– Vil ikke ha 17-åringer som bytter klubb på grunn av penger

Liverpool har tatt et oppgjør med «for mye, for raskt»-kulturen de siste årene.

22. jun 2018 kl 09.32 Arve Vassbotten

For to år siden innførte akademiets direktør Alex Inglethorpe og Liverpools ledelse et lønnstak på 40000 pund i året for første året noen har profesjonell kontrakt i klubben. Målet var å kjempe mot «for mye, for raskt»-kulturen som har vokst fram i Engelsk fotball.

Siden den gang har spillerne isteden fått flere bonuser for spilte kamper og for opprykk til førstelagstroppen i sine kontrakter.

I andre klubber har det ifølge Liverpool Echo blitt gitt lignende kontrakter på opptil 10000 pund i uka for 17-åringer. Men Inglethorpe mener Liverpool tjener på en strategi som gir belønning for suksess.

Ikke flau over lønnstaket

– Slik jeg ser det har det vært en veldig bra ting for akademiet. Selvsagt sier jeg det siden jeg satte det i gang, men jeg tror man ønsker at guttene skal ta de nødvendige stegene.

– Det bør være slik i livet at hvor hardere du jobber, jo mer oppnår du, og jo mer får du betalt for det. Slik er det ofte i livet, og jeg synes ikke det bør være annerledes i fotball.

– Jeg er definitivt ikke flau over å tilby en profesjonell kontrakt til 40 000 pund til en førsteårsprofesjonell. Det er mulig det er mye mindre enn andre klubber, men jeg tror ikke mannen på gata vil gråte inn i lommetørkle og si: «for en dårlig lønn for en 17-åring».

Jeg tror ikke mannen på gata vil gråte inn i lommetørkle og si: «for en dårlig lønn for en 17-åring».

Kostet spillere?

Målet er at spillerne skal beholde sulten, og at alt som gjøres på akademiet handler om det langsiktige perspektivet.

– Har det kostet oss spillere? Det avhenger av hvordan du måler ordet kostnad. Hvis du går til en annen klubb på grunn av penger når du er 17 år, er de sannsynligvis ikke de spillerne vi ønsker uansett. Jeg er fornøyd med der vi står. Vi får spillerne vi ønsker.

Klubben har også kuttet ned akademiet fra 240 spillere til 170 for å øke kvaliteten. I april kunne for øvrig igjen akademiet hente spillere, etter at de fikk et års forbud på grunn av saken med en unggutt fra Stoke. I denne perioden har akademiet forsøkt å bedre programmet for pre-akademiet, de som er under 8 år.

Pokaler med akademiets hjelp

Men suksessen måles langsiktig. Som med Trent Alexander-Arnold, som nå er på førstelaget og som er med i VM for England. Inglethorpe mener suksessen først er ordentlig oppnådd når spillere fra akademiet er med å vinne trofeer for klubben.

– Denne klubben handler om å vinne trofeer. For meg handler det om å vinne trofeer med en hjelpende hånd fra akademiet. Vi ønsker to eller tre spillere i lagoppstillingen som har kommet gjennom akademiet, og som er med å bidra til klubbens arv.

– Det er fortsatt mye jobb å gjøre. Vi er fortsatt langt unna hvor vi ønsker å være, men vi går i riktig retning, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]