Før kamp i motstanderleiren:Mannen Klopp gikk glipp av: – Han hadde egnet seg godt i Liverpool

For to år siden ble Piotr Zielinski avbildet i Liverpool-drakt. Nå møter han dem for første gang i en offisiell kamp.

2. okt 2018 kl 16.11 Arve Corneliussen

– Zielinski har utviklet seg veldig i Napoli, og har fått mer og mer spilletid. Han er nok en som hadde egnet seg godt til måten Liverpool spiller på, sier Viasat-kommentator Rolf-Otto Eriksen, som har italiensk fotball som sitt hovedfelt.

Da Jürgen Klopp var på jakt etter en midtbanespiller sommeren 2016, ble Zielinski heftig linket med en overgang til Anfield.

Så langt gikk spekulasjonene at den polske indreløperen stilte opp på polsk TV i Liverpool-drakt, om enn noe motvillig. Den da lovende midtbanespilleren endte imidlertid opp i Napoli, mens Georginio Wijnaldum ble Klopps midtbanekjøp.

Hittil har polakken vært inn og ut av Napoli-laget. Denne sesongen har han spilt mer eller mindre fast, og antas å starte onsdag kveld.

– Zielinski er meget interessant. Han har en voldsom driv i spillet sitt, og er flink til å sette opp folk rundt seg. I tillegg har han et veldig bra skudd, som gjør at han ikke er fremmed for å sette ballen i garnet. Han er det lurt å følge ekstra med på, advarer Eriksen.

Kan møte et dypere Napoli

Da Liverpools motstander tok 91 poeng i Serie A forrige sesong, ble de laget til å plukke flest poeng uten å vinne serien i Italias øverste divisjon.

I sommer byttet de Maurizio Sarri ut med Champions League-eksperten Carlo Ancelotti.

– Selv om Ancelotti har rutine og fått fasong på laget mange steder temmelig kjapt, tar det litt tid under en ny manager. Når det er sagt, synes jeg det har vært en god del bra under Ancelotti, sier Eriksen.

Der Sarri ønsket at laget skulle gjøre alt med ball – enten det var å forsvare, angripe eller hvile – så er Ancelotti mer villig til å la spillerne sine jobbe uten ball, forklarer Viasat-kommentatoren.

Uten at det betyr at det er noe defensivt lag Liverpool møter onsdag kveld.

– Under Sarri prioriterte Napoli aldri helt Champions League. Det var bare unntaksvis man fikk se det beste av dem der. Er det en som kan og bryr seg om det, er det «kong Carlo», konstaterer Eriksen, med Ancelottis tre Champions League-trofeer i bakhodet.

– Han vil ha litt mer taktiske strenger å spille på enn Sarri. Her kan Liverpool risikerer å møte et litt mer avventende Napoli òg, særlig mot turbolaget til Klopp. En kan fort se et litt mer forsiktig Napoli, som venter litt på at Liverpool skal komme og så slå hardt tilbake. Jeg sier ikke at det blir noen endimensjonal defensiv taktikk, men at det er større variasjon nå enn under Sarri, forklarer han.

Spenningsmomentet i kampen

Eriksen mener det ikke er noen spesifikt svake ledd Klopp kan peke seg ut før kampen på San Paolo. Men han er spent på hvordan det italienske storlaget kommer til å takle Liverpools lynraske overganger.

– Det er ikke mange kamper i Serie A der Napoli er under så hardt press som Liverpool er i stand til å gjøre. Det kommer til å gå fort, varsler Eriksen.

Da blir spørsmålet hvordan Napoli takler omstillingen fra angrep til forsvar.

– Der tror jeg Napoli skal få kjørt seg. Det går fort, og de skal henge sammen både individuelt og kollektivt. Liverpool er et spesielt kraftfullt lag å møte. Akkurat lag som spiller på den måten Liverpool gjør, er det ingen som helt er sammenlignbare i Serie A. Hvordan de takler det blir innmari spennende, konstaterer han, samtidig som han ikke frykter noe på Napolis vegne:

– Det er de for gode til.

INN OG UT:
INN OG UT:  Dries Mertens har bare fått starte tre av åtte Napoli-kamper i Serie A og Champions League hittil. Han har imidlertid fått spilletid i samtlige. Ved siden av ham er Lorenzo Insigne, som Rolf-Otto Eriksen trekker frem som det italienske storlagets farligste våpen offensivt.

Stjerne ute av laget

Den kanskje mest overraskende forandringen på denne sesongs Napoli, er at Dries Mertens ofte er blitt utelatt fra startoppstillingen.

Mot Liverpool er det heller ikke gitt at den belgiske stjernen starter. Han er for eksempel ikke i UEFAs spådde lagoppstilling.

Eriksen forklarer vrakingen med at Ancelotti ofte har spilt 4-4-2.

– Han rager 170 centimeter over bakken, og er ikke den mest naturlige midtspissen, selv om han har løst det på en helt glimrende måte. I 4-4-2 kan han godt ligge bak spissen, mens han heller ikke er noen kant i en firer på midten. Det er blitt et spørsmål om hvor en kan bruke ham for å få mest ut av ham. Mertens har havnet litt mellom barken og veden, forklarer han.

Uansett hvor 31-åringen blir å finne fra start, er han en spiller Klopp bør ha et øye til.

– Poenget med Mertens er at han er en fin spiller å ha i startoppstillingen, men også en veldig bra mann å sette inn. Det kommer an på hva slags opplegg Ancelotti velger fra start. Men han er ikke ute i kulden, slik jeg opplever det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]