– Jeg tror ikke noen har peiling på hvor god Shaqiri kan bli

Klopp roser måten Xherdan Shaqiri har tatt til seg gjenvinningspresset manageren ønsker av sine spillere.

27. okt 2018 kl 00.41 Johannes Steen

Xherdan Shaqiri har stort sett måttet nøye seg med å komme inn fra benken etter sommerens overgang fra Stoke, men har tidvis imponert i den røde trøya likevel. De siste to kampene har han spilt fra start, og mot Røde Stjerne ble han av Liverpool.no kåret til banens beste. Jürgen Klopp er sikker på at Shaqiri har mye mer å komme med.

– Jeg tror ikke noen har peiling på hvor god Shaq kan bli, sier manageren.

– Det er ikke kritikk, det er bare sånn det er. Jeg kjente ham da han var i Bayern og han var allerede da et enestående talent.

Shaqiri var lenge kjent som et supertalent, men klarte aldri å innfri de store forventningene som var knyttet til ham i Bayern Munchen etter overgangen fra Basel. En kort periode i Inter Milan, og så videre til Stoke, så ut til å tyde på en karrière som aldri skulle bli helt som forventet.

– Han hadde et bra første år. Andreåret var han ikke så god, men sånt kan skje. Så dro han. Man kan forsvinne litt. Inter Milan, så Stoke.

– Takk gud for at han ikke forsvant. Han har alltid hatt sine øyeblikk.

Overbevist etter å ha sett Shaqiri på video

Klopp forklarer hvordan en samling av videoer av sveitseren gjorde at Liverpools speiderapparat var uten tvil om at man burde bla opp summen på £13,5m som sto i sveitserens nedrykksklausul.

– Da jeg spurte om vi kunne sette sammen noen videoer av Shaqiri, var det ingen som sa «kom igjen, Shaqiri? Virkelig?», forteller Klopp.

– Da vi satte det sammen var det imponerende hvor avgjørende han var i disse situasjonene. Selv da de ikke scoret, holdt han seg inne i kampen.

– Å signere ham var den logiske tingen å gjøre. Han er fortsatt ikke et ferdig produkt. Han har mye rom for forbedring og det er veldig fint. Han gir oss noe annerledes.

– Så langt har vi egentlig ikke benyttet oss av dødballene hans, men de er fantastiske.

Hyller gjennvinningspresset mot Røde Stjerne

En ting kritikere dro fram da Liverpool signerte Shaqiri, var hans arbeidsmoral og vilje til å løpe for laget. Det motbeviste han da han gjenvant ballen og startet angrepet som førte til Liverpools første mål mot Røde Stjerne.

– Det var antakeligvis det første gjenvinningspresset i Shaqs liv, spøker Klopp.

– Jeg ønsker ikke å gjøre ham til en forsvarsspiller, men du er nødt til å gjøre en jobb. Det er fint å se at han er villig til å gjøre det 100 prosent.

– I den situasjonen var han ikke den logiske spilleren til å forstyrre motstanderen, ettersom at han jaget bakfra. Det er så nytt for ham at han fortsatt han en jobb å gjøre, selv når han er ni meter unna og det er andre lagkamerater nær ham.

– Han var en overraskelse for motstanderen, for spilleren deres så Fabinho, men ante ikke hvor Shaqiri var.

– Ja, jeg elsker det, jeg elsker det virkelig. Han kan henge det målet hvor han vil, kanskje på veggen sin!

Med 4-0 mot Røde Stjerne scoret Liverpool faktisk for første gang på seks kamper mer enn ett mål.

– Det var veldig bra, basert på veldig god organisering. Vi scoret tre mål i situasjoner med gjenvinningspress. Alle de gode tingene vi gjorde – spille bakover, chippe gjennom baller, det var gjenvinningspresset som ga oss mål.

– På det første målet vant Shaq ballen tilbake, sentret, vidunderlig mål. Vi fylte også opp boksen, noe som var til forskjell fra tidligere kamper.

– På det andre vant vi ballen tilbake, Gini (Wijnaldum) chippet til Shaq, ballen inn, og så bam!

– Det fjerde var helt klart en gjenvinningspress-situasjon med Gini foran forsvareren og sentret ballen inn i boksen.

– I alle våre gode kamper har det vært slik. City forrige sesong, Oxlade-Chamberlain sitt mål, et utrolig skudd, men måten vi vant ballen før det gjorde hele forskjellen. Det ga oss rom å bruke.

– Det var en veldig god forestilling mot Røde Stjerne. Før kampen sa jeg hvor vanskelig det kunne være. De var ikke dårlig den kvelden, vi var bare gode.

– Jeg var veldig fornøyd med kampen og hvordan vi spilte, den roen vi hadde. De første 20 minuttene var min feil, det var vilt, jeg ville strekke formasjonen og spille ballene gjennom bak.

– Timingen var ikke god, men så roet vi kampen ned og spilte fotball. Til slutt ble det en perfekt kamp.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]