– Det er det beste byttet jeg har gjort

Jürgen Klopp og Andrew Robertson snakker om det utrolige comebacket mot Barcelona, hvem som har æren for Klopps beste bytte og Trent Alexander-Arnolds geniale corner.

29. mai 2019 kl 12.43 Odd Sindre Tonning

Etter å ha tapt 3-0 på Camp Nou kunne det virke som om alt håp var ute for at Liverpool skulle klare å komme seg til finalen av årets Champions League. Når i tillegg spillere som Mohamed Salah og Roberto Firmino måtte stå over kampen grunnet skade virket en håpløs oppgave nært umulig.

Visste at det var mulig

Men i et intervju med Guillem Balague forteller Jürgen Klopp at der alltid var håp om å komme tilbake.

– Kampen borte mot Barcelona var for god. Jeg elsket den kampen. Selvfølgelig tapte vi 3-0, men det var så merkelig. Jeg forstod det ikke, jeg kunne lese det, 3-0, men jeg følte det ikke.

Liverpool hadde levert en av sine beste kamper for sesongen borte mot Barcelona, dominert ballinnehavet og skapt flere store sjanser, men ikke klart å konvertere dem til mål. Barcelona på sin side scoret på nesten alt de skapte, og gjorde oppgaven til Klopp og Liverpool nesten umulig foran returoppgjøret på Anfield.

Men det er det fine med to kamper, det er ikke over før den andre kampen er over, så vi hadde alltid en sjanse, sier Klopp.

– Vi ville ikke gå ut i verden og si at vi kom til å slå Barcelona på Anfield, men vi visste selv at det alltid kom til å være en mulighet.

Jeg forstod det ikke, jeg kunne lese det, 3-0, men jeg følte det ikke.Jürgen Klopp

Også Andrew Robertson forteller om en tro blant spillerne om at comebacket kunne være mulig.

Jeg sa at vi kom til å slå tilbake hjemme på Anfield. Vanligvis venter Klopp med å snakke med oss til dagen etter en kamp, men nå kom han inn i garderoben og fortalte oss hvor stolt han var over kampen og at ikke mange gjorde det vi nettopp hadde gjort, ved å komme til Camp Nou og dominere ballinnehavet og skape så mange sjanser.

– Vi var klare for å kjempe. Kjempe for drømmene våre, og det var akkurat det vi gjorde i 90 minutter på Anfield.

TAKKER FANSEN:
TAKKER FANSEN:  Klopp og Robertson takker fansen for hjelpen mot Barcelona.

– Supporterne suger ballen i mål

I intervjuet med Balague forteller Klopp om den enestående stemningen på Anfield på europeiske kvelder. Stemningen som har blitt kjent verden over, og som har stor respekt blant motstandere.

– Vi har sagt det et par ganger at europeiske kamper har en effekt på supporterne, og det kan nesten virke som om de på tribunen suger ballen inn i målet, sier Klopp.

Robertson mener også at stemningen på tribunen hadde mye å si i returoppgjøret. I stedet for å tenke at dette ikke kom til å gå, det var for mange mål, så var supporterne med fra første spark på ballen, og hjalp laget på veien mot et utrolig comeback.

Jeg tror vi sjokkerte Barcelona litt. Når jeg ser tilbake på kampen, så tror jeg ikke at jeg kan huske å ha sett så gode spillere gjøre så mange feil før. Jeg tror vi påvirket dem, sammen med utrolige supportere som spilte en veldig viktig rolle i comebacket.

Uten viktige spillere

Liverpool måtte klare seg uten Roberto Firmino og Mohamed Salah, som begge var skadde til semifinalen. I tillegg til dette måtte Andrew Robertson forlate banen ved pause etter å ha skadet foten sin i den første omgangen. Man skulle tro at dette ville påvirket laget, men den gang ei.

Jeg var så stolt over guttene etter kampen. Jeg føler ikke ofte på stolthet. Jeg forventer mye, noe som betyr at når guttene leverer, så er jeg fornøyd med det, men denne gangen var jeg stolt. To av de beste spissene i verden ute med skade, og du må score fire mål. Og ved pause må en av de beste venstrebackene i verden ut, forteller Klopp.

