Ingen har rullert mer på laget

På de 25 første ligarundene har Liverpool satt en rekord i antall endringer på startelleveren.

4. feb 2018 kl 13.20 Marius Rabben

Jürgen Klopp har gjort hele 96 endringer på lagoppstillingen i ligaen så langt denne sesongen, skriver Jonathan Northcroft i The Times.

Det overgår Premier League-rekorden etter 25 runder som Manchester United (86) satte i 2009/2010 og tangerte i 2013/2014.

Tottenham, som kommer på Anfield-besøk i dag, har til sammenligning gjort 36 færre endringer. I motsatt ende av lista hadde Burnley-manager Sean Dyche gjort 72 færre bytter før helgas runde.

Gjentar ikke feilene fra i fjor

Og det til tross for at lagene har benyttet seg av omtrent like mange spillere, 23 mot 25, som Liverpool, ifølge The Times.

«Så dette handler ikke om ubesluttsomhet», skriver Northcroft, «men er en rotasjonspolitikk på en enestående skala.»

Idéen er klar: Unngå utbrente spillere, holde hele stallen på tå hev og ikke miste piffen gjennom en lang sesong.

Fjorårets kollaps på nyåret skulle ikke gjentas. I det som var Klopps første fulle sesong i engelsk fotball, vant Liverpool bare to av tolv kamper i januar og februar – og laget pådro seg hele 16 skader.

Tyskeren, som har studert sportsvitenskap, sin «heavy metal football» krevde en bredere stall, men uten stallfyll. «Sommersigneringene Dominic Solanke, Alex Oxlade-Chamberlain og Andrew Robertson ble like mye hentet inn for stallen som for startelleveren», fortsetter Northcroft.

Klopp fortalte under juleprogrammet at Liverpool ikke har en standard startellever, men at «førsteelleveren inneholder femten–seksten spillere».

Alltid friske bein på banen

Rotasjoner kombinert med en litt mer tilbakeholden spillestil – altså mindre pressing, færre spurter – i de tidlige kampene i sesongen, skal etter planen få laget til å holde ut betydelig lenger.

Klopp har stadig vekk gjennom vinteren sagt at han gjør endringer på laget for å ha friskest mulig bein på banen – ikke isolert sett for å hvile spillere som kanskje er på 90 prosent.

Derfor er det beskrivende at Peter Krawietz, en av managerens to nærmeste assistenter, fortalte at «rotasjon og en bred stall er veien videre» i intervju med Raphael Honigstein for et år siden, da han skrev boka «Klopp: Bring the Noise».

Da han vant dobbelen i Tyskland med Borussia Dortmund i 2011/2012, jobbet Klopp ut ifra samme mal og tapte ingen kamper fra 6. desember og ut.

Betydelig mindre spilletid

Ifølge The Times hadde toppscorer Mohamed Salah spilt 421 færre minutter i alle turneringer enn Kevin De Bruyne (Man. City) før denne helga. Det tilsvarer sju timer.

Roberto Firmino hadde seks timer mindre på banen enn Romelu Lukaku (Man. United), Joël Matip med 14 timer mindre enn César Azpilicueta (Chelsea), Emre Can nærmer seg ni timer mindre enn Erik Dier (Tottenham).

Og Salah, Firmino, Matip og Can er Liverpools mest brukte spillere denne sesongen.

– Planen har hele tiden vært å ha friske bein på banen og å ha friske bein i denne delen av sesongen, sa Klopp under pressekonferansen før helga.

– Dette er den avgjørende delen av sesongen og grunnen til at man bygger på grunnlaget i første del av sesongen. Selvfølgelig kunne vi gjerne hatt noen poeng til, men alt er bra så langt. Vi har grunnlaget (for en sterk avslutning), og vi må bygge videre på det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]