–Jeg ønsket å ta mitt eget liv

Som 15-åring var han navnet på alles lepper, men så falt overgangen til Liverpool i fisk for stortalentet.

20. mar 2019 kl 10.32 Einar Kvande

Cherno Samba var en gang i tiden regnet som det aller største fotballtalentet i England. Men karrieren hans endret seg fullstendig da han bare var 15 år gammel. Da var han jaktet av alle storklubbene på balløya, men så falt drømmeovergangen til Liverpool i fisk helt uventet. Samba kom seg aldri skikkelig på beina igjen etter denne skuffelsen.

Han ble riktignok profesjonell fotballspiller, og spilte for klubber i fem ulike land, men han mistet fullstendig lysten til å jobbe hardt og forbedre seg. Han var konstant frustrert, og gjorde ikke sitt beste på trening. Han gikk bare rundt og tenkte på hvordan karrieren kunne ha blitt.

– Det faktum at Liverpool-overgangen ikke ble noe av, tok regelrett knekken på meg, sier Samba til planetfootball.

– Det hadde enorm innvirkning på resten av min karriere. Jeg spilte ikke fotball på seks måneder etter den skuffelsen. Jeg ville ikke ha noe med fotball å gjøre lenger.

– Men min mor og far, og mine venner og min familie, fortalte meg at dette var det jeg hadde talent for. Men skaden var allerede skjedd. Jeg hadde mistet appetitten for spillet.

CM-legende

Cherno Samba var en eksplosiv spiss, med fart, teknikk og gode avslutteregenskaper. På et tidspunkt ble han regnet som den beste i sin generasjon - bedre enn jevnaldringen Wayne Rooney.

Samba har fortsatt legendestatus blant de som spilte dataspillet Championship Manager, hvor han var tilgjengelig på billigsalg fra Millwall, der han uten unntak blomstret til å bli en målgarantist.

– Statistikken min der var veldig bra ja, for å si det slik, ler han.

– Mange har spurt meg om dette påvirket karrieren min, og jeg må svare både ja og nei.

– Da jeg spilte pleide jeg å sjekke statistikken min, og jeg følte jeg måtte levere på det nivået hele tiden. Motstanderne pleide å erte meg for dette også. Så slik sett påvirket det meg litt, men dersom du ønsker å nå toppen kan du ikke la deg distrahere av slike ting. Ingenting skal kunne distrahere deg da.

– Dette var noe jeg tok til meg, og aksepterte. Om jeg blir 101 år, og går med stokk, så vil folk fortsatt snakke med meg om Championship Manager. Det er bare morsomt.

Valgte Millwall

Samba ble født i Gambia, men flyttet til England som seksåring for å bli gjenforent med sin mor og sin bror. Familien bodde i Watford i noen måneder, før de slo seg ned i Peckham, hvor Sambas prestasjoner for skolelaget førte til tilbud om prøvespill for Millwall, Charlton og West Ham. Millwall var Sambas lokale klubb, og den han valgte å skrive under for. Der ble han raskt klubbens kjempetalent, og han fikk ungdomslandskamper. Premier League-speiderne flokket seg rundt hans kamper.

– Jeg husker min første kamp for England, for U15-landslaget mot Nord-Irland, og den andre kampen mot Wales. Den første vant vi 3-1, jeg scoret og hadde en målgivende, og ble kåret til banens beste spiller. Det var da alt gikk over styr.

Owen ble tungen på vektskålen

– Liverpool, Manchester United, Arsenal og Leeds ville ha meg. Liverpool var den første klubben jeg dro til. Gerard Houllier var deres manager den gangen. Han spurte meg hvem favorittspilleren min var, og jeg svarte Michael Owen.

– Jeg var der oppe i to uker, og da jeg kom tilbake til London fikk de Michael til å ringe meg. Han sa bare: «Kom hit, og vi skal ta vare på deg. Det vil være et privilegium å spille sammen med deg. Liverpool er en storklubb. En familieklubb.»

– Jeg kunne ikke la Michael i stikken etter en slik telefonsamtale, kunne jeg?

Englands VM-helt, Owen, var bare fem år eldre enn Samba. Telefonsamtalen ble tungen på vektskålen. Liverpool hadde overbevist 15-åringen om at fremtiden hans lå på Merseyside.

Liverpool stablet et bud på 2 millioner pund på beina, men avtalen falt i fisk, og Samba var knust. Han husker ennå dagen da hans far ga ham den dårlige nyheten.

– Jeg bare sank sammen på kjøkkengulvet og strigråt. Jeg var 15 år gammel, og tenkte at jeg ikke ville ha noe med fotball å gjøre mer.

Samba tok en lang pause fra fotballen, før han kom på bedre tanker og returnerte til Milwall. London-klubben hadde lovet ham en treårskontrakt så snart han fylte 17 år. Men den indre drivkraften og motivasjonen var borte. Han ga ikke lenger alt på trening. Det førte til at andre spillere tok ham igjen på utviklingsstigen.

Selvmordstanker

Samba klarte ikke å spille seg inn på førstelaget til Millwall, slik alle hadde forventet at han skulle gjøre. Han signerte istedet for Cadiz i Spania, som kjempet om opprykk til La Liga. Han ble lånt ut til Malagas B-lag, hvor han spilte bra. Men han hadde ikke hodet på riktig plass.

– Spania er et vakkert land. Været er fint, maten er god og det spilles god fotball der. Jeg hadde i grunnen alt. Jeg fikk godt betalt, og hadde en leilighet med havutsikt. Så hva mer trengte jeg?

– Men det var noe som manglet. Jeg var isolert. Jeg tenkte kun på hva som kunne ha skjedd i Liverpool. Det plaget meg hele tiden, og jeg ble deprimert. Jeg svettet om natten, og hadde mareritt. Jeg tenkte bare at jeg hadde sviktet landet mitt, som hadde dratt til Spania. Jeg pleide å gå til fysioterapeutens rom og ta så mange tabletter som jeg kunne. Jeg ønsket bare ikke å være her lenger. Jeg ønsket å ta mitt eget liv.

Jeg pleide å gå til fysioterapeutens rom og ta så mange tabletter som jeg kunne. Jeg ønsket bare ikke å være her lenger. Jeg ønsket å ta mitt eget liv.Cherno Samba

Overdose

En gang ble han funnet på gulvet i leiligheten sin, etter å ha tatt en overdose. Samba våknet på sykehuset, og skjønte hva som hadde skjedd. Depresjonen hadde fått overtaket på ham. Men takket være støtten fra sin familie og sin Guds-tro klarte han å komme seg gjennom problemene, og begynte etter hvert å tenke mer positivt igjen.

Han returnerte til England, og signerte for Plymouth Argyle sommeren 2006, hvor han scoret vinnermålet i debuten mot Coventry. Siden har han spilt fotball også i Finland, Hellas og Norge. Han fikk fire landskamper for sitt fødeland, Gambia, og scoret ett mål i en privatlandskamp mot Tunisia.

Samba la fotballskoene på hylla i 2015, på grunn av en ankelskade som ble for plagsom, samt at han ikke lenger hadde den samme lysten til å spille fotball som han en gang hadde. Etter at han ga seg som fotballspiller har han tatt trenerkurs, og ser for seg en fremtidig karriere som fotballtrener.

– Jeg skal ta A-lisensen i år, og håper å få jobbe ved et fotballakademi, sier han.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]