Labour vil ha sikre ståplasser på tribunene før neste sesong

Det britiske Arbeiderpartiet lover «safe standing» dersom de vinner det neste valget.

14. okt 2019 kl 12.40 Arild Skjæveland

I flere år har supportere kjempet for retten til å stå igjen på engelske fotballstadioner. I 2018 fikk en underskriftskampanje over 100.000 signaturer, og «safe standing» ble tatt opp i parlamentet.

Forbudet mot ståplasser på fotballkamper i de to øverste divisjonene i England kom etter anbefalingene i Taylor-rapporten, som ble utarbeidet etter at 96 Liverpool-fans mistet livet i Hillsborough-tragedien i 1989. Sommeren 1994 ble Spion Kop jevnet med jorden, og Anfield fikk bare sitteplasser.

For Liverpool er dette et spesielt vanskelig tema, men i en avstemning i regi av supporterunionen «Spirit of Shankly» ble det overveldende flertall – hele 88 prosent – for såkalt «rail seating» i 2017. Supporterforeningen for engelsk fotball (FSF) har hatt ute spørreundersøkelser som viste at ni av ti supportere ønsker muligheten til ståplasser.

Kampsak for Labour

Nå går Labour ut og sier at de har mål om å tillate ståplasser igjen fra 2020/21-sesongen, dersom de skulle vinne det neste valget.

«Det gleder meg å kunne kunngjøre, at dersom Labour vinner det kommende valget, vil jeg som sportsminister personlig sørge for at safe standing blir introdusert i god tid før 2020/21-sesongen», skriver Rosena Allin-Khan MP for FourFourTwo.

Moderne «rail seating» er langt unna de gamle ståtribunene, og er tatt i bruk hos en rekke tyske klubber, som Borussia Dortmund. Celtic har hatt løsningen på Celtic Park siden 2016.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]