– Alle stolte 100 prosent på hverandre. Og i andre omgang, med en 1-0 ledelse, så var det en god kamp, men vi måtte fortsatt score tre ganger. Og med Robertson ute betydde det at Milner måtte ned på venstrebacken, med Gini Wijnaldum inn. Det er det beste byttet jeg har gjort. Og jeg ble tvunget til å gjøre det, ler Klopp.

Det er det beste byttet jeg har gjort. Og jeg ble tvunget til å gjøre det.Jürgen Klopp

Men Robertson lar ikke manageren ta all æren for byttet som ble gjort i pausen. Wijnaldum som kom inn for nettopp Robertson scoret to ganger på kort tid etter å ha blitt byttet inn, og var svært sentral i opphentingen av Barcelona.

Jeg var inne i behandlingsrommet i pausen, i stedet for inne i garderoben. Jeg prøvde å løpe av meg skaden i 15 minutter, men kunne ikke egentlig føle den nedre delen av min høyre fot. Jeg sa til legen: «Vær så snill, gi med fem minutter i den andre omgangen.» Og han sa: «To minutter ut i omgangen, Messi kommer en-mot-en mot deg, kan du forsvare det?» Og da sa jeg greit, vi burde kanskje få inn noen andre. Og det viste seg å være et fantastisk bytte. Jeg mener jeg selv er ansvarlig for det byttet.

SUPER-INNBYTTER:
SUPER-INNBYTTER:  Wijnaldum kom inn fra benken og scoret to ganger mot Barcelona på Anfield.

Den geniale corneren

Og etter to scoringer fra Wijnaldum var Liverpool tilbake. Stillingen sammenlagt var nå 3-3, og uten flere mål ville kampen gå til ekstraomganger. Klopp forteller at laget ikke gikk helt av skaftet i jakten på det fjerde målet, slik som de gjorde mot slutten av kampen i Barcelona på jakt etter en redusering, men at det var fornuftige i måten de angrep på.

Og ti minutter før slutt fikk Liverpool en corner, som Trent Alexander-Arnold tok hurtig. Den ble slått inn lavt til Divock Origi, som bredsidet den i mål, til 4-0.

– På det fjerde målet går all kredit til Trent. All honnør og all takk går til han, fordi det var hans idé. Og Divock Origi, fordi spillerne i midten tar seg vanligvis en pust i bakken og ser seg rundt og funderer over hvilket dødball-trekk som skal bli brukt denne gangen. Origi var klar til å motta ballen, og det var den eneste grunnen til at Trent kunne se det og hvorfor han tok corneren, sier Klopp om det fjerde målet, som han ikke engang så direkte.

Jeg tror jeg snakket med Joe Gomez da corneren ble tatt, fordi vi hadde tenkt å bytte han inn, så jeg så bare ballen fly inn i mål og hadde ingen anelse om hvordan det skjedde.

TUSEN TAKK:
TUSEN TAKK:  Klopp omfavner Alexander-Arnold etter kampen, og takker han helt sikkert for den geniale corneren som sørget for Liverpool-avansement.

Robertson fikk med seg scoringen, men han ville i utgangspunktet ikke at Alexander-Arnold skulle slå corneren. Da den unge scouseren sto klar for å slå dødballen, manet skotten han til å springe tilbake og forsvare.

Jeg husker da vi scoret det fjerde målet så prøvde jeg å få Trent til å gå tilbake og forsvare, og så plutselig gikk han tilbake og slo corneren. Jeg tenkte: «Hva er det han holder på med?» Og så klikket det bare for han og Origi. Jeg husker Klopp snudde seg mot meg og spurte hvem som hadde scoret, for han stod og snakket med noen andre da målet ble scoret. Det var et spesielt øyeblikk og et spesielt mål som det kommer til å bli snakket om i lang tid.

«Never give up»

Og med det var et helt utrolig comeback gjennomført. Liverpool sikret seg en billett til finalen i Champions League etter å ha vist at de er et lag som aldri gir opp, akkurat slik som formaningen på t-skjorten til Mohamed Salah var under kampen. Klopp var stor fan av det kles-valget.

– Jeg visste ikke at han hadde den på seg under kampen. Jeg så det når vi stod ved siden av hverandre, og jeg tenkte: «Ha-ha, god idé!»

T-skjorten sa enkelt og greit: «Never give up», «aldri gi opp», noe Liverpool virkelig ikke gjorde.

NEVER GIVE UP:
NEVER GIVE UP:  Meldingen på Mohamed Salah sin t-skjorte under semifinalen var klar og tydelig.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]