Før kamp i motstanderleiren:– Vært litt svakere i det siste

Men det sier mest om Manchester Citys standard denne sesongen.

13. jan 2018 kl 14.23 Arve Corneliussen

– Formen er vel litt svakere. De sliter litt mer med å vinne kamper enn i starten, men har fått inn den Ferguson-egenskapen der de vinner på overtid, sier Knut Espen Svegaarden, sportsreporter i VG og Manchester City-supporter, og tilføyer:

– Lag som vinner mye får den selvtilliten der de er helt sikker på at målet kommer til slutt. I en annen tid hadde mange av disse kampene endt uavgjort, og da ville det sett helt annerledes ut.

Manchester Citys eventyrlige seiersrekke på 18 kamper i ligaen ble plutselig brutt da de spilte 0-0 mot Roy Hodgsons Crystal Palace på nyttårsaften.

At de lyseblås form er litt svakere nå, sier litt om hvor sterke de har vært – blant annet har de slått Tottenham, Bournemouth og Burnley med tre mål eller mer den siste måneden.

– City har ballen enda mer denne sesongen. Det er for meg den største grunnen til at de er blitt bedre. I tillegg har de fått inn det Klopp og Liverpool er så gode på – med en gang de mister ballen, er det fire mann rundt ham som fikk tak i den. Også har enkeltspillerne blitt bedre, mener Svegaarden.

INGEN ANFIELD-SCORINGER:
INGEN ANFIELD-SCORINGER:  Sergio Agüero har scoret seks mål på 14 kamper for Manchester City mot Liverpool, men aldri scoret på Anfield.

Agüero (!) er svakheten

Faktisk er det Sergio Agüero, som har scoret 13 mål på 17 ligakamper, VG-reporteren trekker frem som svakheten til Manchester City. Dersom de har noen.

Gabriel Jesus er ute med skade, så mye skal til dersom argentineren ikke starter på Anfield.

– Agüero har scoret mye, men ikke vært veldig god. Det sier kanskje litt om forventningene, for man er blitt vant til at han scorer enda oftere. I mange kamper har laget produsert fryktelig mange sjanser uten at spissene har scoret, forklarer Svegaarden.

Bakover har også Pep Guardiola fått orden på sakene. Serielederen slapp inn 39 mål på 38 kamper i fjor. Denne sesongen har de bare sluppet inn 13 mål på 22 kamper, og er det gjerrigste laget i ligaen.

Imidlertid er det problemer å spore defensivt i og med at Vincent Kompany og Benjamin Mendy er ute med skade, mens Fabian Delph har en skjør muskulatur, forteller City-supporteren.

– Med dem ute er det plutselig veldig få alternativer. For eksempel er Mangala for dårlig til måten de vil spille på.

Gedigen opptur for enkeltspillere

Tidligere har Svegaarden bekymret seg de gangene Kompany har vært ute med skade. John Stones og Nicolás Otamendi har imidlertid satt lokk på bekymringen denne sesongen.

Spesielt sistnevnte, som blant annet snek seg inn på VGs topp-ti-liste over beste forsvarsspillere i verden.

– Otamendi er kanskje den som har tatt flest positive skritt av spillerne. Han har gått fra å være det svake leddet til å bli en forsvarssjef. I de første kampene så man ofte at motstanderne tok ut Stones for å la Otamendi ha ballen, men det gjør dem ikke nå lenger. Hvis Kompany kommer tilbake nå, tror jeg han er tredjevalg, sier han.

Fremover på banen er Raheem Sterling blant dem som har overrasket. Den tidligere Liverpool-vingen går inn i kampen som Citys toppscorer, med sine 14 ligamål.

– Sterling er nok et eksempel på dette ved at Guardiola får maks ut av spillerne. Han er fortsatt middels teknisk, men er blitt veldig god til å plassere seg riktig og har scoret mange viktige mål.

HADDE TRØBBEL:
HADDE TRØBBEL:  Nicolás Otamendi hadde trøbbel i én-mot-én-situasjoner mot Mohamed Salah i kampen på Etihad i høst, og pådro seg et tidlig gult kort. Svegaarden mener det handler mer om at Salah er ustoppelig på sitt beste enn at det er en spesifikk svakhet hos Otamendi.

Slik har de gjort det i toppkampene

Den suverene serielederen har vunnet samtlige kamper mot topp seks, og står med imponerende 15-3 i målforskjell i løpet av fem innbyrdes oppgjør i ligasammenheng.

– Det er kanskje i de oppgjørene de har vært aller best. Kampen mot Liverpool tar jeg ikke helt med på grunn av utvisningen, for det er noe du føler Liverpool kunne gjort motsatt vei også. Bortekampen mot Chelsea er min favorittkamp. De vant bare 1-0, men de hadde så god kontroll. Det ble et slags manifest på at de hadde kommet et stykke, mener Svegaarden.

Spesielt har Kevin De Bruyne tatt tak mot de andre topplagene. Belgieren står med fem målpoeng i de kampene, en tredjedel av målpoengene han har plukket totalt i ligaen.

– Kevin De Bruyne har vist seg som spilleren for de store anledningene, og er sikkert kaptein på det laget allerede neste år. Det er ganske vanskelig å plukke ut bare én fra de kampene, men det må bli han.

Kilder til statistikk: Premierleague.com, LFChistory.net og Squawka.com.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]