Finalearenaen:Dette er Olympiastadion

Arenaen har vært vertskap for store kamper, og én gang tidligere har Liverpool spilt kamp der.

20. mai 2018 kl 13.10 Johannes Steen

Når Champions League-finalen i Kiev mellom Liverpool og Real Madrid sparkes i gang neste lørdag vil det være på Olympiastadion, eller NSC Olympijskij, med en tilskuerkapasitet på 70,050.

Det gjør den Ukrainske storstuen til det nest største stadion i Øst-Europa etter Luzhniki Stadion i Moskva.

Hadde EM-finale i 2012

Det ble åpnet i 1923 med navnet Trotskys Røde Stadion, men har i de fleste år båret navnet Det Republikanske Stadion. Siden har vært gjennom flere navnendringer og ombygginger. Sist ombygging fra 2008 til 2011 da Polen og Ukraina ble tildelt EM i 2012. Stadionet var en av hovedgrunnene til tildelingen, og ble brukt som finalearena da Spania slo Italia 4-0 i EM-finalen.

Stadionet ble brukt som Sovjetunionens hjemmearena, og hadde på det meste plass til over 100.000 tilskuere. Det ble også brukt som OL-arena da Sovjet arrangerte OL i 1980. Kapasiteten har siden blitt redusert for å imøtekomme FIFA-krav.

Gode røde minner fra Kiev

Liverpool har ved én tidligere anledning spilt på Olympiastadion. Det var i Champions League 01/02 da man møtte Dynamo Kiev i Gruppespillet i Champions League.

Denne gangen vil Klopps assistent Zeljko Buvac mangle på stadion, men sist var det Gerard Houlliers assistent Phil Thompson som ledet laget i Kiev på grunn av Houlliers hjerteoperasjon etter å ha kollapset i garderoben kampen før.

Scoringer av Steven Gerrard og Danny Murphy ga Liverpool en 2-1-seier og gode minner fra den Ukrainske storstuen.Liverpool ble da først engelske lag til å vinne i Kiev.

Real Madrid har vært på stadionet fire ganger. På fire kamper har de tapt én gang, spilt to uavgjorte og vunnet én.

Det må også nevnes at Liverpool har spilt én annen gang i Kiev, men ikke på Olympiastadion. Det var i Champions League-kvalifisering mot Maccabi Haifa i 2006, da kampen ble flyttet på grunn av sikkerhetssituasjonen i Israel. Den kampen vant Liverpool, og gikk siden helt til finalen i Athen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]