke gjorde noe galt. Til slutt ble det likevel et straffespark. Dersom du ikke kan se det, kan du ikke kontrollere kroppen din der og da. Det er ikke mulig, sier Klopp om situasjonen med Tottenhams forsvarsspiller Dier.

Han hoppet opp med ryggen til Andy Carroll. Den tidligere Liverpool-spissen headet ballen, og den traff armen hans da han hadde ryggen til. Det ble straffespark, langt inne på overtiden, og Newcastle fikk med seg ett poeng selv om de knapt hadde skapt en målsjanse hele kampen.

– Skal du hoppe i en slik situasjon når du har en spiller bak deg, er den eneste muligheten å kutte av deg armene, slik at du ikke en gang kan holde dem bak ryggen. Det er bare ikke mulig, sier Klopp.

– Jeg tror ikke at dommerne er veldig fornøyd med regelen, men for øyeblikket er det den regelen vi har.

Diskutert på Premier League-møte

Tirsdag hadde Premier League-klubbene sitt første møte etter at det ble klart at myndighetene ikke ville slippe supportere inn på stadionene fra 1. oktober, slik planen opprinnelig var.

De diskuterte også handsregelen på dette møtet.

«Det var enighet om at dommerne skal bli bedt om å vise mer skjønn der de kan gjøre det, som å avgjøre hvor langt ut en hånd er fra kroppen», skriver Martyn Ziegler i The Times.

Klubbene skal ha akseptert at dommerne hadde små muligheter til å manøvrere under de nye fotballreglene, når det kom til baller som treffer armer som er løftet høyere opp enn skulderhøyde.

David Ornstein i The Athletic skriver at Premier League ikke kan endre på regelen selv, men at de vil be dommerne og PGMOL om å vise mer fornuft i slike situasjoner. Det vil bety at straffesparkene som ble gitt mot Joel Ward i Crystal Palace og Victor Lindelof i Manchester United ikke vil bli gitt – mens straffesparkene med Dier og Neal Maupay i Brighton fortsatt ville blitt stående, fordi armene var løftet over skulderhøyde.