Før kamp i motstanderleiren:Håper Everton skal satse mer offensivt, men...

Forrige Merseyside-derby parkerte Sam Allardyce bussen. Det forventes han å gjøre på nytt.

5. jan 2018 kl 11.12 Arve Corneliussen

– Jeg håper det skal bli litt mer frem og tilbake i denne kampen. Hvis Liverpools spillere gjør ting ut av ingenting slik Salah gjorde sist kamp, gjelder ikke taktikk lenger. Da må du ha et motangrep. Dersom Allardyce tenker at cupen er eneste mulighet denne sesongen, kan det jo skje, sier Andreas Selliaas, sportskommentator i Eurosport og Everton-supporter.

Det er ikke bare mot Liverpool Sam Allardyce har strammet inn for nabolaget.

De 16 første kampene i ligaen slapp Everton inn 28 mål på 16 kamp. Siden engelskmannen tok over roret, har de bare sluppet inn seks mål på åtte.

– Han har veldig fokus på det defensive spillet. Til en viss grad har det fungert, hvert fall i starten. De to siste kampene har det ikke vært like optimalt, mener Selliaas, og fortsetter:

– Konsekvensen er at det går utover angrepsspillet, for vi har nesten ikke skudd på mål. Samtidig fungerte jo taktikken i forrige kamp når du ser på antall skudd på mål – Liverpool var helt overlegne på banen, men der var det helt jevnt. Sånn sett er det bra. Men nå, når det begynner å glippe bakover og vi ikke har angrepsspill heller, begynner det å bli ganske trist.

Offensiv stjerne tilbake

Evertons supporterleder, Helge Grunnevåg, varslet om at Big Sam kom til å parkere bussen i forkant av Merseyside-derbyet. Han fikk rett, med blant annet 79-21 i ballbesittelse.

– Som supporter er du aldri fornøyd med det, men vi er i en gjenoppbyggingsfase. Da føler jeg det er viktigere med ett poeng enn å bry seg om spillet. Den første jobben til Allardyce var å stenge igjen bak – det har han klart til en viss grad, sier Grunnevåg.

Selv om supporterlederen forventer en ny, defensiv strategi av ringreven, er det noe som tilsier et mer offensivt Everton-lag.

Blant annet Yannick Bolasies comeback. Driblefanten fra Kongo har fått starte to kamper i romjulen etter å ha vært ute i nesten et år med en korsbåndskade.

– Bolasie har vært god, og var veldig frisk mot Manchester United til tider. Han var en type vi ikke hadde i forrige kamp, forklarer han.

– Jeg er mer usikker på taktikken nå. Bolasie er tilbake, og spillere som Lookman og Vlasic ser ut som de er i kjempeform. Nå har vi plutselig litt våpen til å angripe. Jeg tipper vi kommer til å parkere bussen igjen, men at vi er litt mer hissige på å ta kontringene enn sist, spår Grunnevåg.

AKTUELL FRA START:
AKTUELL FRA START:  Ashley Williams har startet sju av de åtte ligakampene Sam Allardyce har ledet. Med Evertons skadeproblemer i forsvar, ligger han an til å være med igjen mot Liverpool.

Usikkerhetsmoment i forsvarsfireren

På pressekonferansen kunne Big Sam meddele at sommerens storkjøp, Michael Keane, ikke rekker kampen. Manageren har muligheten til å spille med Mason Holgate i stopperpar med Phil Jagielka og Jonjoe Kenny som høyreback, men sannsynligvis starter 33 år gamle Ashley Williams i midtforsvaret.

Det kan være dårlig nytt, advarer supporterlederen.

– Jeg har alltid hatt sansen for ham både som type og spiller, men han er over middagshøydenog svakheten i backfireren. Jagielka er nok også over middagshøyden, men han styrer forsvaret på en annen måte. Du får en annen trygghet med ham der. Jeg vil si det er merkelig om ikke Jagielka er med fra start, sier Grunnevåg.

I Leighton Baines' skadefravær ligger det an til at Cuco Martina starter på venstrebacken. Nederlenderen, som egentlig er høyreback, har startet samtlige kamper for naboene i desember.

– Martina er også en svakhet i laget. Han er en bingospiller Han kan gjøre det helt store, før han gjør noe du ikke kan forstå. Han er veldig uberegnelig, men starter nok den kampen her, sukker han.

– Samtidig har alle sett mye tryggere ut bakover etter Big Sam kom inn. Den æren skal han la, tilføyer supporterlederen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]