Vil ikke høre snakk om sammenligninger med Clemence eller Reina

Alisson Becker synes det er alt for tidlig i Liverpool-karrieren til at han fortjener å bli sammenlignet med tidligere keeperstorheter i klubben.

15. des 2018 kl 12.57 Einar Kvande

Alisson Beckers utrolige redning på overtid i kampen mot Napoli tirsdag kveld har ført til at keeperen har stjålet mange av overskriftene i dagene som er gått siden matchen som sendte Liverpool videre i Champions League. Brasilianeren stoppet Akradiusz Milik sin avslutning fra kloss hold, og forhindret at Liverpool ble degradert til Europa League.

– For meg føles det definitivt som en scoring når jeg gjør en slik redning helt på tampen av en kamp. Det føles alltid godt å ha bidratt til sluttresultatet. Selvsagt er en viktig redning i første minutt like viktig som en tilsvarende redning i det siste minutt, men for fansen er dette det nærmeste du kommer til å score et mål i siste minutt, slik vi gjorde i lokaloppgjøret mot Everton, forklarer Alisson til The Times.

– Men jeg kunne ikke ha gjort den redningen uten hjelp fra mine lagkamerater, legger han til.

Alisson gode start i Liverpool-trøya har fått enkelte til å trekke paralleller til tidligere keeperhelter i Liverpool, som Ray Clemence, Bruce Grobbelaar og Pepe Reina.

– Jeg synes det er alt for tidlig. Jeg er selvsagt glad for at jeg får all denne skryten fra fansen, noe som betyr at jeg gjør ting riktig ute på banen, men Liverpool har alltid hatt gode keepere. Folk snakker om Pepe Reina, og hvor høyt fansen verdsetter ham, og staben her har gode minner om ham. Jeg er glad for skryten og de gode tilbakemeldingene jeg har fått, men jeg har mye mer å bidra med enn jeg har fått vist til nå.

Nummer 13

Da Alisson signerte for Liverpool i juli, bestemte han seg for å ta trøye nummer 13. Han er ikke overtroisk, brasilianeren.

– Det regnes som et ulykkestall i Brasil også, men jeg er ikke overtroisk. Det var det nummeret som var ledig, og nummeret jeg valgte.

Keeperen letter også litt på sløret hvordan han opplevde seiersmålet mot Everton, da Jürgen Klopp løp helt bort til keeperen for å feire vinnermålet seks minutter på overtid.

– Det er vanskelig å forklare hva som skjedde. Det var helt på tampen av kampen, og jeg feiret. Vanligvis foretrekker jeg å ikke feire for mye, slik at jeg kan konsentrere meg om kampen og holde hodet kaldt, men da scoringen kom helt på tampen kunne jeg la følelsene få fritt utløp.

– Jeg løp mot midtbanen, og gjorde min vanlige feiring, pekte mot himmelen, takket Gud, og så tittet jeg til siden og så Jürgen, og lurte på hva han drev med! Det var et flott øyeblikk, og jeg ga ham en god klem. Jeg skjønner dette ikke var korrekt oppførsel, og han har blitt straffet for det. Men det var verdt det!

– Det er dette jeg liker best med Klopp. Hans lidenskap for fotball, for å vinne, for å gjøre det riktige. Han gjør det som er best for klubben og spillerne. Ikke bare spillerne, men for hele staben også. Alle som er involvert i klubben. Han har en lidenskap som smitter over på oss spillerne når vi går ut på banen. Det tror jeg er hans viktigste egenskap. Det, og hans intelligens.

Arbeidsmetoder

Som Liverpool-keeper risikerer du å være arbeidsledig i store deler av kampene. Alisson løser dette på sin egen måte.

– Jeg følger ballen hele tiden, uansett hvor den er. Dersom den er ute til venstre, plasserer jeg meg til venstre, og dersom den er på høyresiden flytter jeg meg over mot høyre, slik at jeg er klar til å bryte eventuelle kontringer. Jeg snakker konstant til forsvarsspillerne mine. Det er slik jeg beholder konsentrasjonen.

Rivaliseringen mellom Liverpool og United er godt kjent. Vi kjenner godt til den i Brasil, og er nok mer klar over den enn rivaliseringen mellom Liverpool og Everton på grunn av størrelsen på de to klubbene.Alisson Becker

Nå står storkampen mot erkerivalen Manchester United for døren. Denne type lokaloppgjør er ikke ukjent for Alisson.

– Mine to forrige klubber, Internacional og Roma, hadde også to store lokaloppgjør, så jeg er vant til lokaloppgjør. Rivaliseringen mellom Liverpool og United er godt kjent. Vi kjenner godt til den i Brasil, og er nok mer klar over den enn rivaliseringen mellom Liverpool og Everton på grunn av størrelsen på de to klubbene. Men jeg vet at å kjenne til det og å oppleve det er to forskjellige ting. Jeg gleder meg til kampen, og å spille flott fotball.

– Kampen mot Napoli var veldig spesiell. Vi måtte få et spesifikt resultat, og hadde supporterne i ryggen. Jeg tror ikke søndagens kamp blir så veldig ulik. Den er veldig viktig med tanke på våre tittelambisjoner. Vi må vinne, og vi vil ha den nødvendige støtten til å greie det, og fortsette vår utmerkede resultatrekke.

Tyske aner

Alisson er fra et sted som heter Novo Hamburgo, og setter derfor ekstra pris på å bli ledet av en tysk manager.

– Novo Hamburgo er en by av tysk opprinnelse, og etternavnet mitt, Becker, er et tysk navn, forklarer Alisson.

– Det ligger i det sørlige Brasil, som i det store og hele ble kolonisert av tyskere, italienere og portugisere. Helt i sør finner vi tyske og italienske skikker. Kulturarven er sterk i dette området. Vi har samme mat, samme musikk og de samme festene som i Tyskland. Spesielt i mitt område, hvor det er Oktoberfest i nabobyen.

– Besteforeldrene mine snakket tysk. I årenes løp har vi mistet språket, men besteforeldrene mine snakket ikke portugisisk, kun tysk. Det er flott å ha muligheten til å besøke Tyskland, for det er der røttene mine er, og jeg er definitivt interessert i slekten vår. Der jeg vokste opp er det en bit av Tyskland.

Takker broren og familien

Alisson er fem år yngre enn broren Muriel, som også er keeper. Han vokter buret for Belenenses i Portugal, men startet i likhet med Alisson karrieren hos Internacional.

Det regnes som et ulykkestall i Brasil også, men jeg er ikke overtroisk.Alisson Becker

– Han har vært veldig viktig for min karriere. Jeg beundrer ham både som person og profesjonell spiller. Han har alltid vært der for meg, og jeg har alltid fulgt i hans fotspor. Uten ham kunne jeg likevel ha kommet dit jeg er i dag, men det ville utvilsomt ha vært mye vanskeligere. Jeg ville ha trengt noen annen som fylte hans rolle, og drev meg fremover, kom med råd og motiverte meg. Min bror og mine foreldre har vært de som har hatt størst innflytelse på min karriere og min suksess.

I julen kommer både broren og resten av familien på julebesøk til Merseyside.

– Jeg kjente til det tøffe kampprogrammet før jeg kom hit. Jeg så Premier League-kampene på TV, og tenkte hva i all verden, det er jo jul. Men jeg får gjøre det jeg elsker. Familien min kommer hit fra Brasil, og min bror kommer fra Portugal, så jeg vil kunne tilbringe litt kvalitetstid med dem når jeg får sjansen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]