– Jeg så Fabinho overalt, og trodde jeg måtte ha briller

Joel Matip er forsiktig med å skryte av seg selv, men bruker store ord om lagkameratene.

26. mai 2019 kl 14.33 Arild Skjæveland

I starten av denne sesongen var Dejan Lovren skadet etter VM, mens Joel Matip hadde sine problemer. Da var det Joe Gomez og Virgil van Dijk som dannet stopperparet til Liverpool.

Etter beinbruddet til Joe Gomez i desember kom Lovren inn, da Matip hadde et kragebeinsbrudd. Så var det Lovrens tur til å bli skadet da han fikk en alvorlig strekk i FA cupkampen mot Wolverhampton. Matip kom inn igjen på laget, og har storspilt i midtforsvaret denne våren.

– Jeg er glad for at jeg kunne vise supporterne at jeg har noe å by på og, er en, eh, ganske god spiller, sier han i et eksklusivt intervju med The Sunday Times.

Etter sin gode vårsesong har 27-åringen blitt en kulthelt på The Kop. Journalist Jonathan Northcroft forklarer begrepet kulthelt, og at det betyr noen som litt overraskende har blitt en helt.

– Bra. Dersom du skal overraske noen, så er det best å gjøre det på en positiv måte. Kulthelt? Det er ikke det verste jeg har hørt, sier han.

– Laget har hjulpet meg, og det var ganske lett å passe inn, sier han, og er forsiktig med å skryte for mye av seg selv.

Sine mange raid

Matip startet karrieren som midtbanespiller, og spilte sine to første sesonger i Bundesliga som nummer seks.

De siste månedene har han begynt å ta med seg ballen og gå på raid. Ofte har han endt opp helt oppe ved motstanderens boks.

– Dersom du får mer tid på banen får du mer selvtillit med ballen. Hva som stoppet meg? Jeg vet faktisk ikke. I min gamle klubb likte jeg å gjøre ting med ballen, men noen ganger føler du det bare.

– Nå føles det riktig, så kanskje er det fordi selvtilliten er bra. Jeg vil ikke si at det var tvil før, men kanskje jeg tenkte at det var bedre å spille tryggere.

Jürgen Klopp oppmuntrer spillerne sine til å ta slike valg.

– Han støtter spillerne sine. Han har aldri sagt at jeg bør begynne å løpe med ballen, men han visste at det var noe jeg kunne, sier han.

INTERVJUET:
INTERVJUET:  Joel Matip ble intervjuet av Jonathan Northcroft i Sunday Times.

– Trodde jeg måtte ha briller

Matip er forsiktig når han snakker om seg selv - men når han kan snakke om lagkameratene bruker han store ord.

– Van Dijk har så stor selvtillit. Jeg tror han hjelper alle medspillerne - og ikke bare meg.

– Fabinho er fantastisk. Det å se ham mot Barcelona - han var overalt. Jeg vet ikke om det var to, tre eller flere Fabinhoer. Jeg tenkte kanskje jeg måtte ha briller for det var så mange av dem, sier han. Du vet at du alltid kan spille ballen til ham. Selv en drittpasning. Han blir ikke stresset. Når han takler så ser det ut som beinet hans blir lenger og lenger, som en «gadget».

– Hvor mange løp Robbo og Trent går på vet jeg ikke. Det har en stor innvirkning på forsvarsspillet, fordi vingene på det andre laget blir slitne. Om Liverpool mister ballen tar det noen få sekunder, så er Bobby Firmino ved siden av meg og deres angriper fordi han ønsker ballen. Det er utrolig.

– Jeg vet ikke hvor mange sesonger Milner har spilt, og han ønsker bare mer og mer og mer. Han er som en prototype på en fotballspiller. Og Hendo. Manageren spøkte med det. Han spurte ham i garderoben, og Hendo svarte «det er bare smerte». Han er veldig sterk mentalt, og det sier alt om ham. Bare smerte.

Debuterte mot Spurs

Matips første ligakamp for Liverpool var mot Tottenham, i en kamp som endte 1-1 på White Hart Lane. Da spilte han stopper med Dejan Lovren, med Nathaniel Clyne og James Milner på backene.

– Kampene mellom Spurs og Liverpool er boks til boks, og intensiteten er veldig høy fordi begge lag spiller med høyt press. De er et veldig bra lag, med gode individuelle spillere og hurtighet, sier Matip.

– Ingen trodde at de ville komme tilbake i sin semifinale, og det viser at vi møter et lag med sterk mentalitet. Selv om vi scorer et tidlig eller sent mål, så må vi være 100 prosent fokusert, for de har tankegang som gjør at de kan slå tilbake når som helst.

Finalen mellom Liverpool og Tottenham spilles lørdag 1. juni kl. 21.00, og sendes på Viasat 4/Viaplay, og TV 2/TV 2 Sumo.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]