Alonsos oppskrift for rød suksess

Enda flere toppspillere som forstår Klopps filosofi er trikset for stabilt gode resultater, mener Xabi Alonso.

17. jun 2018 kl 12.19 Marius Rabben

Liverpools store skadeproblemer i sesonginnspurten var en stor grunn til at Jürgen Klopp beskrev en topp-fire-plassering som «en massiv suksess», kombinert med de mange magiske oppvisningene helt frem til finalen i Champions League.

– Det er utrolig hva de har oppnådd. Og ikke bare resultatet av å komme til finalen, men måten de har klart å lage en idé om hvordan de ønsker å spille, sier Alonso til klubbens nettside.

– Med dette grunnlaget må de bare fortsette å bygge videre, tilpasse seg og bli bedre. Jeg tror det er veldig viktig at de nå har denne idéen om hvordan laget skal spille.

Må sikte mot ligagull

Spanjolen vant som kjent Champions League i sin første sesong på Merseyside, men Premier League-tittel ble det aldri. Nærmest var han da Rafa Benítez’ Liverpool-lag, med 86 poeng, kom fire poeng bak Manchester United i 2008/09 – som var Alonsos siste sesong i helrødt.

Nå mener VM- og EM-vinneren, som etter Liverpool-karrieren vant ligaen i både Spania og Tyskland, at målet Jürgen Klopps mannskap bør være ligagull.

– Neste steg er ikke å sikre topp fire; det er å være tittelutfordrer, og det er nok det aller vanskeligste.

MED EN TYDELIG IDÉ:
MED EN TYDELIG IDÉ:  Alonso gleder seg over å se Liverpool spille på sin egen måte med suksess. Nå handler det om å ta det neste steget.

– Vi vet at Liverpool er i stand til å slå hvem som helst, men de må finne den stabiliteten gjennom en hel sesong. Vi var nærme og klarte det ikke. Forhåpentlig klarer de det, sier han.

– Kan ikke ha «et lite» lag

En svært viktig brikke for suksess er en fullstendig spillerstall, mener Alonso. Med det menes en stall der skader og rotasjon over tid ikke har en markant effekt på lagets kvalitet.

Og Liverpool var tidlig ute på transfermarkedet: Allerede to dager etter finalen i Kiev bekreftet klubben at Fabinho var kjøpt fra AS Monaco. Brasilianeren blir i likhet med Naby Keïta offisielt rød 1. juli.

– Jeg tror de ikke kan ha et lite lag, forteller pasningsmesteren, og sikter til antall toppspillere i stallen.

Du er nødt til å kunne liste opp 20–22 spillere for å være i stand til å håndtere såpass mange kamper.

– Ikke 14 spillere, du er nødt til å kunne liste opp 20–22 spillere for å være i stand til å håndtere såpass mange kamper. Hver kamp, hvert poeng, er så viktig, så du må ha hele stallen samlet og forberedt på å prestere på høyeste nivå, men med prinsippene og idéene veldig tydelig. Det er ikke noe som kan endre seg fra kamp til kamp.

– I mine øyne er laget det viktigste. Laget er allerede bygget. Etter det må du selvsagt hente inn nye spillere – du må legge til nye, bra ting – men det forstyrrer ikke alt de allerede har gjort.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]