Så ikke på Champions League-finalen som en skuffelse

Sjakkinteresserte Trent Alexander-Arnold vil ta med seg lærdommen fra VM og Champions League.

8. okt 2018 kl 22.05 Johannes Steen

Mandag morgen møttes Trent Alexander-Arnold og Magnus Carlsen til et parti sjakk på Manchester Airport – et parti nordmannen vant etter 17 trekk.

Etter den mye omtalte kampen, satte Trent seg ned med Jonathan Liew fra Independent for å snakke om fotball, sjakk og litt om linken mellom de to spillene.

Alexander-Arnold sier at han er stolt over sin innsats mot Carlsen, som slo Bill Gates etter ni trekk.

– Jeg tror ikke jeg kunne gjort mye annerledes. Han bare fanget meg, forteller 20-åringen.

Sjakk er et spill som naturligvis forbindes med høy intelligens. Kan også fotballspillere på det høyeste nivået, med tenke på spillets tekniske finesser og komplekse taktikk, dra fordel av å være smartere?

– Jeg ville ikke sagt at man trenger å være smart. Men du trenger kjennskap til spiller og omgivelsene. Det er viktig. Å se noe før det skjer og lese det best.

I Liverpool er det én spiller Trent trekker fram som den beste til nettopp dette.

– Den som stikker seg ut må være Virgil (Van Dijk). Måten han snapper opp ballen, takler, header og klarerer. Han vet halvveis hvor ballen havner før noen andre gjør det.

– Vi er ikke et perfekt lag i det hele tatt

Liverpool har aldri hatt en bedre sesongstart i Premier League, men i de siste kampene har man møtt tøffere motstand og således slitt litt mer.

På de fire siste kampene (Chelsea x 2, Napoli, Man. City) har ikke Liverpool vunnet noen. Trent Alexander-Arnold mener laget fortsatt har forbedringspotensiale.

– Det er helt klart masse rom for forbedring. Vi er ikke et perfekt lag i det hele tatt. Vi slipper fortsatt inn mål, og det er noe vi vil prøve å stoppe. Men de utfordringene blir bare vanskeligere og vanskeligere etter hvert som sesongen fortsetter, og det er noe vi prøver å forbedre.

– Vi vet hvordan det er å spille i kamper med høyt press, for vi følte på det under forrige sesong i Champions League. Manageren har masse erfaring også i de situasjonene, så han vet hva som kreves for å vinne titler. Så akkurat som vanlig gir han oss de perfekte rådene for å fortsette å vinne, for det er alt som betyr noe.

Så ikke på Champions League-finalen som en skuffelse

Trent fylte søndag 20 år, men har allerede fått et lass med erfaring på øverste nivå, først og fremst i løpet av det siste året. Han var med på å tape finalen i Champions League med Liverpool i mai, og var med i England-troppen som tok seg til semifinalen i sommerens VM. Kanskje noe skuffende avslutninger på to britiske fotballeventyr i 2018.

– Jeg så faktisk ikke på dem som skuffelser på den måten. Jeg så på det som noe å lære av. De er den typen kamper jeg ønsker å spille i. Så jeg tenker på hvordan vi kom oss til disse kampene, hva som fungerte for oss, og forhåpentligvis å ta et steg lengre neste gang.

Nå er det på nytt landslagspause, og sjakkspilleren, som ser ut til å ha blitt en fast brikke i i Gareth Southgates tropp, er igjen tatt ut. Etter verdensmesterskapet i Russland har det oppstått en optimisme rundt det unge mannskapet til England som det er en stund siden man har sett.

VM-DEBUT:
VM-DEBUT:  19-årige Trent Alexander-Arnold fikk spille én kamp i sommerens verdensmesterskap.

– Vi vil endre på måten vi spiller. Bringe kjærligheten til fotball tilbake til lander. Jeg håper vi klarte det i sommer, og kan fortsette med det de neste årene, sier han.

Høyrebackens faste sparringspartner i sjakk har i Liverpool vært den nå utlånte Ben Woodburn, men det kan se ut som han har fått seg en motstander på landslaget også. Etter kampen mot Carlsen fikk han en utfordring fra en Tottenham-spiller som også ville måle krefter med Trent på brettet.

– Eric Dier sendte meg en melding. Han ba meg om å ta med sjakkbrettet så vi kunne ta et par spill.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]