Tre kjappe: Aggressivt press og kontringsfotball er oppskriften

Redaksjonen forbereder seg på livet uten Coutinho, og gir sin oppskrift for hvordan Manchester City skal temmes.

13. jan 2018 kl 15.59 Einar Kvande

Hvordan tror du Liverpool vil klare seg uten Philippe Coutinho i andre halvdel av sesongen?

Arve Vassbotten

– Det vil være veldig rart om man ikke vil merke savnet av Coutinho en stund framover. Hvor mye vil være svært avhengig av om man klarer å hente inn en erstatter. Med skadefri tropp har man spillere som Lallana og Ox som kan ta rollen, men jeg mener man må handle for å finne en real erstatter på sikt. Per nå har ikke Liverpool mange playmakeralternativer til brasilianeren, og en boksåpner av hans kaliber vokser ikke på trær. Jeg tror imidlertid uansett ikke man finner en spiller som går rett inn og gjør jobben like godt. Det tar tid å finne seg til rette i en ny klubb. Derfor mener jeg man bør handle i vinter, for få en spiller som er fult ut integrert både personlig, fysisk og taktisk til starten av neste sesong.

Arve Corneliussen

– Bra nok til å nå topp-fire-målet, men nå er vi mer avhengige av flaks med skader. Med formen den siste tiden, inkludert Coutinho i praktslag, følte jeg Liverpool var på stø kurs mot andreplass i ligaen og et Champions League-eventyr á la Monaco forrige sesong. Uten ham og med Van Dijk inn er ikke nødvendigvis elleveren voldsomt svekket, men vi er veldig sårbare fremover. Hittil har vi tålt en skade eller formdupp på en av angrepsspillerne. Slik er det plutselig ikke lenger – enkelt og greit fordi midtbanen er for svak. Nå demmer verdensklasse-angrepet akkurat opp for svakheten sentralt. Keïta inn vil naturligvis løse mye, dersom det skulle skje.

Marius Rabben

– Klopp har flere ganger vist at han kan komponere midtbanen og angrepet på en imponerende måte uten Coutinho, så jeg tror laget vil håndtere det uten store problemer. Individuelt er det nok ingen i stallen som kan erstatte ham direkte, men noen få taktiske justeringer, som vi har sett eksempler på denne sesongen, gjør at en spiller som Oxlade-Chamberlain kan fylle den indreløperplassen, i likhet med Lallana. Det viktigste er å holde på den linken mellom angrepstrioen, midtbanen og backene, og jeg tror – eller iallfall håper – det vil fungere såpass bra at Coutinho er «glemt» utover våren. Og en eventuell januarovergang for Keïta vil utvilsomt bidra til det, tross at han ikke får spille Champions League. Personlig er ellers Leon Goretzka mitt største håp av potensielle kjøp denne måneden.

Manchester City kommer til Anfield som suveren ligaleder. Hvordan skal Liverpool klare å temme Pep Guardiolas mange stjerner?

Arve Vassbotten

– Slik Liverpool har tatt Manchester City tidligere, ved høyt press og god kontringsfotball. Som hos Liverpool har også City problemer defensivt, og det kan Liverpool utnytte med sin angrepstrio. Mané har manglet litt form de siste månedene, men viste i starten av sesongen at han tok steg i Coutinhos fravær. Jeg ser gjerne en reprise av det nå.

Arve Corneliussen

– Ved å spille slik vi pleier å spille i toppkampene og har spilt mot City tidligere – aggressive i presset, hissige på overgangene og med en offensiv tilnærming. De har jo knapt nok svakheter, men finnes det noen så er det akkurat å forsvare seg mot det Liverpool er så sterke på fremover. Man så det blant annet da Salah ble satt opp mot Otamendi i stortapet på Etihad.

AGGRESSIVT PRESS
AGGRESSIVT PRESS  Roberto Firmino får antagelig en viktig rolle for Liverpool mot Manchester City.

Marius Rabben

– Det har vært en fryd, hvis man har erkjent at ligagullet nok ikke havner på Anfield i mai, å se City holde på, men det er liten tvil om at høyt, riktig press og direkte fotball, gjerne i kombinasjon med gode dødballtrekk, er Guardiolas kryptonitt. Og det passer jo Liverpool bra. De har null tap i Premier League, men dette er et lag det absolutt er mulig å ta, noe vi spesielt har sett tendenser til i juleprogrammet. Burnley valgte å stå uvanlig høyt til dem å være, men ledet da på Etihad til pause i FA-cupen, og det samme gjorde Bristol City i ligacupen. Klopp har vunnet sine to Anfield-kamper mot dem, kjenner Guardiola-stilen godt og Liverpool har nå hatt en etterlengtet avbrekk. Dette er en veldig god mulighet.

Bør Virgil van Dijk få fornyet tillit etter at han ble matchvinner i cupderbyet mot Everton?

Arve Vassbotten

– Jeg ble imponert over den tilstedeværelsen Van Dijk hadde allerede i første kamp. Kjeften gikk ustanselig og det er noe jeg synes har manglet i Liverpools forsvar og på keeperplass siden Carras dager. Jeg sier: kjør på med Van Dijk sammen med Matip allerede nå. Det er ingenting å vente på.

Arve Corneliussen

– Ja! Han spilte ikke tidenes kamp mot Everton, men mer enn godt nok til å vise at han er Liverpools beste stopper – og da må han naturligvis være med når vi skal forsvare oss mot ligaens farligste angrep. I tillegg kommer Otamendi og Stones til å være sjanseløse i luften dersom Oxlade-Chamberlain får prikket en ny dødball i retning Van Dijk. Jeg håper og tror Matip tar plassen ved siden av – både i denne og de andre viktige kampene.

Marius Rabben

– Ja. Nå gjorde Klopp et poeng av at Van Dijk ikke hadde spilt mot Everton hvis Lovren og Klavan ikke hadde den harde kampbelastningen i kroppen, men Van Dijk er Liverpools beste forsvarsspiller, viste i derbyet at han har kvalitetene på plass tross nokså lite kamptrening denne sesongen og har nå fått en liten tilvenningsperiode med Dubai-tur og flere treningsøkter. Mot City er det all-in før hele åtte dager til neste kamp, så jeg tror Klopp velger ham igjen. Jeg er mer usikker på hvem han får med seg. Behersket med og uten ball, flink til å lese situasjoner, to ting som blir spesielt viktig mot City, gjør at jeg ville valgt Matip igjen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]